DeSantis-810x500.jpg

DeSantis podpísal zákon, ktorý umožňuje vstup náboženských kaplánov do škôl, hovorí, že satanisti nebudú uznaní

7
Kultúra života
  • Nový zákon v Floride umožňuje školám dobrovoľné kaplánske programy.
  • Programy poskytujú študentom podporu viery a emocionálnu podporu.
  • Guvernér DeSantis odmieta satanistov využívať tieto programy v školách.
  • DeSantis sa snaží vrátiť vzdelávanie k jeho klasickému účelu a odstrániť ideologický vplyv.

Republikánsky guvernér Floridy Ron DeSantis podpísal vo štvrtok nový zákon, ktorý školám umožňuje vytvárať dobrovoľnícke kaplánske programy umožňujúce deťom v slnečnom štáte podporu viery a zároveň jasne stanovuje, že satanisti ich nebudú môcť využívať.

HB 931 povoľuje miestnym školským obvodom a charterovým školám povoliť dobrovoľných kaplánov na pôde školy a poskytovať študentom poradenskú podporu, pokiaľ majú písomný súhlas rodičov.

“Veriaci vodcovia a občianske organizácie sú dôležitými dodatočnými zdrojmi pre študentov, ktorí môžu čeliť problémom alebo potrebujú budovať komunitu a kamarátstvo,” povedal DeSantis. “Som“rád, že môžeme rozšíriť rozmanitosť možností, ktoré majú študenti v škole k dispozícii, a nepochybujeme, že tieto možnosti obohatia skúsenosti našich študentov.”

“Chcem pochváliť guvernéra DeSantisa za podpísanie zákona 931,” povedal republikánsky štátny poslanec Stan McClain. “V čase, keď veľká časť krajiny čelí kríze duševného zdravia, je prítomnosť dobrovoľných kaplánov na školách K-12 zdravým riešením. Ak sa zameriavame len na uspokojovanie ich intelektuálnych potrieb, ale nezabezpečíme ich duchovné a emocionálne potreby, predávame naše deti. Florida a guvernér DeSantis opäť vedú národ v zmene politiky, ktorá zlepší verejné vzdelávanie pre všetkých.

DeSantis argumentoval, že vylúčenie náboženských skupín predstavuje diskrimináciu a je v rozpore so zakladajúcimi princípmi Ameriky:

Pozoruhodne DeSantis dodal, že Florida neuzná za “náboženských” predstaviteľov’ členov krajne ľavicovej aktivistickej skupiny The Satanic Temple (TST), ktorá bola vytvára oporné body v školách po celej krajine pod zámienkou náboženskej nediskriminácie. Počas Trumpovej administratívy daňový úrad (IRS) uznal TST za cirkev, čím jej udelil status oslobodenia od daní a posilnil jej nároky na náboženské ubytovanie.

“Niektorí hovorili, že ak urobíte program školského kaplána, že nejako’budete mať satanistov, ktorí budú behať po všetkých našich školách,” povedal. “My’sa na Floride na tieto hry nehráme. To nie je náboženstvo. To nie je kvalifikácia na to, aby sme sa na tom mohli zúčastniť.”

Počas svojho guvernérskeho pôsobenia sa DeSantis snažil posunúť vzdelávanie od ideologického prozelytizmu späť k jeho klasickému účelu, ktorým je vychovávať všestranne vzdelaných budúcich občanov, čo je súčasťou jeho širšieho programu, ktorý má vo všeobecnosti urobiť z Floridy miesto “kde prebudenie ide zomrieť,” ako povedal vo svojom druhý inauguračný prejav.

Prijal početné kroky na zákaz kritickej rasovej teórie a diskusií o sexuálnych témach nevhodných pre daný vek v triedach, pomohol zvoliť podobne zmýšľajúcich konzervatívcov do miestnych školských rád, vynútil si dodržiavanie štátnych noriem, ako napríklad zachovanie toaliet špecifických pre pohlavie, a nahradil “‘woke” učebné materiály novými učebnými osnovami, ktorých cieľom je pestovať úctu k zakladajúcim princípom Ameriky a systému ústavnej vlády.