shutterstock_1446686366-810x500.jpg

Katolíci sa modlia ruženec na protest proti pro-LGBT omši na jezuitskej univerzite Saint Louis

9
Kultúra života
  • Verní katolíci modlili ruženec a spievali pred omšou s LGBT tematikou.
  • Pro-LGBT konferencia na SLU zahŕňala omšu a drag brunch.
  • Účastníci kritizovali veriacich katolíkov modliacich sa na omši.
  • Katolícka cirkev odsudzuje homosexuálnu aktivitu a transgenderizmus ako hriechy.

Verní katolíci sa pokojne modlili ruženec a spievali "Salve Regina" pred omšou s tematikou LGBT v Kostole svätého Františka Xaverského, ktorý slúži ako farnosť pre komunitu Univerzity svätého Louisa a miestnych obyvateľov.

Svätá omša bola súčasťou pro-LGBT konferencie.

SLU, jezuitská univerzita v Missouri, bola tento rok’hostiteľom podujatia “Ignatian Q”, každoročnej pro-LGBT konferencie jezuitských univerzít. Konferencia s názvom “Queerly Beloved: An Intersectional Celebration of Queer Spirituality,” prebiehala od 18. do 21. apríla. Súčasťou podujatí bol aj “drag brunch,” s názvom “Holy Heels, and High LGBTEA Drag Brunch,” podľa príspevku predsedu študentskej samosprávy na LinkedIn.

Nasledujúci deň, hoci nesúvisel s týmto podujatím, Dylan Mulvaney, muž, ktorý sa oblieka ako žena, prehovoril na SLU.

Podrobnosti o omši nedávno zverejnil Outreach, disidentská publikácia LGBT, ktorú založil páter James Martin a ktorá je spojená s časopisom America.

Pred “omšou pre LGBTQ katolíkov,” študent SLU pristúpil k rečníckemu pultu, aby oznámil prijatie svätého prijímania, ale stal sa “zmäteným a znepokojeným,” podľa správy Outreach’.

Michael O’Loughlin, homosexuálny prispievateľ časopisu America a obhajca rúhavých “Sestier večného odpustku,” písal:

V prvých radoch kostola sedel dav asi 20 ľudí, rozdelených podľa pohlavia: muži v sakách a kravatách sedeli na jednej strane kostola, ženy v dlhých šatách a závojoch na druhej. Spoločne sa modlili ruženec v latinčine a angličtine a mnohí vyzerali o niečo starší ako vysokoškoláci na konferencii. Ich oblečenie aj správanie ich dávalo vyniknúť. Mnohí z účastníkov konferencie mali oblečenie a doplnky vo farbách dúhovej a transgenderovej vlajky.

Skupina pokračovala v modlitbe aj počas vyhlásenia a potom začala spievať “Salve Regina,” podľa účtu O’Loughlin’

Kým sa O’Loughlin snažil prirovnať protest k propotratovým a propalestínskym demonštrantom, ktorí narušovali iné omše, veriaci katolíci nič také neurobili. Ako katolíci sa zúčastňovali na omši a robili to bez toho, aby ju rušili.

“Protestujúci zostali počas celej omše kľačať v modlitbe, nahlas recitovali ruženec a na niektorých miestach zrejme na protest potriasali korálkami ruženca,” napísal O’Loughlin.

Účastníci, ktorí prijímajú voľbu žiť ako “transrodová” alebo homosexuálna osoba, predvídateľne kritizovali veriacich katolíkov modliacich sa na omši.

“Je”pre nás nesmierne dôležité byť viditeľní v kostole,” povedal študent s pohlavnou zmenou menom “Lane” Hartman. Hartmanová je žena, ktorá sa identifikuje ako muž.

Hartmanová “sa prihlásila ako lektorka počas ignaciánskej omše Q, ale keď [si] uvedomila, že povzbudzujúce spoločenstvo, na ktoré bola v College Church zvyknutá, sa stalo terčom protestov, [sa] zrútila,” povedal O’Loughlin, ktorý použil nesprávne zámená pre Hartmanovú, hovoril o nej ako o mužovi a použil “pánovi".”

Student doktorandského štúdia teológie na Boston College Nick Fagnant sa opýtal: “Čo ich [účastníkov konferencie] toto naučí o Katolíckej cirkvi?”

“Pred začiatkom omše sa jezuitský kňaz v kostole opýtal jedného člena skupiny, či by po skončení modlitby ruženca neopustili lavice v prvom rade, pretože sú vyhradené pre účastníkov konferencie,” O’Loughlin napísal. “Skupina odmietla s tým, že plánuje obsadiť priestor ako formu protestu, čím odsunula LGBTQ účastníkov na perifériu kostola, čo kňaz podľa opisu opísal ako ‘vnútorne zdrvujúce'”.

Nie je jasné, ako mohlo len 20 ľudí zabrať toľko miesta, najmä vo veľkom kostole, akým je kostol svätého Xavera’

“Čo’je drásajúce, je vaše hrubé a nehorázne ignorovanie absolútneho nebezpečenstva, v ktorom sa duše identifikujúce sa ako homosexuáli alebo transsexuáli skutočne nachádzajú,” napísal Lepanto Institute v odpovedi o. Jamesovi Martinovi. “Usporadúvanie podujatí potvrdzujúcich identitu, ako je tento výsmech “omše”, slúži len na to, aby duše uvrhlo do ťažkej zhýralosti.”

Katolícke učenie o transgenderizme, homosexualite je jasné

Veriaci katolíci, ktorí sa zúčastnili na podujatí, sa ohradili proti prekrúcaniu viery.

Katolícka cirkev odsudzuje homosexuálnu aktivitu ako smrteľný hriech a podobne odsudzuje aj crossdressing a telesné mrzačenie s cieľom vyzerať ako opačné pohlavie. Učí tiež, že homosexuálne sklony sú samy osebe vnútorne neusporiadané.

Osoby so sklonmi k homosexualite sú povolané žiť život v čistote, ktorý zahŕňa úplné zrieknutie sa homosexuality, a tí, ktorí trpia zmätkom v súvislosti s pohlavím, by mali byť podporovaní modlitbou a poradenstvom, aby im pomohli prijať svoje pohlavie.

Katechizmus Katolíckej cirkvi uvádza:

Vychádzajúc zo Svätého písma, ktoré homosexuálne skutky predstavuje ako skutky ťažkej skazenosti, tradícia vždy vyhlasovala, že “homosexuálne skutky sú vnútorne neusporiadané.” Sú v rozpore s prirodzeným zákonom. Uzatvárajú sexuálny akt pred darom života. Nevychádzajú zo skutočnej citovej a sexuálnej komplementarity. Za žiadnych okolností ich nemožno schvaľovať.

Katolícka cirkev tiež učí, že existujú štyri “hriechy, ktoré volajú do neba o pomstu,” jedným z nich je sodomia.

Cirkev tiež odmieta myšlienku, že niekto môže zmeniť svoje pohlavie, a učí pravdu, že pohlavie je nemenné.