Shutterstock_646908043-810x500.jpg

Škótske rodové kliniky, ktoré zastavili používanie blokátorov puberty, by mohli byť zlomovým bodom v diskusii o transrodovej orientácii

18
Neutral
  • Trans aktivisti snažia získať kontrolu nad rozprávaním o transrodovej medicíne.
  • Cass Review odhalila skutočnú povahu transrodovej medicíny a spôsobila zmeny v NHS.
  • Politici a zdravotnícki odborníci podporujú Cass Review a kritizujú politizáciu témy.
  • Klinika v Glasgowe pozastavila predpisovanie blokátorov puberty a hormónov na krížové pohlavia.

Keď Cassova správa naďalej vyvoláva šok v politickom a lekárskom prostredí, trans aktivisti sa snažia získať kontrolu nad rozprávaním. Ako som už spomínal začiatkom tohto týždňa, kanadská’štátna televízna spoločnosť uverejnila jediný článok o správe - odvtedy nebolo publikované nič -, v ktorom sa pokúsila vyvrátiť zistenia; Guardian tiež uverejnil sťažnosti matky “17-ročného trans dievčaťa” - v skutočnosti jej dospievajúceho syna - na dopad na “trans zdravotnú starostlivosť.”

Skandály odhaľujúce skutočnú povahu “transrodovej medicíny” tu už boli aj predtým; pre tých z nás, ktorí túto tému skúmajú a píšu o nej už roky, totiž nebolo v Cass Review nič mimoriadne nové ani šokujúce. Pozoruhodnou sa stala skutočnosť, že si ju objednala Národná zdravotná služba a jej zistenia boli brané tak vážne, že NHS ukončila predpisovanie liekov blokujúcich pubertu.

Napokon aj Wes Streeting, tieňový minister zdravotníctva za Labouristickú stranu, verejne vyhlásil, že Cassovu správu treba považovať za “prelomový moment” a že táto problematika bola príliš dlho spolitizovaná. Správa je podľa neho príležitosťou na prekonanie “určitej toxicity” k “premyslenejšiemu a uváženejšiemu” prístupu. Nešpecifikoval, kto presne vnáša do diskusie toxicitu, ale pripustil, že Labouristická strana nesie určitú zodpovednosť za svoju prísnosť v súvislosti s otázkami LGBT, a dospel k záveru, že je tu “veľa viny, ktorá sa môže preniesť na všetkých".”

Zdravotnícki odborníci navyše verejne súhlasia so záverom Cass Review’že akákoľvek otvorená debata alebo diskusia o “zdravotnej starostlivosti o transrodové osoby” bola potlačená trans aktivistami, ktorí sa snažili presadiť svoj príbeh a zároveň ho prezentovať ako odborný konsenzus. Sallie Baxendale, profesorka klinickej neuropsychológie na UCL’Institute of Neurology, čelila zúrivému odporu len za to, že zverejnila prehľad štúdií skúmajúcich vplyv blokátorov puberty na vývoj mozgu, v ktorom našla “kritické otázky” bez odpovede.

“Bol som’obvinený z toho, že som protitransformačný aktivista, a to sa teraz objavuje na Googli a nikdy to nezmizne,” Baxendale povedal pre Guardian. “Predstavte si, aké to’je, keď je to prvá vec, ktorá sa objaví, keď si vás ľudia vygooglia? Každý, kto publikuje v tejto oblasti, musí byť na to pripravený." ”Cass Review umožnil tým, ktorí už roky spochybňujú takzvaný “konsenzus”, aby sa – tvrdo — postavili proti potláčaniu a cenzúre, ktorej roky čelia zo strany trans aktivistov a ich spojencov.

Napokon škótska klinika Sandyford v Glasgowe, jediná klinika v krajine špecializujúca sa na “transrodovú medicínu,” oznámila, že v dôsledku Cassovej revízie tiež “pozastavuje” predpisovanie blokátorov puberty a hormónov na krížové pohlavia. Podľa vyhlásenia:

Posielanie odporúčaní zo služieb sexuálneho zdravia v Sandyforde na detskú endokrinológiu na predpisovanie hormónov potláčajúcich pubertu bolo pozastavené pre všetkých nových pacientov posudzovaných našou službou pre mladých ľudí’s gender. Pacientom vo veku 16 až 17 rokov, ktorí neboli liečení na detskej endokrinológii, ale ktorí stále žiadajú o liečbu svojej rodovej inkongruencie, už nebude predpísaná hormonálna liečba na potvrdenie pohlavia, kým nedosiahnu vek 18 rokov.

Nanešťastie, Sandyford nezastavuje prebiehajúcu “liečbu.” NHS Greater Glasgow and Clyde (NHSGGC) “pozastavila” túto liečbu v polovici marca; prvý minister Humza Yousaf uviedol, že Cass Review bude venovať “maximálnu pozornosť” škótskym zdravotníckym radám. Dr. Emily Crighton z NHSGGC tiež uviedla, že okolo verejnej diskusie bolo veľa “toxicity”, ale opäť nešpecifikovala, kto konkrétne je za ňu zodpovedný.

Predvídateľne, LGBT Škótsko a škótska Trans žiadajú kliniku o prehodnotenie, tvrdia, že toto rozhodnutie by “priamo poškodilo” LGBT mládež a tvrdia, že “starostlivosť potvrdzujúca rod” zachraňuje životy. Táto rétorika sa ukázala ako nesmierne silná už viac ako desať rokov. Teraz sa zdá, že tento vydieračský jazyk stráca svoju silu. Vždy je ťažké povedať, čo môže byť “bodom zlomu” v akejkoľvek kultúrnej zmene, ale mám podozrenie, že Cass Review sa ukáže byť jedným z nich.