Screen-Shot-2024-04-16-at-2.18.45-PM-1-810x500.png

Baltimorský arcibiskup povedal, že latinská omša bude zrušená vo všetkých farnostiach, omša FSSP bude pokračovať

18
Neutral
  • Vatikánsky indult pre TLM v Baltimorskej arcidiecéze vyprší v auguste.
  • Latinskú omšu bude slúžiť iba Kňazské bratstvo svätého Petra (FSSP).
  • Pápež František potláča latinskú omšu, kňazi sa majú vzoprieť tomuto rozhodnutiu.
  • Zrušenie TLM v Kostole sv. Mary's v Hagerstowne ťažko postihne veriacich v Marylande.

Baltimorský arcibiskup William Lori oznámil, že vatikánsky indult, ktorý umožňuje diecéznu tradičnú latinskú omšu (TLM) v jeho arcidiecéze, v auguste vyprší a jedinú latinskú omšu bude slúžiť Kňazské bratstvo svätého Petra (FSSP).

Fred Simon v pondelok večer zverejnil na X kópiu listu arcibiskupa Loriho’svojim farníkom z 13. marca, v ktorom vysvetľuje, že po tom, ako pápež František v júli 2021 vydal motu proprio Traditionis Custodes, ktoré potláča latinskú omšu, Baltimorská arcidiecéza dostala od Vatikánu indult, ktorý umožňuje “dočasne pokračovať” v kostole sv. Mary’s Catholic Church v severozápadnej časti arcidiecézy, najstaršom kostole v USA.

“Cieľom indultu bolo umožniť tým, ktorí si zvykli na omšu podľa misála z roku 1962, aby dostali katechézu a formáciu, aby prišli prijať a prijali Novus Ordo,” napísal arcibiskup.

“Po dôkladnom a modlitebnom zvážení som usúdil, že pre pastoračné dobro všetkých veriacich Baltimorskej arcidiecézy bude slávenie liturgických obradov a pastorácia podľa Misála z roku 1962 na území Baltimorskej arcidiecézy od 1. augusta 2024 zverené výlučne Kňazskému bratstvu sv. Petra (FSSP) v Národnej svätyni svätého Alfonza Liguoriho v Baltimore,” oznámil.

Svätyňa sa nachádza v meste Baltimore, asi 90 minút jazdy autom od kostola svätej Márie’v Hagerstowne v Marylande, kde arcibiskup Lori vysvetlil, že latinská omša sa po 28. júli prestane slúžiť. Latinské omše sa tam nepretržite slúžili v posledných rokoch od roku 2012 po vydaní motu proprio pápeža Benedikta XVI’Summorum Pontificum,ktoré vyjasnilo, že latinská omša nebola nikdyzrušená a že na jej slúženie nepotrebuje kňaz povolenie svojho biskupa’.

“To, čo predchádzajúce generácie považovali za posvätné, zostáva posvätné a veľké aj pre nás a nemožno to zrazu úplne zakázať alebo dokonca považovať za škodlivé,” napísal Benedikt XVI.

Pápež František’ Traditionis Custodes sa pokúsil zrušiť toto motu proprio z roku 2007, vyhlásil, že latinská omša sa nemá obetovať v “farských”kostoloch, že kňazi vysvätení po Traditionis Custodes musia žiadať o povolenie slúžiť latinskú omšu a že biskupi môžu TLM obmedziť.

Liturgický vedec dr. Peter Kwasniewski nazval Traditionis Custodes “presným protikladom Summorum pontificum,” vtedy vyhlásil: “V celých dejinách Cirkvi sa ešte nikdy nestalo, aby bol pápež’tak dramaticky odmietnutý.” Dr. Kwasniewski má písal, že kňazi sa musia vzoprieť Traditionis Custodes a k nej pripojenej Responsa ad dubia “bez ohľadu na hrozby alebo tresty,” pretože poslušnosť týmto dokumentom by podkopala samotné poslanie svätej Katolíckej cirkvi.

‘Tradičná omša patrí k najintímnejšej časti spoločného dobra v Cirkvi. Jej obmedzovanie, zatláčanie do get a v konečnom dôsledku plánovanie jej zániku nemôže mať žiadne opodstatnenie. Tento zákon nie je zákonom Cirkvi, pretože, ako hovorí svätý Tomáš, zákon proti spoločnému dobru nie je platným zákonom,’” povedal v prejave počas Konferencie o katolíckej identite 2021. 

Potlačenie latinskej omše v Kostole sv. Mary’s v Hagerstowne je obzvlášť ťažkou ranou pre účastníkov latinskej omše v Marylande, pretože je to jediná TLM, ktorá sa ponúkala v severozápadnej časti štátu, čím teraz zostáva veľký pás regiónu zbavený latinskej omše. Jeden z farníkov v St Mary’s zdieľalna X, že najbližšia TLM bude teraz vzdialená hodinu’jazdy.

Jeho zrušenie tvrdo zasiahne aj mladých katolíkov, ktorí navštevujú Kolégium Sanctorum Angelorum, autenticky katolícku vysokú školu v blízkosti Svätej Márie’s. Kolégium vyzdvihuje dostupnosť blízkej TLM ako dôležitý prínos pre formáciu svojich študentov.

Pokračovanie latinských svätých omší, ktoré sa ponúkajú najbližšie k Kostolu sv. Mary’s sú v meste Charles Town v Západnej Virgínii v Priore Zvestovania Panny Márie a v meste Fairfield v Pensylvánii v Karmeli Ježiša, Márie a Jozefa.

LifeSiteNews kontaktoval arcibiskupa Loriho so žiadosťou o komentár, ale v čase publikovania článku nedostal odpoveď.