Rick-Stika-810x500.jpg

Kňaz obviňuje bývalého knoxvillského biskupa Stiku z "vyhrážania sa informátorom" v rámci žaloby za zneužívanie

12
Kultúra smrti
  • Kňaz obviňuje bývalého biskupa z zastrašovania kňazov v súvislosti so zneužívaním.
  • Bývalý biskup Stika bol kritizovaný za svoje kontroverzné rozhodnutia a správanie.
  • Obvinenia z utajovania sexuálneho zneužívania vyvolali problémy vedenia diecézy.
  • Stika opustil funkciu zdravotnými dôvodmi a tvrdí, že nevyhrážal kňazom.

Na stránkach novín v Tennessee sa objavila správa, že katolícky kňaz sa domnieva, že bývalý biskup diecézy Knoxville zastrašuje kňazov v súvislosti s obvineniami zo zneužívania.

“Biskup Richard Stika pokračuje vo svojej prítomnosti a kontaktuje priamo informátorov s hrozbou žaloby, vrátane jedného, ktorý je kľúčovým svedkom v súdnom spore o sexuálne obťažovanie proti cirkvi,” tvrdil začiatkom tohto týždňa denník Knoxville News Sentinel.

Stika pôsobil ako hlava diecézy Knoxville od roku 2009 do roku 2023. Diecéza je súčasťou väčšej Louisvillskej arcidiecézy, na ktorú od roku 2007 do roku 2022 dohliadal arcibiskup Joseph Kurtz. Kurtz, ktorý má v súčasnosti 77 rokov, bol v rokoch 2013 až 2016 predsedom Konferencie katolíckych biskupov Spojených štátov amerických.

Kým Stika kritizoval pro-potratových politikov ako aj pro-LGBT kléru počas jeho pôsobenia, dostal sa do správ aj pre nechutné správanie, vrátane jeho rozhodnutia zakázať prijímanie Eucharistie na jazyk v pokľaku a jeho odmietnutia udeliť diecéznym zamestnancom náboženskej výnimky na potratom poznačenú injekciu COVID.

V septembri 2021 11 kňazov diecézy Knoxville písalo apoštolskému nunciovi USA Christopheovi Pierrovi s tým, že obvinenia z utajovania odrážajú väčší vzorec problematického vedenia. List vykresľoval obraz kňazov, ktorí trpia kvôli Stika’nému riadeniu. Žaloba podaná v roku 2022 bývalým farským organistom, ktorá je stále aktívna, obviňuje Stiku zo zatajovania “sexuálnych priestupkov a sexuálneho zneužívania”, ktoré muž prežil počas svojho pôsobenia v seminári.

Stika svoju funkciu s hanbou opustil 27. júna 2023, pričom uviedol zdravotné dôvody. O niečo viac ako šesť mesiacov predtým prijal apoštolskú vizitáciu.

Podľa Knoxville News Sentinel Sitka v marci poslal textovú správu trom kňazom, vrátane o. Brenta Sheltona, kňaza, ktorý opustil diecézu vlani v apríli po tom, ako ho presťahovali z jeho farnosti. Správa, ktorú News Sentinel tvrdí, že videl, údajne znie takto: “Nikdy nepochopím, ako môže byť niekto taký nenávistný, aby zničil službu akéhokoľvek kňaza a v (meno kňaza News Sentinel neidentifikuje)’prípade priviedol bývalého seminaristu až k samovražde. Všetko je zdokumentované, moji právnici sú pripravení a informácie budú poskytnuté môjmu nástupcovi.”

Shelton, ktorý sa už predtým vyjadril verejne k sexuálnym návrhom, ktoré dostal, keď bol 19-ročným seminaristom, novinám povedal, že text sa v skutočnosti rovná manipulácii so svedkami.

“Ak bude biskupom naďalej prechádzať vyhrážanie a odvetné opatrenia voči informátorom, obávam sa, že deti a zraniteľní dospelí nebudú v Cirkvi nikdy v bezpečí,” povedal. “Diecéza sa musí pohnúť dopredu, ale nemôžeme to urobiť, ak kňazi musia žiť v tieni takýchto vyhrážok od muža, ku ktorému sme viac ako desať rokov vzhliadali ako k nášmu duchovnému otcovi.”

Stika rovnako odpovedal na výstup, ale odmietol charakteristiku, že sa snažil niekoho zastrašiť.

“Vôbec sa nevyhrážal. Len som ich informoval o možnej žalobe, ale rozhodol som sa, že ich do žaloby nezapojím,”uviedol Stika prostredníctvom SMS správy. “V posledných mesiacoch sa u mňa objavili ďalšie srdcové problémy a rozhodol som sa, že mi to za to nestojí. Posunul som sa ďalej. Som na dôchodku. Navyše som nenašiel vás, aby ste prezentovali niečo, čo je vyvážené.”

The News Sentinel upresnil, že právnik bývalého seminaristu, ktorý podal žalobu na Štiku, plánuje textové správy predložiť na súde.