GettyImages-1445867382-e1702556685633-810x500.jpg

Americké firmy, ako napríklad BlackRock, upúšťajú od svojej posadnutosti klimatickými otázkami, zatiaľ čo Európa ich zvyšuje

13
Neutral
  • Požiadajte poslancov a senátorov o zrušenie uhlíkovej dane.
  • Vedecké analýzy klimatických zmien sú len povrchom problému.
  • Finančný sektor očakáva obrovské investičné príležitosti v dekarbonizácii hospodárstva.
  • USA a Európa sa rozchádzajú v prístupe k klimatickým zmenám a ekonomike.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu TÝŽDEŇ

Odborná diskusia o klimatických zmenách sa zvyčajne zameriava na vedecké analýzy zemskej atmosféry. To je však len to, čo je na povrchu. Do veľkej miery je aj o peniazoch a politike a došlo k veľkému posunu, ktorý zrejme ohrozí podporu iniciatívy čistá nula. Môže to viesť k hlbokej ekonomickej a politickej roztržke medzi USA a Európou.

Odhady nákladov na dekarbonizáciu hospodárstva do roku 2050 sa rôznia, ale všeobecne sa zhodujú na tom, že ide o finančnú bonanzu. Goldman Sachs sa pohybuje na spodnej hranici so skromnými 80 biliónmi dolárov, zatiaľ čo Bank of America odhaduje mimoriadnu sumu 275 biliónov dolárov, čo je približne desaťnásobok súčasnej hodnoty amerického akciového trhu. 

Finančný sektor, ktorý sa oháňa perspektíva obrovskej investičnej príležitosti, zaviedol pre spoločnosti metriku s názvom Environmentálne, sociálne a riadiace aspekty (ESG), mechanizmus, ktorý vyžaduje, aby spoločnosti išli cestou čistej nuly – a tiež dodržiavali požiadavky na rozmanitosť, rovnosť a začlenenie (DEI), “S” časť ESG. Spoločnostiam, ktoré nespolupracovali, hrozila strata podpory na trhu a zníženie relatívnych cien akcií.  

Tento trend sa začína obracať. Spoločnosti BlackRock, JPMorgan Chase a State Street nedávno vystúpili z koalície Climate Action 100+, koalície najväčších svetových’inštitucionálnych investorov, ktorá sa zaviazala “zabezpečiť, aby najväčší svetoví korporátni emitenti skleníkových plynov prijali potrebné opatrenia v oblasti zmeny klímy.”Pasívny fond Vanguard, druhý’najväčší na svete, vystúpil pred vyše rokom. 

Títo štyria správcovia fondov dohliadajú na aktíva vo výške približne 25 biliónov dolárov, čo je približne štvrtina všetkých spravovaných fondov na svete.

Zmenia smerovanie z dvoch dôvodov. Po prvé, v súvislosti s ESG došlo k implicitnému obchodu, v rámci ktorého spoločnosti, ktoré dodržiavajú predpisy, nielenže budú šetriť životné prostredie, ale zároveň dosiahnu, že ceny ich akcií budú mať lepšie výsledky ako spoločnosti, ktoré predpisy nedodržiavajú. To sa však neukázalo. V skutočnosti lepšie výnosy prinieslo investovanie proti spoločnostiam, ktoré dodržiavajú ESG. 

Najmä 16 generálnych prokurátorov konzervatívnych štátov v USA požadovalo od riaditeľov spoločnosti BlackRock’odpovede týkajúce sa iniciatív Climate Action a ESG. Nežiaducu kontrolu si vyslúžili aj ďalší správcovia fondov a banky.

Nič nesústredí myseľ správcov fondov viac ako vyhliadka, že klienti stiahnu svoje prostriedky – v tomto prípade peniaze štátnych dôchodkov. Larry Fink, výkonný riaditeľ spoločnosti BlackRock, teraz hovorí, že si nemyslí, že je užitočné používať termín ESG, keďže bol jedným z najagresívnejších zástancov. Vo svojom liste generálnym riaditeľom z roku 2022 vyslovoval skryté hrozby spoločnostiam, ktoré nedodržiavajú ESG. V roku 2024 sa zriekol tohto termínu úplne.

