trudeau-christmas-810x500.jpg

Alberta hrozí, že bude bojovať proti obmedzeniam vlády Trudeaua pre kanadský plastikársky priemysel

10
Neutral
  • Odpor proti federálnemu registru plastov a obmedzeniu výroby
  • Ministerka Schulzová bráni albertský petrochemický sektor a pracovníkov
  • Plán Guilbeaulta na registráciu plastov ohrozuje investície a pracovné miesta
  • Trudeauova vláda prekračuje právomoci, súdy zrušili niektoré environmentálne zákony

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby upustili od uhlíkovej dane Pošlite správu TÝŽDŇA

Alberta odmietla návrh liberálnej vlády na vytvorenie protiústavného federálneho registra plastov a obmedzenie ich výroby.

V tlačovej správe z 25. apríla ministerka životného prostredia Alberty Rebecca Schulzová prisľúbila, že sa obráti na súd s liberálnym ministrom životného prostredia a klimatických zmien Stevenom Guilbeaultom v súvislosti s jeho návrhom na vytvorenie registra plastov, ktorý by spoločnostiam nariadil nahlasovať výrobu a implementáciu plastov.

“Ak federálna vláda odmietne dodržiavať ústavu, opäť ju dáme na súd, aby sme bránili našu jurisdikciu a tisíce Alberťanov, ktorí pracujú v petrochemickom sektore,” vyhlásila Schulzová.

“Toto jednostranné oznámenie je fackou do tváre Alberty a našej provincie’petrochemickému priemyslu a tisícom Alberťanov, ktorí v ňom pracujú,” pokračovala.

Guilbeault’s plán, ktorý by sa mal zaviesť v septembri 2025, by nariadil podnikom, aby okrem množstva plastového odpadu, ktoré vyprodukujú vo svojich obchodných, priemyselných a inštitucionálnych priestoroch, zaznamenávali aj množstvo plastového odpadu, ktoré uvádzajú na trh.

Podniky by potom toto množstvo nahlasovali federálnej vláde. Plán oslobodzuje malé podniky, ktoré ročne vyprodukujú menej ako jednu tonu plastov.

Schulze však vysvetlil, že register by mal negatívny vplyv na Albertu, pretože “výroba plastov je rastúcou súčasťou albertskej’ekonomiky a sme pripravení na to, aby sme boli v nasledujúcich desaťročiach svetovým lídrom vo výrobe uhlíkovo neutrálnych plastov.”

“Návrh ministra Guilbeaulta’by to všetko ohrozil a ohrozil by investície v hodnote miliárd dolárov. Týka sa to aj takých projektov, ako je čistý nulový petrochemický závod spoločnosti Dow Chemical’vo Fort Saskatchewane, projekt za 9 miliárd dolárov, ktorý vytvorí tisíce pracovných miest,” varovala.

Schulzová ďalej upozornila, že mandát nezníži výrobu plastov, pretože krajiny ako Čína budú vyrábať viac plastov, aby nahradili Kanadu.

“Ak federálna vláda obmedzí výrobu plastov v Kanade, iné krajiny ako Čína ich budú vyrábať len viac. Jediným výsledkom, ktorý táto federálna vláda dosiahne, bude menej pracovných miest v Kanade,” vysvetlila.

Vyjadrenie Schulzovej’prichádza po tom, čo novembrové rozhodnutie Federálneho súdu, ktorý rozhodol v prospech Alberty a Saskatchewanu a vyhlásil, že premiér Justin Trudeau’vláda prekročila svoje právomoci, keď klasifikovala plast ako “toxický” a zakázala všetky jednorazové plastové predmety, ako sú napríklad slamky.

Rozhodnutie v podstate zrušilo zákon Trudeau’2022, ktorý zakazoval výrobu alebo dovoz plastových slamiek, príborov a tašiek do pokladní na základe tvrdení vlády, že plasty majú negatívny vplyv na oceány. V skutočnosti väčšina plastového znečistenia oceánov pochádza z niekoľkých krajín, ako je India a Čína, ktoré vyhadzujú odpad priamo na pláže alebo do riek. 

Novembrové rozhodnutie bolo len jedným z dvoch nedávnych súdnych rozhodnutí, ktoré zasadili úder Trudeauovým’environmentálnym zákonom.

Druhé rozhodnutie prišlo po tom, čo sa kanadský’Najvyšší súd nedávno postavil na stranu autonómie provincií, pokiaľ ide o prírodné zdroje. Najvyšší súd nedávno rozhodol že Trudeauov’zákon C-69, nazývaný “zákon o plynovodoch bez ďalšieho potrubia”, je “väčšinou protiústavný.” Bolo to veľké víťazstvo pre Albertu a Saskatchewan, ktoré zákon napadli na súde. Rozhodnutie vrátilo právomoci nad ropovodmi provinčným vládam, čo znamená, že projekty ťažby ropy a plynu na čele s provinciami by mali mať možnosť pokračovať bez federálnych zásahov.

Trudeauova vláda však zrejme trvá na tom, aby vzdoruje nedávnym rozsudkom tým, že presadzuje svoje rôzne nariadenia.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu ešte DNES