strickland-e1699871316184-810x500.jpg

Biskup Strickland: Bidenova exkomunikácia by bola "liečivým" spôsobom, ako ho vyzvať k pokániu

31
Kultúra života
  • Biskup Strickland komentuje Jána 3 a vyzýva k obráteniu sa k Bohu.
  • Strickland hovorí o potrebe zdôrazňovať krst a žiť podľa neho každý deň.
  • Strickland podporuje exkomunikáciu prezidenta Bidena za podporu potratov.
  • Manželstvo je súčasťou Božieho plánu a morálny relativizmus ho ohrozuje.

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland komentuje Jána 3, diskutuje o výzvach na exkomunikáciu prezidenta Joea Bidena a hovorí o svojom starom liste o morálke a manželstve.

Prvá časť epizódy začína výzvou moderátora Terryho Barbera na bojkot spoločností CVS a Walgreens, pretože tieto dve lekárne začali predávať lieky na potrat. Keď ho požiadajú o komentár, Strickland povie, že “musíme urobiť všetko, čo môžeme”, aby sme bránili život.

Pokračujeme ďalej, biskup ponúka komentár k Jánovi 3,7-15, v ktorom Kristus hovorí Nikodémovi o krste. Strickland poznamenáva, že prostredníctvom krstu máme účasť na všetkom, čo sa práve slávilo vo Veľkom týždni a Veľkej noci, totiž na spáse, ktorú svetu ponúkol Kristus. Ďalej hovorí, že musíme “zdôrazňovať” krst a myslieť na život ako na “každodenné prežívanie [nášho] krstu.” Krst je navyše “hlavnou sviatosťou, ktorá je potrebná.”

“Myslím, že nám krásne pripomína, aká významná je táto sviatosť,” hovorí Strickland o evanjeliu. Povzbudzuje nás, aby sme objavili dátumy svojho krstu a konfirmácie, tak ako by sme nezabudli na svoje vlastné narodeniny. Keď hovoríme o obradoch krstu a birmovania, Strickland hovorí, že sme pomazaní posvätnou krizmou, sviatosťou požehnanou počas Veľkého týždňa, ktorá znamená, čo sa s nami deje pri prijímaní týchto sviatostí. Biskup dodáva, že by sme tomu mali venovať pozornosť, aj keď Kristus tu mlčí o význame pomazania’

Keďže Kristus v evanjeliu naráža na svoje umučenie a zmŕtvychvstanie, Strickland hovorí, že nám to pomáha hlbšie pochopiť význam krstu’a čo znamená žiť ako niekto, kto sa zmenil v Ježišovi Kristovi. Hoci sú vo svete a v Cirkvi ľudia, ktorí nám budú tvrdiť, že Krista môžeme prijať bez toho, aby sme sa museli zmeniť, Strickland tvrdí, že “krst je zmena, a to“si musíme pripomínať.”

“Je to’neustála zmena, hlbšie obrátenie pre nás všetkých,” pokračuje.

Prelát sa vyjadruje aj k výzvam iných biskupov, vrátane bývalého šéfa Kongregácie (teraz Dikastéria) pre náuku viery (CDF) Kardinál Gerhard Müller a bývalý nuncius v Spojených štátoch Arcibiskup Carlo Maria Viganò, za exkomunikáciu prezidenta Joea Bidena.

Strickland hovorí, že by sa k nim pripojil a žiadal takúto exkomunikáciu. Prirovnávajúc pravidlá Cirkvi’k pravidlám baseballu, Strickland poznamenáva, že príliš veľa ľudí v Cirkvi nehrá podľa pravidiel, ktoré platia pre všetkých rovnako ako pre pokrstených katolíkov. Navyše “zatvárať oči” pred tými, ktorí porušujú pravidlá, nie je milosrdné voči Bidenovi a tým, ktorých pravdepodobne pohoršuje, pretože ich presviedča, že katolícke odmietanie potratov je skôr dobrovoľné než dogmatické.

S tým, že niektorým ľuďom sa táto výzva môže zdať zvláštna, Strickland hovorí, že cieľom Cirkvi je spása duší, a preto exkomunikácia bude “liečivým” prostriedkom, ako ukázať ľuďom, že to, čo sa robí, je zlé a Biden je povolaný späť k pravde.

