Screen-Shot-2024-04-29-at-5.15.29-PM-810x500.png

Michiganský biskup predniesol dôraznú homíliu na obranu kňaza, ktorého z farnosti vyhnali LGBT aktivisti

13
Kultúra života
  • Biskup Gruss obhajuje kňaza pred LGBT aktivistami a disidentskými katolíkmi.
  • Gruss vyzýva k jednote a sebareflexii, odsudzuje očierňovaciu kampaň voči kňazovi.
  • Kňaz Held odstúpil po tlaku, Gruss nevie, či privedie nového kňaza.
  • Biskup zdôrazňuje potrebu odpustenia a jednoty, odsudzuje rozdelenie a nedostatok lásky.

Biskup Robert Gruss predniesol silnú homíliu na obranu kňaza vo svojej diecéze, ktorý bol nútený odstúpiť po zúrivej očierňovacej kampani, ktorú spustili LGBT aktivisti a disidentskí katolíci. Zároveň vyzval k jednote a sebareflexii.

“Otca [Toma Helda] ste možno nemali radi z rôznych dôvodov alebo ste nesúhlasili s tým, ako niečo robil … ale to nedáva nikomu právo zverejňovať na Facebooku alebo kdekoľvek inde veci, ktoré sa o ňom hovorili alebo ktoré sa robili voči nemu alebo komukoľvek inému. Takéto správanie je neprijateľné od ľudí, ktorí sa hlásia ku kresťanstvu,” povedal biskup Gruss počas uplynulého víkendu. 

Biskup sa v sobotu a v nedeľu zúčastnil na všetkých troch svätých omšiach v Kostole svätého Jozefa Robotníka v Beal City v štáte Michigan. Kostol je súčasťou diecézy Saginaw, na ktorú biskup Gruss dohliada od roku 2019. Predtým pôsobil ako biskup v Rapid City v Južnej Dakote. 

Čítajte: LGBT aktivisti, disidentskí katolíci uvrhli michiganskú farnosť do chaosu tým, že vyhnali kňaza, zahanbili farníkov

Ako reportovalportál LifeSite minulý piatok, otec Tom Held odstúpil z farnosti St Joseph’s v polovici apríla po koordinovaného úsilia bývalých farníkov, ľavicových laikov, pro-LGBT aktivistov a miestnych podnikov, ktoré propagovali miestne a národné médiá. Tlak, ktorý vyvíjali na cirkev, mu znemožnil “priniesť do farnosti jednotu”, uviedol prostredníctvom diecézneho vyhlásenia. 

Biskup Gruss povedal účastníkom omše, že nevie, či vôbec bude chcieť prísť iný kňaz do farnosti svätého Jozefa vzhľadom na ich správanie, ktoré sa podľa neho rovná “útoku na charakter.” “Takýto typ správania sa deje v pohanskej spoločnosti, nie v kresťanskej,” obvinil.  

“V tejto chvíli si nie som istý, či sem niektorý z&nbspmojich kňazov chce prísť na základe toho, ako sa správali k&nbspotcovi Tomovi. Nebol’dokonalý, ale nezaslúžil si také zaobchádzanie, akého sa mu dostalo,”poznamenal biskup.

“Samotné vyslanie ďalšieho kňaza sem, ak nájdem takého, ktorý bude chcieť prísť, nič nevyrieši. Riešenie musí prísť zvnútra,”dodal. “Nový kňaz neprinesie jednotu. To dokáže len odpustenie.” 

Hovoriac o tom, čo nazval “duchovnou realitou” situácie, biskup Gruss ďalej povedal, že “otec Tomáš nie je nepriateľ; hoci možno zhrešil. Skupina, ktorá protestovala a zasievala rozkol v tomto spoločenstve, hoci je jej správanie hriešne, nie je nepriateľom. Ľudia môžu robiť prácu nepriateľa, ale oni’nie sú nepriateľ. Nepriateľ je nepriateľ. Satan je nepriateľ. A na svoju prácu používa Božie’deti."” 

Súčasný farník z farnosti svätého Jozefa’povedal pre LifeSite, že otec Held je zodpovedný za to, že počas svojho pôsobenia prilákal do farnosti viac ako 140 nových rodín. Táto osoba tiež povedala, že počas Grussovej’kázne pri každej liturgii odišli z kostola odhadom štyria ľudia.

