canadian-protest-getty-e1701778855919-810x500.jpg

Trudeauovo používanie zákona o mimoriadnych udalostiach stálo daňových poplatníkov 73 miliónov dolárov

9
Neutral
  • Kanadskí daňoví poplatníci zaplatili viac ako 73 miliónov dolárov za zákon o mimoriadnych udalostiach.
  • Väčšina výdavkov na verejnú bezpečnosť súvisela s demonštráciami Freedom Convoy v Ottawe.
  • Trudeauova vláda zdvojnásobila tvrdú reakciu na protesty občanov, aj keď súd ju označil za neopodstatnenú.
  • Použitie zákona bolo zdôvodnené tvrdeniami o násilí, hoci protesty boli pokojné a rodinné.

Použitie zákona o mimoriadnych udalostiach proti Konvoju slobody 2022 stálo kanadských daňových poplatníkov doteraz viac ako 73 miliónov dolárov. 

Podľa novo zverejnených záznamov, ktoré získal Blacklock’s Reporter, stálo premiéra Justina Trudeaua’prijatie zákona o mimoriadnych udalostiach, ktorého použitie medzičasom federálny súd označil za “neopodstatnené”, na vyhnanie demonštrantov Freedom Convoy z Ottawy v roku 2022, ministerstvo verejnej bezpečnosti 73 550 568 dolárov.  

Podľa Blacklockovej&nbspreportérky, suma 73 miliónov dolárov bola súčasťou záznamov, ktoré ministerstvo zverejnilo na žiadosť konzervatívneho poslanca Ziada Aboultaifa, a napriek vysokému číslu nie je konečným účtom. 

“V súvislosti s prijatím zákona o mimoriadnych udalostiach v roku 2022, aká bola finančná záťaž pre vládu?" ”opýtal sa konzervatívny poslanec Ziad Aboultaif.  

“Náklady spojené s fiškálnym rokom 2023 - 2024 sa ešte len určia,” odpovedalo ministerstvo.  

Podľa ministerstva verejnej bezpečnosti väčšina výdavkov na verejnú bezpečnosť pripadla na miestne orgány v Ottawe a Windsore v provincii Ontario.  

“Je potrebné poznamenať, že dodatočné finančné prostriedky, ktoré vláda pridelila Ottawe a jej partnerom, ako aj Windsorovi, neboli konkrétne výsledkom odvolania sa na zákon o mimoriadnych udalostiach, ale boli určené na kompenzáciu mimoriadnych výdavkov oboch obcí, ktoré vznikli počas a po skončení zdĺhavých blokád,” uvádza sa v správe. 

Dalšie výdavky zahŕňali 17,5 milióna dolárov na súdne vyšetrovanie, 400 000 dolárov na charterové lety a 1,3 milióna dolárov na hotelové izby pre príslušníkov RCMP mimo mesta.  

Tieto náklady vznikli po tom, ako Trudeau 14. februára 2022 prijal zákon o zastavení protestu Freedom Convoy, ktorý sa konal v Ottawe.  

Na populárnom proteste sa zúčastnili tisíce Kanaďanov, ktorí žiadali ukončenie mandátov COVID stanovaním pred parlamentom v Ottawe. Opatrenia prijaté na základe zákona zahŕňali zmrazenie bankových účtov Kanaďanov, ktorí prispeli na protest.     

V tom čase bolo použitie zákona zdôvodnené tvrdeniami, že protest bol “násilný,” tvrdenie, ktoré dodnes nebolo podložené. 

V skutočnosti, videá z protestu proti nariadeniam COVID a povinnému očkovaniu ukazujú Kanaďanov z celej krajiny, ktorí sa zhromaždili pred parlamentom a venovali sa tancu, pouličnému hokeju a iným rodinným aktivitám. 

Najmä jediné násilné činy zachytené na videu boli vykonané proti protestujúcim po tom, ako Trudeauova vláda nariadila polícii ukončiť protest. Na jednom takomto videu bolo vidieť, ako staršiu ženu pošliapal policajný kôň.   

Nedávno sudca Federálneho súdu Richard Mosley rozhodol že Trudeau nebol “oprávnený” odvolávať sa na zákon o mimoriadnych situáciách. 

Trudeauova vláda však zdvojnásobila svoju tvrdú reakciu na protesty občanov a podala odvolanie na Federálny odvolací súd  súd, kde 10 z 15 zasadajúcich sudcov vymenoval Trudeau.