Canadian-March-for-Life-2023-Lino-e1712832746723-810x500.jpg

Modlitebná vigília na pamiatku obetí potratov sa uskutoční pred Kanadským pochodom za život

11
Kultúra života
  • Kanaďania sa modlia za obete potratov na vigílii pred Národným pochodom za život.
  • Organizácia Campaign Life Coalition zorganizovala sviečkovú vigíliu na ochranu nenarodených detí.
  • Vigília sa koná pri pamätníku Tribute to Human Rights v Ottawe.
  • Rečníci zdieľajú osobné príbehy o vplyve potratov na spoločnosť a nádej vo voľbu života.

Pred tohtoročným Národným pochodom za život v Ottawe sa Kanaďania zídu na modlitebnej vigílii na pamiatku miliónov obetí potratov.  

Koalícia Campaign Life Coalition organizuje 8. mája večer pred pochodom Kanaďanov z celej krajiny na ochranu nenarodených detí vigíliu pri sviečkach organizovanú mladými ľuďmi, na ktorej sa budú modliť za milióny životov, ktoré si vyžiadali potraty v krajine.   

“Od roku 1969 boli potratom zabité viac ako štyri milióny nenarodených detí. Strata každého z týchto vzácnych detí je tragédiou,” povedala pre LifeSiteNews koordinátorka mládeže CLC Maeve Rocheová.  

“Na ich životoch záleží,” vyhlásila. “Preto si ich pripomíname.” 

Bdenie sa začne svätou omšou o 19:30 v Kostole svätej Terézie v Ottawe. Po omši sa uskutoční sviečkový sprievod k pamätníku Kanadská pocta ľudským právam.  

Tam sa od 21.00 do 22.00 hod. uskutoční sviečková vigília za obete potratov, ktorej súčasťou budú modlitby, spev a dojímavé osobné svedectvá. Nasledovať bude svätá hodina v kostole svätej Terézie’   

Miesto konania vigílie bol zvolený kanadský pamätník Tribute to Human Rights, na ktorom sú napísané slová: “Všetky ľudské bytosti sa rodia slobodné a rovné v dôstojnosti a právach.”  

Od legalizácie potratov je však mnohým Kanaďanom upierané ich najzákladnejšie právo: právo na život.  

“Predčasne narodené deti sú týmto právom obdarené od okamihu počatia,” vysvetlil Roche. “Interrupcia ich tohto neodňateľného práva zbavuje. Preto je potrat najväčším porušením ľudských práv v súčasnosti. Hnutie za život sa nezastaví, nevzdáme sa, kým sa slová na tomto pamätníku nestanú skutočnosťou pre každé nenarodené dieťa.”  

Počas vigílie budú Kanaďania držať sviečky, aby si uctili životy stratené v dôsledku potratu.  

“Ich životy boli vyhasnuté, ale živé plamienky sviečok si ich uctia a pripomenú, ” opísal Roche.   

“Sviečky osvetľujúce tmavú noc sú znakom nádeje, že jedného dňa sa potratový holokaust skončí a život bude opäť rešpektovaný a vážený,” pokračovala.  

Na vigílii vystúpia aj rečníci, medzi ktorými sú ženy po potrate, ženy, ktoré uvažovali o potrate a vybrali si život, bývalí potratári, bývalí zamestnanci plánovaného rodičovstva a duchovní, ktorí na vlastnej koži videli dopady potratov na svojich farníkov.  

“Každý z rečníkov bol tak či onak osobne ovplyvnený potratom, podobne ako celá kanadská spoločnosť, a odvážne sa delia o svoje osobné svedectvo v nádeji, že odovzdajú nádej alebo inšpirujú okoloidúcich k voľbe života,” vysvetlil Roche.  

Bdenie sa koná vo verejnom prostredí, v centre Ottawy, čo znamená, že okoloidúci si môžu vypočuť svedectvá za život.  

“Minulý rok sme na pódiu predstavili rakvu pre bábätko, ktorá reprezentovala nespočetné životy stratené v dôsledku potratu,” opísal Roche.   

“Počas vigílie sme nechali skupinu stredoškolákov, aby do rakvy postupne vložili 30 červených ruží, pričom každá ruža predstavovala 10 životov, ktoré v Kanade v ten istý deň prišli o život v dôsledku potratu  celkovo 300 nenarodených detí zabitých potratom,” pokračovala.  

“Bol to nádherný tragický obraz, ktorý slúžil ako fyzické vyjadrenie často skrytej reality – že každý deň je brutálne zabitých 300 nenarodených detí v lone ich matiek rukami potratárov,” dodala Rocheová. “Určite to poslúžilo ako silný obraz, ktorý vyvolal zamyslenie účastníkov.” 

Bdenie je len jednou časťou programu CLC’okolo Národného pochodu za život 9. mája. Medzi ďalšie podujatia patrí “Piesne za život” kaviareň, osobné premietanie nového filmu Abby Johnsonovej”Unthinkable, večera ruží a samit mladých.  

Viac informácií o Národnom pochode za život, vrátane kompletného programu, možností sponzorstva/vystavovania a zoznamu autobusov, nájdete marchforlife.ca.