donald-wuerl-810x500.jpg

Pohoršený kardinál Wuerl dostal od Washingtonskej arcidiecézy od roku 2020 viac ako 4 milióny dolárov

12
Neutral
  • Kardinál Wuerl dostal od arcidiecézy viac ako 4 milióny dolárov od roku 2020.
  • Finančné prostriedky boli poskytnuté aj po jeho odchode z vedenia diecézy.
  • Wuerl bol obvinený z krytia prípadov sexuálneho zneužívania kňazov v Pittsburghu.
  • Existujú rozpory v informáciách o účele a zdrojoch finančných prostriedkov poskytnutých Wuerlovi.

Washingtonský arcibiskup na dôchodku, kardinál Donald Wuerl, dostal od roku 2020 od arcidiecézy viac ako 4 milióny dolárov za svoje “pokračujúce aktivity v službe”. 

Podľa finančných záznamov, ktoré zverejnila Washingtonská arcidiecéza, Wuerl dostáva od arcidiecézy značné platby aj po svojom odchode z vedenia diecézy. 

Podľa rozdelenia finančných prostriedkov získaných od darcov, ktoré prišli “bez obmedzenia darcov”, washingtonská arcidiecéza”Ústredná pastoračná správa” zaznamenala nasledujúce údaje pre “Pokračujúce aktivity v službe pre emeritného arcibiskupa”:

Wuerl vystriedal ex-kardinála Theodora McCarricka vo funkcii od júna 2006 do októbra 2018, pričom do dôchodku odišiel tri roky po tom, ako vo veku 75 rokov podal povinný rezignačný list. Predtým bol od roku 1988 do roku 2006 biskupom v Pittsburghu. Pokračoval vo funkcii apoštolského administrátora Washingtonskej arcidiecézy, kým v máji 2019 neprevzal úrad vtedajší arcibiskup Wilton Gregory. 

Ak je rok 2020 prvým celým rokom jeho odchodu do dôchodku, Wuerl tak od roku 2020 do roku 2023 vrátane nazhromaždil 4 295 915 dolárov. 

Podľa 2022 smernice vydané USCCB, biskup na dôchodku má dostávať “minimálne 1 900,00 USD mesačne, ktoré sa každoročne upravujú podľa miestneho indexu životných nákladov.” Poznámka USCCB dodáva, že sa “odporúča, aby v rámci bratskej lásky a starostlivosti” biskup na dôchodku dostal “primerané ubytovanie a stravu,” zdravotné a sociálne dávky, sekretárku, auto a poistenie motorových vozidiel.

V roku 2015 zosnulý katolícky novinár George Neumayr z The American Spectator zistil, že Wuerl žije v&nbspbývalom apartmáne v&nbspRovine veľvyslanectiev, vo farnosti Panny Márie Kráľovnej Ameriky. Samotný komplex bol v roku 2016 ocenený na takmer 43 miliónov dolárov. Neumayr to komentoval slovami, že “v týchto údajných dňoch skromnosti za Františka zostáva [Wuerl] princom Embassy Row.”

Wuerlova’súčasná adresa nie je presne uvedená, hoci adresár Svätej stolice’ho uvádza ako obyvateľa washingtonskej štvrte Brookland’. 

Tento týždeň sa reportér spýtal washingtonskej arcidiecézy, akou pastoračnou činnosťou je Wuerl poverený a či má niečo pravidelné. Arcidiecézy sme sa tiež opýtali, čo je započítané v ročnom štipendiu, ktoré Wuerl dostáva. Do času uverejnenia článku sme nedostali žiadnu odpoveď.

Nie je úplne jasné, aký plán stretnutí alebo pastoračných aktivít si Wuerl ponecháva na dôchodku. V apríli 2023 sa zúčastnil na krížovej omši, ktorú obetoval kardinál Gregor. Bol tiež prítomný na slávnostnej recepcii v USA. nunciatúre v marci tohto roku, keď pápežský nuncius kardinál Christophe Pierre usporiadal jubilejný večierok pri príležitosti 11 rokov pápeža Františka’na pápežskom stolci. 

ČÍTAJTE: George Neumayr: Cdl Wuerl aj teraz kryje kňaza, ktorý zneužil tínedžera vo vírivke

Na otázku tohto reportéra o Wuerlovej’službe a o tom, či aktívne spolupracuje s nunciatúrou v USA, Pierre odpovedal jednoducho: “Kardinál Wuerl je emeritný (emeritný) arcibiskup Washingtonu. Žije vo Washingtone.”

Samotného kardinála Wuerla sa tento reportér tiež opýtal, na aký účel dostal peniaze, ale do času uverejnenia sme nedostali žiadnu odpoveď.

