retina-scan-asian-e1714645380794-810x500.jpg

Nové vietnamské biometrické preukazy totožnosti vyvolávajú obavy z porušovania súkromia a úniku údajov

18
Neutral
  • Zmenený zákon o identifikácii vstupuje do platnosti 1. júla 2023.
  • Nový zákon nariaďuje zbierať biometrické údaje občanov, vrátane dúhovky a DNA.
  • Kritici obávajú sa ochrany súkromia a možného zneužitia biometrických údajov.
  • Vietnam obmedzuje slobodu prejavu online a monitoruje sociálne siete občanov.

Zmenený zákon o identifikácii z roku 2023, ktorý vstúpi do platnosti 1. júla, nariaďuje, aby sa pri registrácii vietnamských preukazov totožnosti zhromažďovali a uchovávali biometrické údaje ako skeny dúhovky, odtlačky prstov a snímky tváre.Podľa Le Tan Toi, predsedu Národného výboru pre obranu a bezpečnosť Vietnamu, sa dúhovka jednotlivca časom nemení a je lepším základom na overenie totožnosti ako iné charakteristiky, napríklad odtlačky prstov, ktoré sa môžu poškodiť alebo zmeniť.

Na základe novelizovaného zákona budú mať vládne orgány možnosť zadávať biometrické údaje občanov’vrátane záznamov o krvnej skupine do národnej databázy obyvateľstva, ktorú spravuje vietnamské ministerstvo verejnej bezpečnosti (MPS), národná polícia. 

Nový zákon navyše stanovuje, že vietnamská polícia môže začať dobrovoľný zberinformácie o DNA a hlasové vzorky občanov od 14 rokov na použitie v novom systéme identifikácie Vietnamu’. 

V súčasnosti je polícia povinná zbierať iba odtlačky prstov a podoby tváre občanov’pri registrácii nových preukazov totožnosti. Podľa novelizovaného zákona však teraz bude MPS šifrovať a uchovávať informácie občanov’ v občianskych preukazoch s čipom, ktoré začali úrady vydávať všetkým občanom v roku 2022. 

ČÍTAJTE: Target nelegálne zhromažďuje biometrické údaje zákazníkov, tvrdí hromadná žaloba

Novelizovaný zákon tiež umožní orgánom činným v trestnom konaní zhromažďovať biometrické údaje osôb, ktoré ich zaujímajú. Vietnamská’MPS bude výlučne vytvárať a spravovať databázu obyvateľstva krajiny’.  

Kritici novelizovaného zákona, medzi ktorých patria aj niektorí zákonodarcovia vo vietnamskom Národnom zhromaždení, vyjadrili svoje obavy z riziká ochrany súkromia a možného porušenia ochrany údajov po tom, ako úrady oznámili svoj plán zhromažďovať a uchovávať citlivé osobné údaje občanov’. Keďže skeny dúhovky a vzorky DNA sú jedinečné pre jednotlivých občanov, policajné zložky v komunistickom Vietname by mohli tieto údaje použiť na účely sledovania.  

Kyberskriminálnici by navyše mohli biometrické údajevyužiť na krádež identity a iné súvisiace trestné činy. 

Adrianus Warmenhoven, expert na kybernetickú bezpečnosť zo spoločnosti NordVPN, povedal TechRadarv roku 2023, že “všetky zaznamenané údaje sú hacknuteľné… [B]iometrické informácie sú cenným cieľom kyberzločincov a hacknutie tohto typu údajov sa stáva obľúbeným spôsobom krádeže identity.” 

Mnohí z nás sú však už teraz vystavení riziku krádeže identity. Ako dodal Warmenhoven:  

Akkoľvek sme vlastníkmi svojich tvárí a hlasov, nie sme jediní, kto k nim má prístup. Za roky aktívneho používania sociálnych médií ľudia [zanechali] toľko biometrických údajov, že pri súčasných možnostiach umelej inteligencie vytvárať hlboké falzifikáty sa z nich stáva zbraň proti nášmu súkromiu. 

ČÍTAJTE: Biometrické overovanie totožnosti sa má v roku 2024 používať na všetkých štadiónoch NFL

V roku 2023 navrhlo vietnamské ministerstvo informácií a komunikácií návrh vyhlášky, v ktorej sa vyhlasuje, že účty na sociálnych sieťach musia byť autentifikované s používateľskými’ pravými menami a telefónnymi číslami, aby mohli publikovať, vysielať živé prenosy, komentovať alebo sa zúčastňovať na rôznych typoch online interakcií.  

Aj keď navrhovatelia odôvodnili návrh vyhlášky tým, že pomôže úradom “regulovať internetové služby”, odporcovia lamovali úrady za to, že sa snažia monitorovať kritikov vlády a disidentov.  

V celosvetovom meradle sa Vietnam radí na relatívne nízke priečky v ochrane práv a slobôd občanov’. V správe o slobode na internete za rok 2022 získala krajina len 22 bodov zo 100. Vietnam’s 2018  zákon o kybernetickej bezpečnosti výrazne obmedzil slobodu prejavu na internete a  slobodu prejavu na internete a&nbspa href="https://freedomhouse.org/country/vietnam/freedom-net/2023?ref=thevietnamese.org" target="_blank" rel="noopener">Sloboda na sieti 2023 správa klasifikovala vietnamský’internet ako “neslobodný”, pričom vyhlásila, že vietnamská vláda “pokračuje v presadzovaní prísnych kontrol nad’online prostredím krajiny”, zatiaľ čo “aktivisti a bežní ľudia sú často trestaní za svoje online aktivity.”Okrem toho sa komunistická krajina umiestnila na 178 mieste zo 180 v rebríčku Svetového indexu slobody tlače Reportérov bez hraníc (RSF) za rok 2023.