AbLori_1-810x500.jpg

40 zo 61 katolíckych farností v meste Baltimore je určených na zatvorenie

12
Kultúra smrti
  • Baltimorská arcidiecéza plánuje zrušiť 40 zo 61 farností v meste Baltimore.
  • Plán zahŕňa zatvorenie najstaršieho katolíckeho kostola a ďalších historických miest.
  • Dôvody zahŕňajú nízku návštevnosť omší a náklady na údržbu starých kostolov.
  • Kostoly sa zlúčia na 21 farností a niektoré budovy sa môžu predať.

Baltimorská arcidiecéza plánuje zrušiť 40 zo svojich 61 farností v širšej oblasti mesta Baltimore v rámci konsolidačného plánu, ktorý by znamenal zatvorenie najstaršieho nepretržite fungujúceho katolíckeho kostola v meste a ďalších historických miest.

Arcidiecéza v nedeľu vydala návrh “Hľadaj mesto”, ktorý plánuje zredukovať baltimorské kostoly na 21 farností na 26 bohoslužobných miestach. Ako dôvody plánu sa uvádzajú nízka návštevnosť omší, náklady na údržbu starých kostolov a “viaceré neuspokojené možnosti lepšie slúžiť potrebám širšej komunity”, informovala v utorok televízia CBS News.

Školy spojené s týmito kostolmi zostanú otvorené aj po zlúčení farností, ktoré sa má začať v júni. Medzi zatváranými kostolmi je aj kostol svätého Vincenta de Paul, ktorý bol vysvätený v roku 1841 a je najstarším nepretržite fungujúcim katolíckym kostolom v Baltimore’ako aj historický kostol svätého Václava vo východnom Baltimore a kostol svätého Pia X v Towsone.

Potrebujeme niečo urobiť, pretože už’nie sme tou cirkvou, ktorou sme bývali,” povedalBiskup Bruce Lewandowski, vikár pre mesto Baltimore. “A tým mám na mysli cirkev spred desiatok rokov, keď sme mali v Baltimore desaťtisíce alebo dokonca státisíce katolíkov.”

Tento krok signalizuje historicky najnižšiu návštevnosť kostolov medzi katolíkmi, a to nielen v Baltimore, najstaršom katolíckom centre v USA, ale aj na celom Západe. Mesto Baltimore zaznamenalo v posledných rokoch obzvlášť prudký pokles — podľa The Baltimore Sun, v meste, ktoré malo kedysi 250 000 katolíkov, sa teraz pravidelne zúčastňuje na omši len asi 2 000 katolíkov.

“Máme viac pohrebov ako krstov,” povedala pre Sun žena z jednej z mestských farností.Baltimorská arcidiecéza má sama ohlásila, že v 33 ďalších cirkvách v meste je počet pohrebov vyšší ako počet krstov a konvertitov dohromady.

Arcidiecéza sa tiež podelila o to, že po zatvorení kostolov počas epidémie COVID-19 došlo k výraznému poklesu návštevnosti kostolov. 20 percent katolíkov v meste sa zúčastnilo na omši v roku 2019, zatiaľ čo v roku 2022 to bolo len 9 percent.

Podľa biskupa Lewandowského môžu byť niektoré kostoly znovu využité, wokrem toho “niektoré budovy budú zatvorené a niektoré z nich sa budú musieť predať,” uviedla CBS News.

Predstavitelia arcidiecézy tvrdia, že proces konsolidácie sa začal pred dvoma rokmi a nesúvisí s ich septembrovým vyhlásením bankrotu, ku ktorému, ako poznamenali spravodajské agentúry, došlo pred októbrovým prijatím zákona o detských obetiach, ktorý zrušil premlčaciu lehotu pri žalobách o sexuálne zneužívanie detí.

Baltimorská arcidiecéza bude tento mesiac organizovať verejné pripomienkové konania, aby sa miestni katolíci mohli vyjadriť k plánom konsolidácie. Budú sa konať v nasledujúcich časoch a na týchto miestach: