Track-meet-810x500.png

Päť stredoškoláčok odmietlo súťažiť s mužmi v hode na cieľ

20
Neutral
  • Stredoškolské atlétky odmietli súťažiť s chlapcom v ženských športových tímoch.
  • Súd zablokoval zákon, ktorý bráni chlapcom súťažiť v dievčenských športoch.
  • Podľa súdu je dôležité rešpektovať pohlavie športovkyne a jej úsilie.
  • Výskum potvrdzuje, že muži majú výhodu v športe kvôli fyzickým schopnostiam.

Päť stredoškolských atlétok v Západnej Virgínii odmietlo hodiť loptičku proti mužovi po tom, čo okresný súd vyňal chlapca zo štátneho zákona, ktorý bráni mužom súťažiť v ženských športových tímoch.

Bývalá americká plavkyňa a obhajkyňa ženských športov’Riley Gainesová zverejnila vo štvrtok na X video, na ktorom päť atlétok z dievčenského atletického tímu Bridgeport Middle School’nastupuje do kruhu a potom namiesto hodu brokom vystupuje.

Gaines narážal na to, že len dva dni predtým štvrtý obvodný odvolací súd rozhodol, že zákon Západnej Virgínie, ktorý zakazuje chlapcom súťažiť s dievčatami’ športov nemožno uplatniť na vylúčenie 13-ročného chlapca, “Becky Pepper” Jacksona, ktorý súťaží v dievčenskom’ tíme Bridgeport Middle School.

PodľaAsociated Press sudca Toby Heytens napísal, že ponúknuť Jacksonovi “voľbu” medzi neúčasťou v športe a účasťou len v chlapčenských’ tímoch “nie je žiadna skutočná voľba.”

“Obžalovaní nemôžu očakávať, že (táto športovkyňa) bude proti svojej sociálnej transformácii, liečbe a všetkej práci, ktorú takmer polovicu svojho života vykonávala so svojimi školami, učiteľmi a trénermi tým, že sa bude spoluhráčom, trénerom a dokonca aj súperom predstavovať ako chlapec,” Heytens písal vo svojom rozhodnutí.

Súd uviedol, že štát Západná Virgínia vydal Jacksonovi rodný list, v ktorom je uvedený ako žena, a že užíva lieky blokujúce pubertu a estrogénovú hormonálnu liečbu. Od základnej školy sa zúčastňoval len v dievčenských’atletických tímoch. 

Akkoľvek rozhodnutie nemá vplyv na zákon, ktorého sa týka, Outkick poznamenal, že “potenciálne pripravuje pôdu pre ďalšie, podobné prípady.”

Podľa jedného z dievčat, ktoré vystúpilo, Jacksonová vyhrala súťaž v hode na cieľ. 

“Je“smutný deň, keď 13-14 (ročné) dievčatá musia byť dospelými v miestnosti, ale nemohla by som’byť viac inšpirovaná a hrdá na tieto dievčatá,” napísala Gainesová na X. “Dosť bolo. Príliv sa obracia.”

Vedecký výskum naďalej potvrdzuje, že muži majú v športe výhodu pred ženami vďaka svojim fyzickým schopnostiam, ktoré nie sú eliminované medzipohlavnými hormónmi. 

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži (ne)strácajú významnú svalovú hmotu (alebo silu), keď sa im na 20 týždňov zníži hladina cirkulujúceho testosterónu na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru),” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory, ako je štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda, ktorú poskytujú (usmernenia Medzinárodného olympijského výboru) transsexuálom (biologickým mužom), je neúnosnou nespravodlivosťou.”

V štúdii z roku 2021 sa uvádza, že “výkonnostný rozdiel je výraznejší pri športových aktivitách, ktoré sú závislé od svalovej hmoty a výbušnej sily, najmä v hornej časti tela.”