Medzičasom sa v Európe rozhoduje úplne inak. Európska únia (EÚ) sa snaží zaviesť udržateľnosť normy vykazovania pre všetky stredné a veľké podniky. Zámerom je, aby európske spoločnosti zaviedli nový účtovný systém do konca desaťročia. Namiesto zaznamenávania finančných transakcií sa v ňom budú zhromažďovať údaje týkajúce sa klímy, znečistenia, najmä emisií oxidu uhličitého, biodiverzity a sociálnych otázok.

Ako uviedol jeden (anonymný) analytik píše: “Ide o veľmi podrobný systém kontroly európskych spoločností, v ktorom si Európska komisia môže v budúcnosti diktovať čokoľvek, čo chce – a trestať za akékoľvek porušenia akokoľvek chce. Okrem šialenej regulačnej záťaže možno túto iniciatívu vnímať len ako priame prevzatie prevádzkovej kontroly nad európskymi spoločnosťami, a tým aj nad európskym hospodárstvom.”

Teda zatiaľ čo sa USA snažia obnoviť neistú verziu kapitalizmu, Európa smeruje k akémusi klimatickému socializmu. 

Plán EÚ zrejme spočíva v tom, že nakoniec bude riadiť poskytovanie úverov svojim bankám čo by radikálne podkopalo systém voľného trhu v regióne a zaviedlo niečo, čo by sa viac podobalo centralizovanej kontrole v komunistickom štýle. 

To však neznamená, že vlády a byrokrati USA prestanú presadzovať svoj klimatický program. Napríklad súdny spor, ktorý začalo mesto Honolulu, je jedným z viacerých pokusov o bankrot amerického energetického priemyslu. Keď však veľké inštitucionálne peniaze zmenia smer, potom ich nakoniec nasledujú korporácie a vlády. 

Situáciu ďalej komplikuje vznik rozšírenej aliancie BRICS, ktorá bude čoskoro predstavovať väčší podiel svetovej ekonomiky ako G7. K pôvodnej skupine Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky sa pridajú Saudská Arábia, Irán, Spojené arabské emiráty, Etiópia a Egypt. 

Národnosti BRICS nedovolia, aby Západ’s programom klimatických zmien pretváral ich politiky. Väčšina z nich je buď predajcom, alebo veľkým spotrebiteľom fosílnych palív. India aj Čína napríklad zvyšujú spotrebu uhlia, čím sa pokusy Západu o zníženie emisií stávajú do značnej miery bezpredmetnými. 

Sľub, že z prechodu na čistú nulu vzídu stovky biliónov investičných príležitostí, bol vždy len finančnou projekciou, obyčajnou špekuláciou. Rozsah prechodu na dekarbonizovanú ekonomiku by bol taký obrovský, že by sa nevyhnutne stal logistickou nočnou morou, ak nie nemožnosťou. 

Výdavky na energiu predstavujú približne osminu svetového&nbspvýrobku. Ropa, zemný plyn a uhlie stále zabezpečujú 84 percent svetovej’energie, čo je len o dve percentá menej ako pred 20 rokmi. Výroba energie z obnoviteľných zdrojov sa zvýšila, ale zvýšila sa aj celková spotreba. Ropa poháňa 97 percent všetkej dopravy.  

Spoliehať sa výlučne na obnoviteľné zdroje energie nebolo nikdy reálne a teraz, keď sa mení finančná dynamika, sa vyhliadky na dosiahnutie čistej nuly ešte viac vzdialili. Ako uvádza finančná webová stránka ZeroHedge opines: “Vlaky omáčok DEI aj ESG na Wall Street sa konečne neúprimne končia.” Finančné trhy sa neustále nechávajú zvádzať módnymi výstrelkami; agenda ESG začína vyzerať ako ďalší príklad.

Povedzte svojmu poslancovi a senátorom, aby zrušili uhlíkovú daň Pošlite správu ešte DNES