Surrogacy-e1713361806754-810x500.jpg

Novinár USA Today sa sťažuje, že pro-life film "Baby Olivia" by mohol "stigmatizovať" potraty

0
Kultúra života
  • Zástancovia potratov bojujú proti videu o prenatálnom vývoji pre žiakov.
  • Video "Meet Baby Olivia" môže vyvolať pocit viny a odvrátiť od interrupcie.
  • Pro-potratové skupiny kritizujú video ako dezinformáciu, hoci je vedecky presné.
  • Informovaný súhlas a vzdelávanie o prenatálnom vývoji sú potrebné pre ženy.

V článku pre denník USA Today priznáva volebná publicistka Sara Pequeño skutočný dôvod, prečo zástancovia potratov tak tvrdo bojujú za to, aby sa video o prenatálnom vývoji nepremietalo žiakom v&nbspškolách.

Nie je to’takzvaná“nepresnosť”videa, hoci opakovane tvrdia, že bude“zavádzať” ľudí, pretože sleduje vývoj dieťaťa od oplodnenia namiesto od poslednej menštruácie matky (odhadom dva týždne pred vznikom dieťaťa).

ČÍTAJTE: V Poľsku sa 50 000 ľudí zapojilo do Pochodu za život uprostred snahy vlády o zrušenie zákazu interrupcií

Zaujímajú sa o konkrétny problém s&nbspfilmom Live Action’“Meet Baby Olivia” je, že zdieľaním realistického pohľadu na vývoj nenarodených detí v maternici by mohlo u žien a dospievajúcich dievčat “vyvolať pocit viny” (alebo “stigmatizovať”), že idú na interrupciu, a preto, nepodstúpia interrupciu, keď sa stretnú s neplánovaným tehotenstvom.

Problémom, ako sami priznávajú, je, že sa obávajú, že ďalšie deti budú žiť.

Potratová vina

Pequeño píše o “zákone týkajúcom sa Baby Olivie”ktorý nedávno prešiel Snemovňou reprezentantov aj Senátom Tennessee a ktorý nevyžaduje aby sa konkrétne ukázalo “Meet Baby Olivia” video; namiesto toho vyžaduje, aby sa ukázala “vysokokvalitná, počítačom vytvorená animácia” alebo “ultrazvuk vo vysokom rozlíšení”. Napriek tomu Pequeñoová píše: “Zákon o dieťati Olivii je len ďalším útokom na prístup k interrupciám, ktorého cieľom je ešte viac stigmatizovať tento zákrok a pacientky, ktoré sa preň rozhodnú, pričom nijako nepomáha šíriť užitočné informácie ani skutočne pomáhať rodinám.”

Pokračuje: “Môže sa zdať, že ide len o ďalšiu dezinformáciu, ale video je navrhnuté tak, aby tínedžeri cítili vinu za niečo, za čo by sa cítiť vinní nemali.”

Inými slovami, Pequeño sa domnieva, že poznanie pravdy spôsobí, že ženy sa budú “cítiť vinné” za potrat – a nie posilnené –, a preto je’lepšie, aby neboli informované o prenatálnom vývoji človeka.

Je to’ten istý dôvod, prečo zástancovia potratov’ a potratový biznis’ bojujú za zablokovanie ultrazvuku a iných opatrení informovaného súhlasu pred potratom, a prečo sú pracovníci potratových centier známi tým, že odvrátili ultrazvukovú obrazovku od žien počas potratov  nechcú, aby videli svoje nenarodené deti. Chcú, aby ženy zostali v nevedomosti a verili, že ich deti sú “zhluky buniek.”

prieskum verejnej mienky pro-life organizácie Focus on the Family zistil, že keď ženám, ktoré neboli rozhodnuté, či ukončiť tehotenstvo, ukázali ultrazvuk, 78 percent z nich nepodstúpilo potrat.

