Welcome_to_Florida-810x500.jpg

Ron DeSantis je pripravený na boj proti radikálnosti pro-potratového dodatku na Floride

6
Kultúra života
  • Nový zákon na Floride zakazuje interrupcie pri zistení srdcového tepu plodu.
  • Koalícia FPF bojuje za práva na interrupciu, čo vyvoláva kontroverzie.
  • Najvyšší súd rozhodol, že dodatok k ústave môže byť predložený voličom.
  • Guvernér DeSantis kritizuje klamlivý potratový dodatok a bojuje za ochranu života.

Keď na Floride konečne vstúpi do platnosti zákon zakazujúci väčšinu interrupcií pri zistení srdcového tepu plodu, priatelia aj odporcovia interrupcií pozorne sledujú slnečný štát, aby zistili, či prelomí trend, keď aj neliberálne štáty zakotvujú práva na interrupciu v štátnych ústavách.

Podporovaná koalíciou ľavicových a pro-potratových skupín s názvom Floridčania chrániaci slobodu (FPF) sa na novembrových volebných lístkoch na Floride objaví dodatok k ústave štátu, v ktorom sa uvádza, že “žiadny zákon nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať potrat pred životaschopnosťou alebo ak je to nevyhnutné na ochranu pacientky’;s výnimkou ustanovenia floridskej ústavy, ktoré povoľuje informovanie rodičov pri interrupciách neplnoletých osôb (hoci odporcovia varujú, že to bude mať za následok zrušenie tohto ustanovenia).

Začiatkom minulého mesiaca floridský Najvyšší súd rozhodol v pomere 4:3, že na rozdiel od námietok štátu je znenie dodatku dostatočne jasné na to, aby mohol byť predložený voličom. “Obyvatelia Floridy nie sú’hlúpi,” povedal predseda súdu Carlos Muñiz počas ústneho pojednávania. “Dokážu si to domyslieť.” (Súd zároveň rozhodol, že floridský’zákaz 15-týždňového a 6-týždňového potratu môže nadobudnúť účinnosť.)

Floridský republikánsky guvernér J. M. Ron DeSantis sa v priebehu posledného mesiaca viackrát vyslovil proti “veľmi, veľmi extrémnemu” dodatku, pričom ho odsúdil ako klamlivý a nakoniec predpovedal, že’zlyhá”, keď voliči spoznajú jeho radikálnosť. 

“Existuje’rozdiel medzi súhlasom a oznámením,” povedal DeSantis počas výmeny názorov s reportérom o dôsledkoch novely zákona’o zapojení rodičov. “Oznámenie je až potom. Súhlas je samozrejme predchádzajúcou podmienkou. Urobili to preto, lebo vedia, že ísť po rodičovských’právach je zraniteľné.”

“Testovali to miliónmi dolárov, aby sa pokúsili získať ľudí,” dodal. “Nenechajte sa však oklamať – to je odrezanie rodičovského súhlasu pre neplnoleté osoby (…) Je to napísané tak široko, aby sa len odstránilo oznámenie, ktoré je iné ako súhlas.”

Odvtedy, ako Najvyšší súd USA zvrátil rozsudok vo veci Roe v. Wade v roku 2022, zaznamenala potratová lobby veľký úspech s iniciatívami na kodifikáciu práva na interrupciu na úrovni jednotlivých štátov. Obhajcom života sa nepodarilo ani prijať pro-life dodatky, ani zastaviť pro-potratové dodatky v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, Vermonte a Ohio, čo podnietilo mnohé konverzácie medzi zástancami života o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách. Tento rok sú pre novembrové voľby potvrdené celkovo tri volebné iniciatívy súvisiace s potratmi, pričom do hlasovania by sa mohlo dostať aj ďalších 12.

Florida sa môže stať konečným testom toho, či sú obavy z potratov naozaj takým silným motorom volebnej účasti, ako trvajú ľavicové hlasy, alebo či úspech republikánov v iných oblastiach môže pomôcť veci života prekonať strach z potratov. 

Na Floride si ústavné dodatky vyžadujú 60 percent hlasov (na rozdiel od prahu jednoduchej väčšiny v Michigane a Ohiu) a prieskumy sa nezhodli, či ho dodatok môže dosiahnuť. Okrem toho, registrácia republikánskych voličov v poslednom čase prekonala demokratov o viac ako 900 000, čo je bezprecedentný náskok, ktorý by mal ešte viac ovplyvniť účasť v novembri.

“Nedávno som bol na Floride, kde som sa rozprával s darcami o dôsledkoch volebného opatrenia a útoku Veľkého potratového’štátu,” wrotes Susan B. Anthony Pro-Life America prezidentka Marjorie Dannenfelserová, ktorá poznamenala, že “doteraz (potratová lobby) nemusela’zápasiť s Ronom DeSantisom,” ktorý “rozumie, ako vyhrať v otázke potratov.”

“Prezident Biden rozbehol ‘sedemcifernú’ reklamnú kampaň a potratové turné s jeho poslednou zastávkou na Floride tento týždeň,” poznamenal Dannenfelser. “Hillary Clintonová zvážnela, rovnako ako DeSantisov’ nemesis v Kalifornii, guvernér Gavin Newsom. Ako však DeSantis hovorí, Florida nie je’Kalifornia. Vo svojej prílišnej sebadôvere sa chopiť bombastického cieľa prevrátiť Floridu sa môže ukázať ako veľká chyba (…) Ako hovorí guvernér, Florida je ‘miesto, kam sa chodí umierať’ a s jeho pomocou tam budú umierať aj plány Veľkého potratu’