No photo description available.
Cdl. Wuerl (úplne vpravo) na krizmovej omši vo Washingtone 2023

V marci 2021 došlo k mediálnemu skúmaniu Wuerlových’financií po tom, čo sa pozornosť venovala značným sumám, ktoré penzionovaný kardinál dostal od arcidiecézy v roku 2020.

ČÍTAŤ: Poslanec na dôchodku, potupený kardinál Wuerl dostal vlani od washingtonskej arcidiecézy viac ako 2 milióny dolárov  

Komunikačný tím washingtonskej arcidiecézy vtedy zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa uvádza, že “prostriedky na našom účte Continuing Ministry Activities sú dary osôb, ktoré chcú pokryť náklady kardinála Wuerla’s výdavky a potreby služby, vrátane životných nákladov, predchádzajúcich služobných ciest do Ríma, ako aj na charitatívne žiadosti, o ktoré emeritného arcibiskupa požiadali,” uvádza sa vo vyhlásení.

Arcidiecéza ďalej uviedla, že finančné prostriedky “sa časom nahromadili” a boli poskytnuté darcami, ktorí “nechceli, aby arcidiecéza bola zaťažená týmito výdavkami.”Zvyšné výnosy budú “použité na podporu všeobecných účelov arcidiecézy.”

Vyhlásenie predstavovalo rozpor medzi finančnými záznamami, v ktorých sa uvádza, že peniaze poskytnuté Wuerlovi nemali žiadne darcovské obmedzenia, zatiaľ čo vyhlásenie arcidiecézy z roku 2021 naznačovalo, že Wuerlove”peniaze boli poskytnuté špeciálne pre kardinála. 

Koncom roka 2021 Wuerl údajne venoval svoj príjem 2 milióny dolárov charitatívnym organizáciám a 500 000 dolárov zo svojho príjmu za rok 2019 dal na financovanie programov na pomoc obetiam zneužívania. Správu priniesol portál The Pillar, ktorý sa odvolal na predstaviteľov arcidiecézy a vyšších kňazov, hoci k tejto záležitosti sa verejne ani oficiálne nevyjadril.

Wuerl’s kontroverznou minulosťou

Wuerlovu’prípadnú rezignáciu z Washingtonu v roku 2018 sprevádzalo množstvo obvinení, že v čase, keď bol biskupom v Pittsburghu, zle riešil a kryl prípady trestného sexuálneho zneužívania zo strany kňazov. V rozsiahlej a rozsiahlej správe veľkej poroty o kriminálnom sexuálnom zneužívaní, ktorá bola zverejnená v auguste 2018, sa Wuerl spomína približne 200-krát.

V správe sa uvádza, že 301 pennsylvánskych kňazov zneužilo viac ako 1 000 detí a Wuerl bol obvinený z toho, že vedel o dravých kňazoch a presúval ich do rôznych diecéz. Wuerl síce korešpondoval s Vatikánom ohľadom zodpovednosti, ktorú títo kňazi vytvárali pre Cirkev, ale zároveň ich činy zatajoval pred farníkmi.

Keď sa okolo Wuerlovho’záznamu v Pittsburghu rozpútala kontroverzia, pápež František zaslal srdečný list, v ktorom označil kardinála’za odstúpivšieho, a uviedol, že Wuerl mal “srdce pastiera”

V lete 2018 tiež bývalý pápežský nuncius v USA arcibiskup Carlo Maria Viganò obvinil Wuerla z klamstva, keď povedal, že o zneužívaní seminaristov exkardinálom McCarrickom’nevedel. Viganò sa vyjadril, že v USA, Wuerl by bol “prvý, kto by bol informovaný” o odsúdení McCarricka pápežom Benediktom XVI’a nuncius dodal, že on sám s Wuerlom o tejto záležitosti hovoril, aby zistil, že “mi bolo okamžite jasné, že o tom plne vie.”

Wuerl odmietol akúkoľvek vedomosť o McCarrickových’činoch alebo obmedzeniach, ktoré Vatikán McCarrickovi uložil, čo Viganaò prinútilo povedať, že Wuerl “bezostyšne klame.”

Ale následné zprávy aj v sekulárnych médiách zdôraznili, že Wuerl už v roku 2004 vedel o obvineniach zo sexuálneho zneužívania zo strany McCarricka a že vedel aj o cestovných obmedzeniach pre zneucteného kardinála.

Keď sa dlho očakávaná McCarrickova správa, ktorú Vatikán zverejnil v roku 2020, bola poskytnutá významná dokumentácia, z ktorej vyplýva, že Wuerl vedel o údajnom zneužívaní, ktorého sa McCarrick dopustil, aj o obmedzeniach, ktoré mu boli uložené. 

Tento reportér sa Wuerla prostredníctvom e-mailu opýtal, či má nejaké ďalšie pripomienky k jeho vedomostiam o údajnom zneužívaní McCarricka’a o sankciách voči nemu, ale nedostal odpoveď.