shutterstock_1439900387-e1713797021638-810x500.jpg

Hnutie nezávislých katolíckych škôl ponúka rodičom v Ontariu alternatívu k štátom financovanému vzdelávaniu

14
Kultúra života
  • Skupina katolíckych podnikateľov vytvára sieť pre nezávislé katolícke školy v Ontáriu.
  • CIOCS podporuje spoluprácu a spoločenstvo medzi členskými školami.
  • Cieľom je zachovať katolícke hodnoty, poslanie a záväzok voči katolíckemu vzdelávaniu.
  • Sieť sa snaží znížiť náklady, poskytnúť podporu a vytvoriť priestor pre nové školy.

Skupina katolíckych podnikateľov v oblasti vzdelávania vytvára sieť na pomoc nezávislým katolíckym školám v Ontáriu.

Konzorcium nezávislých katolíckych škôl Ontária (CIOCS) je sieť škôl, ktorej hlavným cieľom je podporovať spoluprácu a spoločenstvo medzi členskými školami a zároveň zachovávať spoločné hodnoty, poslanie a záväzok voči katolíckemu vzdelávaniu.

John Pacheco, jeden z riaditeľov konzorcia, vysvetlil jednu z motivácií skupiny.

“Dnes sa veľa diskutuje o identite a my veríme, že identita každého dieťaťa má byť zakorenená a pretvorená na obraz Ježiša Krista, na ktorého nemenný obraz sme stvorení,” povedal.

“Z praktického hľadiska sa snažíme vytvoriť podpornú štruktúru, ktorá by pomáhala našim existujúcim a budúcim členským školám v rôznych oblastiach. Jedným z kľúčových cieľov CIOCS je nájsť spôsoby, ako znížiť náklady, aby sa súkromné katolícke vzdelávanie stalo dostupným pre rodičov.”

Vychádzajúc z kolektívnych skúseností a znalostí existujúcich škôl a ich zriaďovateľov CIOCS dúfa, že existujúci a noví členovia môžu navzájom získať neoceniteľné poznatky; spolupracovať; plánovať spoločné iniciatívy, podujatia a výročné stretnutia; využívať a zdieľať profesionálny rozvoj učiteľov; rozvíjať vznikajúcu ekonomiku zakorenenú v legitímnych katolíckych sociálnych princípoch a prirodzenom práve; využívať finančné výhody vďaka úsporám z rozsahu; prezentovať spoločný hlas na zapojenie tretích strán do podpory spoločných cieľov členov’ a poskytovať si navzájom morálnu podporu a povzbudenie.

Ďalším cieľom siete je poskytnúť priestor a odbyt pre nové školy a to, čo CIOCS nazýva “rodičmi misionármi” – rodičmi, ktorí hľadajú alternatívu k existujúcim štátom financovaným školám tým, že zakladajú vlastné školy s podobne zmýšľajúcimi rodičmi.

Pacheco uvádza, že CIOCS “existuje s cieľom rozširovať počet členov siete, aby posilnila a umožnila rodičom, ktorí si želajú zakladať takéto školy a iné vzdelávacie miesta v mieste svojho bydliska. Konzorcium existuje čiastočne preto, aby odpovedalo na ich prvú otázku: ‘Kde prípadne začať?"”

Ďalším cieľom siete je zastupovať členské školy pri rokovaniach s tretími stranami vrátane iných podobne zmýšľajúcich združení, vlády a dokonca aj hierarchie Katolíckej cirkvi’v oblastiach spoločného záujmu škôl.

ČÍTAJTE: Päť stredoškoláčok odmietlo súťažiť proti mužom v disciplíne vrh guľou na atletickom mítingu

Odozvuky obáv o katolícke vzdelávanie v Ontáriu vzniesli rodičia v posledných rokoch v reakcii na úspech transrodového hnutia’pri presadzovaní zámeny pohlaví v školách financovaných vládou, ako aj na neochotu školských rád vypočuť si obavy rodičov’. Nedávno štátne katolícke školy dokonca odmietli potvrdiť katolícke učenie o posvätnosti ľudského života, pričom traja správcovia Toronto Catholic District School Board (TCDSB) v máji verejne odmietli iniciatívu svojho kolegu’za život, aby všetky školy v okrese vyvesili vlajku za život.

Odôvodnenie: Správcovia torontskej katolíckej školskej rady verejne vyjadrili nesúhlas s pro-life návrhmi

Pýtaný na túto ideologickú kolonizáciu štátom financovaných katolíckych škôl Pacheco poznamenal:

CIOCS verí, že katolícki rodičia—a nie štát alebo školské rady—sú primárnymi a hlavnými vychovávateľmi svojich detí. Toto je katolícke učenie, ktoré nie je veľmi dobre pochopené alebo uznané. Všetky agentúry tretích strán existujú preto, aby pomáhali rodičom a spolupracovali s nimi v ich primárnej úlohe vychovávateľov, vrátane odovzdávania autentických katolíckych hodnôt, ktoré chcú zdieľať so svojimi deťmi.

Výchovné úlohy sa v posledných rokoch rozostrili a my chceme katolíckym rodičom poskytnúť možnosť voľby a cestu, ako tieto tradičné úlohy obnoviť. CIOCS ide o možnosť voľby školy, transparentnosť, informované rozhodovanie a zodpovednosť v službe pravde vyjadrenej vo veľkej katolíckej tradícii.  Vzdelávanie potrebuje pre zdravú a prosperujúcu spoločnosť alternatívu a my dúfame, že poskytneme základ pre túto alternatívu. Dúfame tiež, že naša prítomnosť a úspech pomôžu verejne financovaným katolíckym školám obnoviť ich identitu ako katolíckych škôl.

Prvé veľké podujatie CIOCS’- “Deň katolíckej komunity & Školský veľtrh” sa uskutoční 18. mája v Ottawe.  Organizátori si ho predstavujú ako každoročné stretnutie, ktoré spojí katolícke služby, podniky a školy v ottawskom regióne a poskytne priestor na podporu spolupráce a kooperácie v rámci celej katolíckej komunity a na podporu rastu nezávislého katolíckeho vzdelávania v Ottawe.

Komentujúc nadchádzajúce podujatie Pacheco povedal: “Potrebujeme riešiť roztrieštenosť v spoločnosti a v Cirkvi – najmä v posledných rokoch – niečím, čo spojí katolíckych veriacich pre spoločné poslanie a skutočné duchovné spoločenstvo a komunitu. Myslím si, že tento Deň spoločenstva je presne to, čo potrebujeme, a dúfam, že sa nám ho v nasledujúcich rokoch podarí zopakovať v celej provincii. Dúfam, že katolíci z oblasti Ottawy zareagujú svojou účasťou a vyjadria nám svoju podporu.

Viac informácií o CIOCS a jej prvom Dni spoločenstva & Školskom veľtrhu nájdete na stránke podujatí ciocs.ca/events.