Otec Held najprv zožal kritikuod viacerých zaujatých miestnych media výstupy v marci po tom, ako na facebookovej stránke cirkvi’vydal ospravedlnenie po tom, čo bol bez jeho vedomia pozvaný “ženatý” homosexuálny autor a aktivista, aby prehovoril k deťom, ktoré sú v škole zapísané do programu predškolskej prípravy.

Kňaz oznámil, že bude zavedená “nová politika preverovania”, aby sa zabezpečilo, že žiaci nebudú vystavení osobám, ktoré nie sú vyškolené v styku s deťmi alebo ktoré “nereprezentujú hodnoty našej katolíckej viery.” 

Čítajte: ‘Ženatý’ homosexuál zatknutý za detskú pornografiu údajne plánoval zneužiť náhradné dieťa

V reakcii na to vznikla na Facebooku stránka s názvom “Odstráňte otca Toma Helda” založená. Na účte boli zverejnené náhodné sťažnosti na Katolícku cirkev, ako aj ostro formulované odmietnutia katolíckeho učenia o otázkach LGBT. Mnohí z 1 400 členov majú na svojich profilových fotografiách dúhové vlajky. Iní neúctivo odkazujúna kňaza ako “Tom” alebo “Pán Held.” 

Niektorí užívatelia tvrdili, že zo strany kňaza došlo k neovereným pochybeniam. Iní zdieľali hrubé komentáre a tvrdili, že biskup Gruss sa v minulých rokoch nedostatočne zaoberal ich sťažnosťami. Viaceré osoby rizikovalijeho kázeň, ktorú mal tento víkend. 

Saginawský biskup poznamenal, že sleduje činnosť skupiny a že “nič nemôže ublížiť Pánovi Ježišovi viac” ako to, čo sa na nej hovorí. Poukázal na to, že “aj keď tfath Tom odstúpil, stále sa zasieva rozdelenie, nejednota a nedostatok lásky. A to mustane.” Jednou z osôb, ktorá je aktívna v skupine na Facebooku, je Sam Boge, bývalý driaditeľ náboženskej výchovy na Univerzite sv. Jozefa’s. 

Súčasný farník svätého Jozefa, ktorý sa vyjadril pre LifeSite, tvrdí, že biskup Gruss, ako aj otec Held riešili všetky sťažnosti riadnymi kanálmi a že najmä otec Held vynaložil veľké úsilie na vyriešenie záležitostí s Bogem a ďalšími. Táto osoba sa tiež domnieva, že kritici kňaza’bagatelizujú skutočné zneužívanie v Cirkvi tým, že stotožňujú jeho tradične zmýšľajúce liturgické preferencie so závažnými priestupkami. 

V priebehu apríla protestovalo pred kostolom svätého Jozefa’keď otec Held slúžil omšu, až 50 osôb. LifeSite sa dozvedel, že hoci zúčastnené osoby boli pokojné a stáli v tom čase na verejnom priestranstve, staršie a malé deti boli ich prítomnosťou vystrašené.  

EXKLUZÍVNE: 16-ročný katolícky študent suspendovaný za nosenie trička ‘Sú len dve pohlavia’

Gruss informoval prítomných, že diecéza dostala “miliardu e-mailov, listov a telefonátov … z oboch strán.” Zdôraznil však, že teraz je dôležité zostať “vo viniči” a neoddeľovať sa od Ježiša Krista tým, že budeme naďalej spôsobovať ďalšie rozdelenie. Povedal, že ak by to urobili, viedlo by to k tomu, že by nehodne prijali sväté prijímanie.

Povedal, že ako katolíci musíme odpustiť druhým, vrátane otca Toma, všetky minulé previnenia, tak ako Kristus odpúšťa nám. “Neodpustenie je jedným z najsmrteľnejších jedov, ktoré môže človek duchovne prijať,” povedal. 

V snahe odraziť kritiku otca Helda bola 16. apríla spustená stránka na jeho obranu. Nie je jasné, kto ju založil, ani či o nej otec Held alebo biskup Gruss vôbec vedia.

Na webovej stránke je viac ako tucet príspevkov od anonymných laikov, ktorí vyhlasujú, že otec Held je príkladný kňaz, ktorý je oddaný Eucharistii a učeniu Cirkvi. Jedna časť webovej stránky sa zaoberá konkrétnymi liturgickými predpismi prijatými otcom Heldom, ktoré sa stali predmetom sporu medzi ním a ľavicovými laikmi.  

V prípade výhradne úctivých pripomienok možno kontaktovať tu diecézu Saginaw prostredníctvom ich webovej stránky alebo telefonicky na čísle (989) 799-7910.