meloni-francis-810x500.jpg

Taliansky premiér Meloni oznámil účasť pápeža Františka na stretnutí G7 o umelej inteligencii

12
Neutral
  • Pápež František sa zúčastní na stretnutí G7 v Taliansku.
  • Skupina G7 sa zaviazala k etickému a ľudskému využitiu umelej inteligencie.
  • Na zasadnutí G7 sa riešia aj témy ako potraty a rodová rovnosť.
  • Svätá stolica podporuje etický prístup k umelej inteligencii a medzinárodnú kontrolu.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová oznámila, že pápež František sa zúčastní na júnovom stretnutí skupiny G7 v Taliansku, pričom prijal pozvanie talianskej vlády, aby diskutoval o umelej inteligencii. 

V piatok popoludní zverejnenom videu Meloniová uviedla, že 87-ročný pápež prijal oficiálne pozvanie Talianska na toto podujatie. “Je mi cťou dnes oznámiť, že pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí G7 venovanom práve umelej inteligencii,” uviedla vo videu zverejnenom na X.  

“Táto technológia môže vytvoriť veľké príležitosti, ale prináša aj obrovské riziká,” povedal Meloni vo videozázname. Záväzkom skupiny G7 “je “zabezpečiť, aby sa umelá inteligencia sústredila na človeka a bola aj ľudsky kontrolovaná.”

Zasadnutie samitu lídrov G7 13. až 15. júna sa zaoberá najmä témou umelej inteligencie a uskutoční sa v Apúlii na juhovýchodnom pobreží Talianska.

Na zasadnutí G7 sa však priebežne riešia aj mnohé ďalšie otázky vrátane záväzku podporovať interrupcie pod spoločným eufemizmom “sexuálne a reprodukčné zdravie a práva”

A vyhlásenie vydané ministrami zahraničných vecí G7 tento mesiac zopakovalo, že G7’s oddanosť zabezpečeniu “rodovej rovnosti a podpore a ochrane práv žien a dievčat v celej ich rozmanitosti, ako aj LGBTQIA+ osôb [sic].”Každá krajina predsedá G7 počas jedného roka, pričom počas početných stretnutí v tomto období sa rieši široká škála otázok.

Aj keď Svätá stolica nie je členom skupiny G7, Meloni uviedol, že František sa zúčastní na “výjazdovom zasadnutí, čo je zasadnutie, ktoré je otvorené aj pre iné pozvané krajiny, nielen pre členov G7.”

Na júnovom zasadnutí sa zúčastnia vedúci predstavitelia krajín G7:

Okrem nich sa na ňom zúčastnia aj predstavitelia Európskej únie’Charles Michel a Ursula Von Der Leyenová, ktorí sú predsedami Európskej rady a Európskej komisie. 

Meloni citoval iniciatívu Svätej stolice’začatú v roku 2020, “Rímsku výzvu pre etiku umelej inteligencie”, ktorej priekopníkom je Vatikánska’pápežská akadémia pre život spolu so spoločnosťami Microsoft, IBM, FAO a talianskym ministerstvom pre inovácie.

Tieto pôvodné orgány, ktoré stoja za Rímskou výzvou pre etiku umelej inteligencie, spoločne podpísali spoločný dokument, ktorý je podľa nich “vypracovaný na podporu etického prístupu k umelej inteligencii a na podporu zmyslu pre zodpovednosť medzi organizáciami, vládami, inštitúciami a súkromným sektorom s cieľom vytvoriť budúcnosť, v ktorej digitálne inovácie a technologický pokrok slúžia ľudskému géniu a tvorivosti, a nie ich postupnému nahrádzaniu.”

Odvtedy sa počet podporovateľov vatikánskeho’úsilia rozrástol a zahŕňa množstvo univerzít a nadácií. 

Meloni uviedol, že Františkova’ prítomnosť na stretnutí G7 poslúži na to, aby sa dokument dostal do “pozornosti ostatných lídrov na samite v Apúlii.”

“Jeho prítomnosť prinesie prestíž nášmu národu a celej skupine siedmich krajín,” povedal taliansky prezident a poznamenal, že to bude prvýkrát, čo sa pápež zúčastní na stretnutí G7.

Pokračujúc, Meloni citoval pápeža Jána Pavla II’z roku 1979 prerokovanie v OSN v New Yorku, v ktorom vyzdvihol politickú činnosť ako zameranú na človeka v plnosti jeho duchovnej i materiálnej existencie. Uviedla:

Jsem presvedčená, že prítomnosť Jeho Svätosti rozhodujúcim spôsobom prispeje k definovaniu regulačného, etického a kultúrneho rámca pre umelú inteligenciu, pretože táto oblasť, súčasnosť a budúcnosť tejto technológie, bude ďalšou skúškou schopnosti medzinárodného spoločenstva urobiť to, čo iný pápež, pápež sv. Ján Pavol II. hovoril vo svojom slávnom prejave k OSN 2. októbra 1979: “politická činnosť, či už národná alebo medzinárodná, pretože v konečnom dôsledku táto činnosť pochádza od človeka, je vykonávaná človekom a je pre človeka.”

V posledných mesiacoch Svätá stolica venuje zvýšenú pozornosť téme umelej inteligencie. V poslednom čase František vo svojom posolstve k Svetovému dňu pokoja 2024 vyslovil hlasné výzvy, aby umelá inteligencia podliehala medzinárodnej kontrole. 

“Naliehavo vyzývam svetové spoločenstvo národov, aby spolupracovalo s cieľom prijať záväznú medzinárodnú zmluvu, ktorá by regulovala vývoj a používanie umelej inteligencie v jej mnohých podobách,” napísal.