Untitled-25-810x500.png

Diagnóza "mozgovej smrti" znehodnocuje ľudský život a robí nás zraniteľnými voči neetickej liečbe

30
Kultúra života
  • Mozog je záhadou, neurovedci nevedia, ako vytvára vedomie.
  • Tradičný pohľad na ľudstvo je dvojaká prirodzenosť tela a ducha.
  • Ľudská osoba nie je svoj mozog, mozgová smrť nie je skutočná smrť.
  • Odobratie orgánov z mozgu môže byť neetické, chráňte sa odmietnutím darcovstva.

V mojej knihe,  The Brain Death Fallacy, citujem neurológa Jamesa Bernata: “Ako mozog vytvára vedomé vedomie, zostáva najťažšou záhadou a najväčšou zostávajúcou výzvou pre neurovedu. Od roku 2018 neurológovia zmapovali mnohé z dôležitých spojení potrebných pre ľudské vedomie, ale zásadný neurofyziologický a neurofilozofický problém, ako mozgové tkanivo prináša ľudskú subjektívnu skúsenosť, zostáva takmer úplne neznámy."”

V knihe Vedomie a ľudská identita, filozof Jerry Fodor to vyjadril ešte otvorenejšie: “Nikto nemá ani najmenšiu predstavu, ako by niečo materiálne mohlo byť vedomé. Nikto ani len netuší, aké by to bolo mať najmenšiu predstavu o tom, ako by niečo hmotné mohlo byť vedomé. Toľko k filozofii vedomia.”

ČÍTAJTE: ‘Mozgová smrť’ je klam, ktorý sa používa na podporu priemyslu odberu orgánov

Tradičný pohľad na ľudstvo je taký, že máme dvojakú prirodzenosť ako jednota tela a ducha. Máme fyzické telo, ktoré riadi nehmotná duša alebo duch. Len veľmi málo ľudí je čistými materialistami a verí, že sme len “mäso v pohybe.” Ale napodiv pretrváva predstava, že stačí trochu viac výskumu a zistíme, ako si fyzický mozog predstavuje, raduje sa, bojí sa alebo sa hanbí. A relatívne nový pojem “smrť mozgu” je výsledkom stotožňovania ľudí s ich fyzickým mozgom. Ak sme svojím mozgom, keď náš mozog prestane fungovať, prestávame existovať.

Ľudská osoba je úžasným spojením myšlienok, pocitov, spomienok, náhľadov a vnímania. Mozog je orgán, ktorý nám umožňuje tieto duchovné kvality pretaviť do činov. My nie sme svojím mozgom.

Vo svojej knihe, Erasing Death. Tvedy, ktorá prepisuje hranice medzi životom a smrťou, odborník na resuscitáciu dr. Sam Parnia tvrdí, že mozog nie je’ako pevný disk v počítači (ktorý v skutočnosti ukladá spomienky do seba), ale je skôr ako pamäť RAM (Random Access Memory), ktorá využíva položky nachádzajúce sa na pevnom disku na vykonávanie úloh a funkcií.

Filozof Callie Joubert to popisuje takto: “[T]o duša je agent a telo a jeho časti sú nástroje, ktoré agent používa na vykonávanie vecí vo svete. V Liste Rimanom 6,13 sa píše: ‘[A]nbsp;nepredkladajte svoje údy ako nástroje nespravodlivosti hriechu, ale predstavujte sa Bohu ako živí z mŕtvych a svoje údy ako nástroje spravodlivosti Bohu.’” [Dôraz v origináli.]

Ak je mozog tým, kým sme, utrpenie mŕtvice spôsobuje nielen stratu fyzických funkcií, ale aj stratu časti našej ľudskosti. Nikto z nás by nepopieral ľudskosť obete mŕtvice, ale tá istá logika vedie k tomu, že ľudí s ťažkým poškodením mozgu kategorizujeme ako nejakým spôsobom “mŕtvych.” Pohodlne ich tým zbavujeme občianskych práv a umožňujeme drancovať ich telá pre ich cenné, životaschopné orgány.

Dr. Robert Truog napísal o “mozgovo mŕtvom” pacientovi Jahi McMathovi v American Medical Association Journal of Ethics:

Pre čitateľov, ktorí nie sú oboznámení s tým, ako vyzerajú pacienti s mozgovou smrťou, je pravdepodobné, že Jahi vyzerala veľmi podobne ako iné choré deti na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS): mala zatvorené oči, nereagovala na hlas svojej matky’a na dýchanie potrebovala ventilátor. Z vizuálneho hľadiska by sa nezdalo, že by matka Jahi mala pochybnosti o tom, prečo jej lekári hovorili, že Jahi je mŕtva; ostatné deti na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktoré vyzerali rovnako ako Jahi, sa zlepšovali. Napriek tomu, keď sa matka Jahiho opýtala na rozpor medzi tým, čo videla, a tým, čo jej bolo povedané, jeden z lekárov údajne odpovedal: ‘Čomu nerozumiete? Je mŕtva, mŕtva, mŕtva.’ Táto odpoveď zrejme naznačovala, že matka Jahi jednoducho nedokáže pochopiť to, čo je všetkým ostatným jasné. V skutočnosti však matka Jahi’vnímala situáciu jasne.

