Untitled-24-810x500.png

Írsky psychiater varuje pred "šikmou plochou", keďže krajina uvažuje o legálnej eutanázii

10
Kultúra smrti
  • Legalizácia eutanázie môže viesť k usmrteniu fyzicky zdravých mladých ľudí.
  • Autisti sú zraniteľní a môžu byť náchylnejší k žiadosti o eutanáziu.
  • Asistovaná samovražda môže viesť k sociálnej nákaze a glorifikácii smrti.
  • Legalizácia eutanázie môže viesť k nekontrolovateľnému rozšíreniu jej použitia.

Keď Írsko diskutuje o legalizácii eutanázie, popredný psychiater vydal varovanie, že nedávny prípad fyzicky zdravej 28-ročnej autistky v Holandsku a zdravej 27-ročnej autistky v Kanade ktorí boli schválení na eutanáziu, by sa v prípade legalizácie eutanázie mohol stať realitou aj v Írsku.

ČÍTAJTE: 28-ročná Holanďanka má byť usmrtená asistovanou samovraždou po tom, čo lekári považujú jej autizmus za ‘neliečiteľný’

Maria Maynes bola&nbspv súvislosti s diskusiou o legalizácii eutanázie v Írsku uverejnená 9. apríla v Gripte. Maynesová urobila rozhovor s konzultantkou, profesorkou Patriciou Caseyovou, odborníčkou na psychiatriu dospelých. Maynesová uviedla:

… nedávne prípady, ktoré sa odohrávajú po celom svete a týkajú sa fyzicky zdravých mladých ľudí, by mali írskym zákonodarcom poskytnúť dôkaz, že ‘šmykľavý svah existuje,’ keďže vyjadrila osobitné obavy z osôb s autizmom, ktoré sa rozhodnú pre asistovanú samovraždu alebo eutanáziu.

Pred mesiacom táto publikácia informovala aj o kanadskom prípade nemenovanej 27-ročnej ženy, ktorá bola tiež autistka a rozhodla sa zomrieť prostredníctvom asistovanej samovraždy lekárom. Otec nemenovanej ženy sa síce pokúsil zasiahnuť prostredníctvom súdneho konania, pričom tvrdil, že žena nemala schopnosť vyjadriť súhlas so smrťou v rámci kanadského programu MAiD’ale jeho intervencia bola neúspešná.

V Belgicku sa tiež vyskytli prípady, kde Aspergerova’choroba (v súčasnosti zaradená pod autistické spektrum) patrí popri poruchách osobnosti a depresii medzi najčastejšie ochorenia, pre ktoré Belgičania žiadajú o eutanáziu z dôvodu duševného zdravia.

Maynes citoval Caseyho, ktorý uviedol:

‘Existuje nebezpečenstvo, že keď mladí autisti vidia problém, budú hľadať to, čo považujú za jednoduché riešenie alebo módne riešenie.’

Casey tiež uviedol:

Zasiahla ma fotografia 28-ročnej Zorayi ter Beek v Holandsku, ktorá bola zobrazená surreálne objatá v náručí svojho priateľa, pričom oznámila, že 28. mája má zomrieť. Táto fotografia skrýva zmätok a nihilizmus, ktoré sa skrývajú za jej rozhodnutím, a v budúcnosti sa môže použiť na propagáciu asistovanej smrti ako upokojujúcej odpovede na problémy človeka’

Profesor Casey porovnáva túto problematiku s romantizáciou samovraždy, proti ktorej úspešne bojovali národné kampane. Profesor Casey sa obáva, že k rovnakému typu romantizácie smrti dôjde aj v prípade eutanázie. Profesorka Anne Dohertyová skúmala otázku miery samovrážd v jurisdikciách, ktoré legalizovali eutanáziu a asistovanú samovraždu. Profesor Casey sa odvolal na jej výskum a uviedol:

Prof. Dohertyová zistila, že po legalizácii asistovanej samovraždy sa zvýšila miera neasistovanej samovraždy, a obávam sa, že budeme svedkami presne rovnakého modelu. Tiež si myslím, že je veľmi nihilistické hovoriť ľuďom: ‘Neexistuje žiadna pomoc. Prečo sa nepokúsite o asistovanú samovraždu?" Myslím, že je to taká temná vec povedať komukoľvek. Myslím si, že by to malo byť absolútne tabu, ale namiesto toho sa to teraz glorifikuje.