Baby Olivia je vedecky presná a oni to vedia

PREČÍTAJTE SI: Sen. Rick Scott ustúpil od podpory floridského zákona o srdcovom tepe, teraz uprednostňuje zákaz interrupcií v 15. týždni

V snahe znevážiť “Baby Olivia,” pro-potratové skupiny a médiá útočia na video a tvrdia, že nie je ničím iným ako tendenčnou dezinformáciou a politickou propagandou. Video však poskytuje vedecky presné zobrazenie prenatálneho vývoja. Organizácia Live Action spolupracovala na tvorbe videa “Baby Olivia,” s lekárskymi odborníkmi, pričom použila údaje z Nadácie pre ľudský rozvoj (Endowment for Human Development, EHD), samozvanej “neziskovej organizácie zameranej na zlepšenie vzdelávania v oblasti vedy o zdraví a verejného zdravia”, ktorá sa “​​zaviazala neutrality pokiaľ ide o všetky kontroverzné bioetické otázky.”EHD’vlastné DVD o prenatálnom vývoji – s použitím tých istých faktov a vývojových markerov – distribuuje National Geographic.

Najlepším argumentom nepresnosti “Baby Olivia’s” odporcovia, ako napríklad Pequeño, by mohli prísť s tým, že na meranie vývoja pred narodením dieťaťa sa používa moment oplodnenia a nie LMP (posledná menštruácia ženy). Vo videu je jasne uvedené, že prenatálny vývoj datuje od oplodnenia a preto diváka nezavádza.

Pequeño píše:

Medicínski odborníci tvrdia, že časová os videa’je približne o dva týždne skoršia, než na akej sa zhodujú lekári. Je’nepresné aj v spôsobe, akým zobrazuje rozsah pohybu plodu, pretože ukazuje Oliviu, ktorá sa v ranom štádiu vývoja pohybuje oveľa viac, ako by sa pohyboval priemerný plod.

Každý, kto videl svoje dieťa poskakovať na ultrazvukovej obrazovke v prvom trimestri v 10. - 11. týždni LMP (8. - 9. týždeň po oplodnení), vie, ako skoro a ako veľmi sa predčasne narodené deti v tomto veku pohybujú.

Ak ide o “lekárskych odborníkov”, ktorí nazývajú časovú os “o dva týždne skôr, než na akej sa zhodujú lekári,” Baby Olivia ukazuje presnejšie zobrazenie času prenatálneho vývoja, čo video prezentuje, keď ukazuje vývoj človeka začínajúci pri oplodnení. Použitie LMP ženy na určenie toho, kedy došlo k oplodneniu a koľko rokov má nenarodené dieťa, predstavuje odhad. Ako uvádza MedScape, používanie LMP alebo gestačného veku (GA) na určenie dátumu tehotenstva “predpokladá, že k počatiu došlo 14. deň cyklu. Omyl v tomto predpoklade spočíva v tom, že čas ovulácie sa vo vzťahu k menštruačnému cyklu značne líši, a to od cyklu k cyklu aj od jednotlivca k jednotlivcovi. Zakladanie GA na LMP má tendenciu viesť k nadhodnoteniu.”

Pri popise vývoja ľudskej bytosti v maternici je predpokladaný dátum pôrodu dieťaťa’irelevantný a nie je podstatou videa “Baby Olivia”. Zmyslom je presne informovať ľudí o markeroch vývoja človeka v maternici – prvým z nich je oplodnenie.

Čítajte: Milióny žien v USA teraz žijú 200+ míľ od najbližšieho potratového centra kvôli zákonom za život

Pequeño a ďalší zástancovia potratov považujú “Baby Olivia” za hrozbu pre potraty a obávajú sa, že viac dievčat si môže vybrať život pre svoje deti. Píše, “cieľom videa ‘Baby Olivia’ je odradiť divákov od voľby možnosti, ktorá je už teraz silne stigmatizovaná. To študentkám len ublíži.”

Pequeño’verzia ženského posilnenia zrejme vylučuje informovaný súhlas, vzdelávanie a materstvo, ak v“nie ideálnom” čase. Jej riešením, ako predísť “ubližovaniu” tínedžerskému materstvu, je zadržiavať informácie o prenatálnom vývoji, aby sa ženy a dievčatá nedozvedeli o“živote svojho dieťaťa v maternici alebo nepochopili, čo potrat s týmto dieťaťom…, kým’nie je príliš neskoro.

Prevzaté so súhlasom Live Action.