PREČÍTAJTE SI: 28-ročná Holanďanka bude usmrtená asistovanou samovraždou po tom, čo lekári považujú jej autizmus za ‘neliečiteľný’

Jahi McMath žila ešte takmer päť rokov a začala reagovať na hlas svojej matky’a plniť príkazy. Pred jej smrťou dvaja neurológovia dosvedčili, že hoci bola “správne” diagnostikovaná podľa vtedajších usmernení o mozgovej smrti, nebola už v stave mozgovej smrti, ale v stave minimálneho vedomia.

V októbri 2023 Americká neurologická akadémia (AAN) zverejnila aktualizované usmernenie o mozgovej smrti, ktoré uľahčuje vyhlásenie osoby za mozgovo mŕtvu. Toto nové usmernenie umožňuje vyhlásiť za mŕtve osoby s pokračujúcimi funkciami mozgu. Nahrádza tiež termín “trvalý” za zákonnú požiadavku “nezvratný”. AAN definuje “trvalý” tak, že poškodenie mozgu sa nevyrieši spontánne a na odstránenie problému sa nepoužijú lekárske zásahy. Podľa tohto nového usmernenia teda môžu byť ľudia vyhlásení za “už mŕtvych” a ich orgány odobraté, pretože ich lekári nemajú v úmysle liečiť ich stav.

Pretože nie sme náš mozog, funkcia alebo nefunkcia mozgu neurčuje, kto sme, a už vôbec nie to, či sme mŕtvi alebo živí. Vďaka nepretržitej lekárskej starostlivosti sa ľudia môžu zotaviť z diagnózy mozgovej smrti. Jenny Hamannová počula, ako jej lekársky tím diskutuje o “skutočnosti”, že jej mozog je mŕtvy, keď bezmocne leží na ventilátore. Nemohla sa hýbať ani hovoriť a musela počúvať, ako jej lekár hovorí, že jej manžel sa správa “úplne nerozumne”, keď jej nechce darovať orgány. Úplne sa zotavila a stala sa zdravotnou sestrou, aby mohla ostatným pacientom ponúknuť lepšiu starostlivosť, než dostala ona.

Mozgová smrť je právna fikcia, lož, ktorú treba odhaliť. Výskum lepšej starostlivosti o ľudí s poranením mozgu sa vrátil o viac ako 50 rokov späť, pretože sme týchto ľudí využívali ako darcov orgánov. Vzťah medzi lekárom a pacientom utrpel, pretože lekári boli vyškolení, aby ľudí s ťažkými poraneniami mozgu považovali za “rovnako dobrých ako mŕtvych, ” namiesto toho, aby si vážili ich ľudskosť.

Nie ste svoj mozog a smrť mozgu sa nerovná smrti. Chráňte sa pred falošnou “diagnózou smrti mozgu” tým, že odmietnete byť registrovaným darcom orgánov. To však nestačí. Aktualizácia zákona z roku 2006 o jednotnom zákone o anatomickom darcovstve  (UAGA) teraz nariaďuje, že ak osoba nemá zdokumentované odmietnutie darcovstva (a rodinu nie je možné kontaktovať), koroner, súdny lekár alebo správca nemocnice môže vo vašom mene darovať vaše telo alebo orgány. Zdokumentovaním vášho odmietnutia darcovstva vo vašej rozšírenej smernici a elektronickej zdravotnej karte a nosením “odmietnutia darcovstva” peňaženku, môžete sa vyhnúť tomu, aby ste sa stali živou obeťou “odberu orgánov z mozgu”.

PREČÍTAJTE SI: národy, ktoré prijímajú potraty, nevyhnutne podporujú eutanáziu: tu’je dôvod prečo

Ak bola osoba, ktorú poznáte, vyhlásená za mŕtvu na základe neurologickej normy a boli jej odobraté orgány, odporúčame viesť súdny spor. Len veľmi málo ľudí (ak vôbec nejakí) spĺňa zákonnú normu “nezvratného zastavenia všetkých funkcií mozgu, vrátane mozgového kmeňa” [zvýraznenie moje]. Príčinou ich smrti bolo odobratie ich orgánov, čo je v rozpore s etickými zásadami neškodnosti a pravidlom mŕtveho darcu (Dead Donor Rule - DDR) a proti lekárom a nemocnici možno viesť konanie pre zanedbanie lekárskej starostlivosti.

Zdravotnícke zariadenia musia pred vyhlásením smrti preukázať, že “všetky funkcie celého mozgu” dosiahli bod “nezvratného zastavenia”, čo je nemožné splniť, ale taký’je zákon krajiny – aspoň zatiaľ.

Heidi Klessig MD je anestéziologička na dôchodku a špecialistka na liečbu bolesti, ktorá píše a prednáša o etike darcovstva a transplantácie orgánov. Jej práce možno nájsť na stránke respectforhumanlife.com.

Pretlačené so súhlasom American Thinker.