Casey sa vyjadril aj k “bracket creep” v krajinách, ktoré legalizovali eutanáziu, a uviedol:

Toto sa stalo v celom rade krajín. Napríklad Holandsko nezačalo s&nbspeutanáziou pre mladých ľudí s&nbspduševnými chorobami. Pôvodne uzákonilo eutanáziu pre osoby s nevyliečiteľnou chorobou. Podobne je to v Kanade a v Belgicku. Teraz všetky tieto krajiny povoľujú asistovanú samovraždu pre mladých ľudí alebo pre ľudí s duševnou chorobou – alebo kombináciu oboch.

Čítajte: Quadriplegic man-dies via euthanasia after developing bed sores waiting at Quebec hospital

Ak ide o obavy, že ľudia s autizmom sú náchylnejší žiadať o eutanáziu, Casey uviedol:

Jedným z dôvodov, prečo môže byť mladý človek s autizmom náchylnejší, je skutočnosť, že veľa ľudí s autizmom má nezvyčajné záujmy a koníčky. Niektorí by sa napríklad zaujímali o posmrtný život alebo okultizmus a podobne. Vieme tiež, že niektorí jedinci s autizmom majú veľmi pevné presvedčenie o veciach, a preto môžu byť dosť sugestibilní.

Akonáhle je niečo vsugerované, osoba sa na to môže fixovať. Myslím si, že záujem o nezvyčajné veci, čo často vidíme u osôb s poruchou autizmu, a niektoré veci, ktoré sa vymykajú norme, spolu s ich tendenciou fixovať sa na veci, by takúto osobu robili obzvlášť zraniteľnou. Napríklad ľudia s rigidným myslením, ako sú mnohí ľudia s poruchou autizmu, majú problém uvažovať o alternatívnych riešeniach problémov. A to môže spôsobiť, že budú viac než ochotní zvoliť si túto konkrétnu cestu k smrti.

Profesor Casey sa vyjadril aj k sociálnej nákaze, ku ktorej pravdepodobne dôjde v prípade eutanázie:

Bude tu aspekt sociálnej nákazy, pretože ako vieme, tínedžeri a mladí dospelí sú teraz stále online. Jedna osoba, ktorá sa zapojí do asistovanej samovraždy alebo ju plánuje, bude v kontakte s ostatnými vo svojej skupine a tento efekt nákazy je veľmi toxický.

Nesmieme zabúdať, že zoskupenia samovrahov existovali aj v nedávnej minulosti, a to z dôvodu sociálnej nákazy. A ťažko sa vyhnúť tejto perspektíve aj v súvislosti s asistovanou samovraždou.

V Írsku sa v súčasnosti diskutuje o legalizácii eutanázie. Nedávno bola zverejnená parlamentná správa, v ktorej sa presadzuje, aby bola legalizovaná eutanázia pre osobu, ktorej bola diagnostikovaná choroba, ochorenie alebo zdravotný stav, ktorý je nevyliečiteľný a zároveň nezvratný; pokročilý, progresívny a pravdepodobne spôsobí smrť do šiestich mesiacov (alebo do 12 mesiacov v prípade osoby s neuro-degeneratívnym ochorením, chorobou alebo stavom; a trpí takým spôsobom, “že sa nedá zmierniť spôsobom, ktorý osoba považuje za znesiteľný.”

Čítajte: Prezident belgickej zdravotnej poisťovne presadzuje eutanáziu ako riešenie pre starnúcu populáciu

Irská správa sa zjavne rozhodla presadiť legalizáciu eutanázie pomerne otvoreným spôsobom.

Pre ďalšie čítanie: Gordon Friesen, prezident Koalície pre prevenciu eutanázie, vo svojom článku vyslovil varovanie Írsku: “Ak sa eutanázia legalizuje ako liek na utrpenie, potom budú trpiaci ľudia ‘liečení’ eutanáziou!

Prevzaté so súhlasom Koalície na zabránenie eutanázii.