Screen-Shot-2024-04-25-at-3.45.00-PM-810x500.png

3 arizonskí republikáni sa pridali k demokratom v hlasovaní za zrušenie takmer úplného zákazu potratov

8
Kultúra smrti
  • Arizonská Snemovňa zrušila takmer úplný zákaz potratov v štáte.
  • Potraty sú vždy nemorálne a neetické, okrem prípadov ohrozenia života matky.
  • Republikáni prekročili hranicu a zrušili ochranné opatrenia pre nenarodené deti.
  • Pro-life zákony v iných štátoch môžu zamedziť až 200 000 interrupciám ročne.

Arizonská Snemovňa reprezentantov v stredu hlasovala v pomere 32:28 za zrušenie takmer úplného zákazu potratov v štáte, pričom traja republikáni sa pridali k demokratickým zákonodarcom a zrušili tak jednu z najsilnejších ochranných opatrení pre nenarodené deti v krajine.

Hlasovanie sa týkalo zákona, ktorý zakazuje potraty z akéhokoľvek dôvodu okrem prípadov, keď sú údajne nevyhnutné na záchranu života matky. Priamy potrat je vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný alebo eticky odôvodnený na ochranu života matky.

Arizonský najvyšší súd 9. apríla rozhodol v pomere 4:2, že zákon je právne vynútiteľný, keďže rozsudok Roe v. Wade bol zrušený, a odmietol tvrdenia, že oveľa novší arizonský’zákaz interrupcií v 15. týždni mal za cieľ zrušiť jeho platnosť. Takmer úplný zákaz pochádza z obdobia pred získaním štátnosti Arizony v roku 1912. Kodifikovaný bol v roku 1913.

Rozhodnutie padlo počas prebiehajúceho celoštátneho sporu v republikánskych a konzervatívnych kruhoch o politickú životaschopnosť silných pro-life postojov vo volebnom roku, pričom osobnosti ako bývalý prezident Donald Trump, arizonská kandidátka do senátu Kari Lake a osobnosť Fox News Sean Hannity vyzval GOP, aby sa vzdala zákona, ktorý by chránil takmer všetky nenarodené deti v štáte. Demokratická guvernérka Arizony’Katie Hobbsová a generálny prokurátor Kris Mayes prisľúbili, že nebudú presadzovať žiadne z obmedzení potratov v štáte’

Hobbsová povedala, že je “nadšená” stredajším hlasovaním. Mayesová tiež ocenila tento krok, ale posťažovala sa, že zrušenie nemusí rýchlo nadobudnúť účinnosť.

Trojica republikánov, ktorí prekročili hranicu, boli štátni poslanci. Matt Gress, Tim Dunn a Justin Wilmeth.

Gress odsúdil zákon ako “nefunkčný a nezodpovedajúci hodnotám Arizončanov,” pričom sa naďalej prezentoval ako “pro-life” a básnil o “extrémoch na oboch stranách.”

“Nalieham na svojich kolegov v Senáte, aby sa touto záležitosťou urýchlene zaoberali,” pokračoval.

Dunn sa pokúsil o obsažnejšie vysvetlenie, tvrdiac, že zákon nechráni “ženy v život ohrozujúcich situáciách,” hoci priamy potrat nie je z lekárskeho hľadiska nikdy nevyhnutný, a kritizoval opatrenie za to, že neumožňuje zabíjanie nenarodených detí počatých pri znásilnení alebo inceste.

Takisto uviedol, že hlasoval za zrušenie takmer úplného zákazu, pretože “odpor verejnosti” proti zákonu by viedol k “kodifikácii znepokojujúcich a neobmedzených potratov v arizonskej ústave,” čím by sa zrušil štátny’15-týždňový zákaz, ktorý zakazuje približne štyri percentá potratov v štáte. 

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že teraz platné pro-life zákony by mohli efektívne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne. Potratová lobby však horúčkovito pracuje na tom, aby tieto odstrašujúce účinky zrušila regulovanou medzištátnou distribúciou potratových tabletiek, právnou ochranou a finančnou podporou medzištátnych potratových ciest, konštrukcia nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, vytvárajú liberálne štáty útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, zakomponovanie potratových “práv” do štátnych ústav.

Arizona’15-týždňový zákaz potratov zostáva v platnosti. Pro-potratoví aktivisti v štáte Veľký kaňon pracujú na tom, aby sa v novembrovom hlasovaní objavil návrh ústavného dodatku, ktorým sa ustanovuje “základné právo” na potrat až do “životaschopnosti” a fakticky počas celého tehotenstva pod zámienkou “duševného zdravia.