Pravá láska, pokračuje Strickland, znamená položiť život za“svojich priateľov. Človek teda musí byť ochotný obetovať pokoj pre spásu toho druhého’pretože zatajovať niekomu pravdu nie je skutočná láska. “Skutočná láska bude vždy spojená s pravdou”, hovorí Strickland. Poznamenáva tiež, že láska má obetavý charakter. Kristova’obeť na kríži nám ukazuje, že “jediná skutočná autentická láska je práve takáto obetavá láska.”

V druhej časti epizódy Strickland komentuje Ján 3,16-21. Pri pohľade na evanjelium ho Strickland nazýva “veľmi dobrým minikatechizmom” – výzvou na prijatie Krista. Tí, ktorí uveria, poznamenáva Strickland, nebudú odsúdení, zatiaľ čo tí, ktorí neuveria, sú už odsúdení. Poznamenáva tiež, že svet potrebuje nielen Jn 3,16, ale aj zvyšok tohto úryvku, pričom tvrdí, že ho musia “pochopiť a prijať všetci.”

“Veľmi by nám to pomohlo uzdraviť rozdelenia a vyliečiť veci, na ktoré sa odsudzujeme, pretože ignorujeme pravdu, ignorujeme posolstvo Ježiša Krista,” hovorí Strickland. Veriť v Krista a zároveň lipnúť na nepravdách je “protirečivé” a “neudržateľné.”

Evanjelium, hovorí Strickland, je dnes rovnako pravdivé ako v čase, keď bolo napísané. Biskup hovorí aj o tom, prečo ľudia uprednostňujú tmu pred svetlom, a hovorí: “Keď si ľudia vytvoria svoju vlastnú pravdu a sú“v tme, nechcú ju pustiť, pretože si to“robia po svojom.”

“Utvorili si svet na svoj obraz a tvrdohlavo sa držia tejto temnoty, pretože svetlo ich vyzýva k zmene a oni sa nechcú zmeniť,” pokračuje. Z tohto dôvodu Strickland hovorí, že my v Cirkvi musíme vždy vyzývať ľudí, aby sa zmenili v Kristovi a obrátili sa. Toto obrátenie je “neustálym úsilím nás všetkých,” uvádza ďalej. Samotné obrátenie, hoci je radostné, nie je bez utrpenia.

V druhej časti Strickland hovorí o manželstve vo svetle listu, ktorý napísal v The Pútnik s názvom “Návrat proporcionalizmu ohrozuje Cirkev.”

Ohľadne manželstva Strickland hovorí, že je súčasťou Božieho’plánu” pre ľudstvo. “Základná štruktúra manželstva je súčasťou štruktúry ľudskej civilizácie, rodiny, a ako jasne povedal pápež svätý Ján Pavol II, ‘Ako ide rodina, tak ide svet,’” hovorí.

I keď nie každá rodina je vzhľadom na životné okolnosti dokonalá, s manželstvom sa vo svetle morálneho relativizmu deje to, že s relativizáciou pravdy sa model manželstva zahadzuje a ľudia si v tomto smere robia, čo sa im zachce. Keď to však ľudia robia, ukáže sa, že je to pre rodinu škodlivé a začne to ovplyvňovať všetko ostatné.

“Sme“skutočne svedkami mnohých dôsledkov takéhoto rozpadu,” poznamenáva Strickland na adresu našej spoločnosti. Na záver biskup hovorí, že ak definujeme manželstvo na základe momentálnych pocitov, potom sa podkopáva samotný zmysel manželstva, pričom všetky deti z takýchto manželstiev sa musia vysporiadať s následkami manželstva. Okrem toho Boh zjavil, že deti musia mať matku a otca, aby dieťa dostalo existenciu.

“Keď sa hráme na Boha a manipulujeme s tým všetkým, tak sa to len viac a viac rozpadá a zrazu to“vidíme vo svete,” hovorí.

Pre viac informácií od biskupa Stricklanda si tento týždeň naladíte’dvojdielnu epizódu The Bishop Strickland Show.

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Showkliknite sem a navštívte stránku LifeSite’Rumble venovanú The Bishop Strickland Show.