Michael-Chong-810x500.png

Konzervatívny poslanec svedčí o tom, že zahraniční agenti mohli účinne voliť kanadského premiéra a premiérov

12
Neutral
  • Agenti KSČ mohli ovplyvniť výber premiéra alebo predsedu vlády v Kanade.
  • Čínski agenti mohli dosadiť vedúcich predstaviteľov podľa svojho výberu.
  • CSIS odhalila čínske zasahovanie do kanadských volieb prostredníctvom agentov ČKS.
  • Trudeauova vláda bola informovaná o zahraničnom zasahovaní, ale nič nerobila.

Kritik zahraničných vecí za Konzervatívnu stranu Kanady, poslanec Michael Chong, pred vyšetrovaním údajného zasahovania do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade vypovedal, že agenti Komunistickej strany Číny (KSČ) mohli infiltráciou do údajne uzavretých straníckych volieb do vedenia strany dosadiť premiéra alebo predsedu vlády podľa vlastného výberu. 

“V skutočnosti otvárame možnosť menovania hláv štátov alebo provincií, vypovedal Čong pred Komisiou pre zahraničné zasahovanie, čo je názov vyšetrovania, ktorého úlohou je vyšetrovať údajné zasahovanie do volieb.

“Mohlo by dôjsť k situácii, keď odstúpi predseda vlády a predseda vlády bude vymenovaný a zvolený prostredníctvom procesu vedenia, na ktorý majú vplyv neobčania a zahraniční štátni aktéri.” 

Počas svojej výpovede z 3. apríla Čong naznačil, že zahraniční agenti pracujúci v mene Číny by mohli dosadiť vedúcich predstaviteľov podľa svojho výberu. Svedectvo urobil po tom, ako tajné dokumenty kanadskej spravodajskej služby Canadian Security Intelligence Service (CSIS) ukázali, že čínski agenti údajne pôsobia prostredníctvom konzulárnych zástupcov, aby zvolili osobu podľa svojho výberu.  

Údajní čínski splnomocnenci pracujúci pre oddelenie pre prácu v Spojenom fronte boli v Komisii pod intenzívnym drobnohľadom. Z utajovaných informácií totiž vyplýva, že federálna vláda premiéra Justina Trudeaua vedela o tom, že do federálnych volieb v rokoch 2019 a 2021 zasahuje zahraničie, ale podľa všetkého s tým nič nerobila.  

Ako ako prvý informovalThe Bureau, v správe spravodajskej služby z októbra 2022 sa tvrdí, že agenti CCP boli v tomto roku aktívni v súťažiach o vedenie provinčných aj federálnych strán. 

V posudku sa neidentifikovali mená žiadnych kandidátov, ale CSIS vyšetrovala kandidáta známeho len ako “CA3” v roku 2022, počas premiérskych súbojov o vedenie Alberty a Britskej Kolumbie’.  

V správe z roku 2022 sa tiež tvrdilo, že takzvaný “splnomocnenec napojený na ČĽR” sa angažoval v snahe “pomôcť pri voľbe budúceho lídra federálnej politickej strany v Kanade,” prostredníctvom “povzbudzovania osôb, ktoré podporujú Komunistickú stranu Číny, aby vstúpili do tej istej politickej strany s cieľom ovplyvniť … pozitívnejší pohľad na Čínu.” 

Podľa hovorkyne Liberálnej strany Sarah Fischerovej predtým povedala The Bureau , že si “nie sú vedomí týchto obvinení.” 

The Komisia pre zahraničné zasahovanie bola zvolaná s cieľom “preskúmať a posúdiť zasahovanie Číny, Ruska a iných zahraničných štátov alebo neštátnych subjektov vrátane prípadných vplyvov, potvrdiť integritu a prípadné vplyvy na 43. a 44. parlamentné voľby (voľby 2019 a 2021) na celoštátnej úrovni a na úrovni volebných obvodov.”  

Komisiu vedie sudkyňa Marie-Josée Hogueová, ktorá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvnení politikou a začala 29. januára.   

V januári Hogueová povedala, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.”   

Počas minulotýždňovej výpovede vo vyšetrovaní, ktoré sa zaoberá údajným zasahovaním do posledných dvoch kanadských federálnych volieb, šéf národnej spravodajskej agentúry potvrdil, žeagenti ČKS skutočne pomáhali pri voľbe “pro-čínskych” kandidátov, pričom tiež prezradil existenciu rozsiahlej schémy platieb v hotovosti v celkovej výške 250 000 USD. 

Takisto minulý týždeň David Vigneault, ktorý pôsobí ako riaditeľ CSIS, povedalvyšetrovateľovi, že podporuje “závery”, že ČKS pracovala na pomoci pri zvolení kanadských poslancov priaznivo naklonených Číne.  

Doterajšie výpovede v komisii odhalili, že bývalý poslanec za Konzervatívnu stranu Kanady (CPC) Kenny Chiu povedal, že sa cíti “zradený” federálnou vládou po tom, čo sa až teraz dozvedel, že sa stal terčom agentov ČKS.  

Takisto verejnosť má dozvedela prostredníctvom vyšetrovania od hlavného volebného dôstojníka Stéphana Perraulta, že bol tajne varovaný bezpečnostnými agentmi pred nezrovnalosťami vo voľbách 2019. 

Nedávno vyšlo najavo, že Trudeau’v kancelárii vedel obezpečnostných varovaniach pred jedným z jeho poslancov, ktorému k zvoleniu pomohli čínski agenti, no napriek tomu ho ponechal v strane 

Keď ide o ČKS, mnohí Kanaďania, najmä tí, ktorí sú za slobodu Číny, sú znepokojení vplyvom tohto národa’v procese, ktorý by mal byť demokratický. 

Ak ide o premiéra Justina Trudeaua, ten v minulosti chválil Čínu za jej “základnú diktatúru” a autoritársky národ označil za svoju najobľúbenejšiu krajinu okrem svojej vlastnej.