Shutterstock_2408733423-810x500.jpg

Kanadskí poslanci schválili návrh, v ktorom žiadajú Trudeaua, aby zorganizoval "mimoriadne stretnutie o uhlíkovej dani" so všetkými premiérmi

12
Neutral
  • Konzervatívny návrh na Trudeauovo zvolanie stretnutia o uhlíkovej dani prešiel.
  • Trudeau musí počúvať Kanaďanov o finančnej bolesti spôsobenej uhlíkovou daňou.
  • Trudeau zvýšil uhlíkovú daň napriek protestom a žiadostiam premiérov a občanov.
  • Trudeauova vláda plánuje postupné odstránenie fosílnych palív a prechod na zelenú energiu.

Konzervatívny nezáväzný návrh, ktorý požaduje, aby sa premiér Justin Trudeau verejne stretol so 14 kanadskými premiérmi o uhlíkovej dani, prešiel v Dolnej snemovni 10. apríla.

“Aby snemovňa vyhlásila, že premiér zvolá mimoriadne stretnutie o uhlíkovej dani so všetkými 14 kanadskými premiérmi,” text návrhu znie: "Premiér Justin Trudeau by sa mal verejne stretnúť so všetkými 14 premiérmi.

Podľa návrhu s názvom “Mimoriadna schôdza o uhlíkovej dani” sa bude schôdza zaoberať:”(a) pretrvávajúcou krízou uhlíkovej dane a finančnou záťažou, ktorú predstavuje pre Kanaďanov (b) nedávnym 23 % zvýšením uhlíkovej dane premiérom’ (c) plánmi provincií na odstúpenie od federálnej uhlíkovej dane s cieľom realizovať iné zodpovedné nápady na zníženie emisií, vzhľadom na to, že podľa súčasného vládneho plánu’.”

Návrh nariaďuje, aby sa zasadnutie verejne vysielalo a konalo sa do piatich týždňov od prijatia návrhu.

Prekvapivo, poslanci parlamentu z Novej demokratickej strany (NDP) a Bloc Quebecois sa odtrhli od svojej obvyklej koalície s Liberálnou stranou a hlasovali spolu s konzervatívcami za návrh. Návrh bol schválený 172 hlasmi v prospech oproti 150 hlasom proti.

Líder konzervatívcov Pierre Poilievre oslávil rozhodnutie na X, predtým známom ako Twitter, kde napísal: “Zdravý rozum konzervatívny návrh na Trudeaua, aby zvolal televízne stretnutie o uhlíkovej dani s kanadskými’premiérmi PRECHÁDZA.”

“Trudeau musí vypočuť Kanaďanov o finančnej bolesti, ktorú spôsobuje jeho uhlíková daň,” vyhlásil.

Požiadavka stretnúť sa s kanadskými’premiérmi a diskutovať o dani prichádza v čase, keď Trudeau nedávno odmietol pozvania od premiérov Scotta Moea zo Saskatchewanu, Danielle Smithovej z Alberty, Douga Forda z Ontária, Andrewa Fureyho z Newfoundlandu a Labradoru a Blaina Higgsa z Nového Brunswicku na diskusiu o škodlivom vplyve uhlíkovej dane’na financie Kanaďanov.

Dodatočne 1. apríla tisíce Kanaďanov vyšli do ulíc, aby v ten istý deň protestovali proti Trudeau’ovmu zvýšeniu uhlíkovej dane o 23 %, pričom niektorí z nich zablokovali hlavné diaľnice v prímorských a západných provinciách.

Trudeau zvýšil uhlíkovú daň napriek tomu, že sedem z desiatich provinčných premiérov a 70 percent Kanaďanov prosilo ho, aby svoj plán zastavil.

Trudeau’uhlíkovú daň, ktorá je formulovaná ako spôsob zníženia emisií oxidu uhličitého, stála kanadské domácnosti stovky dolárov ročne aj napriek zľavám.

Očakáva sa, že zvýšené náklady budú len rásť. Nedávna správa odhalila že na dosiahnutie Trudeauových čistých nulových cieľov do roku 2050 je potrebná daň z uhlíka vo výške viac ako 350 dolárov za tonu.

V súčasnosti Kanaďania žijúci v provinciách pod federálny systém stanovovania cien uhlíka platia 80 dolárov za tonu, ale Trudeauova vláda si stanovila cieľ 170 dolárov za tonu do roku 2030.

Napriek výzvam politikov aj Kanaďanov je však Trudeau naďalej odhodlaný zvyšovať uhlíkovú daň bez ohľadu na jej vplyv na život občanov’.

Trudeauova vláda’súčasné environmentálne ciele – ktoré sú v súlade s cieľmi Organizácie Spojených národov’ 2030 Agenda for Sustainable Development – zahŕňajú postupné vyradenie uhoľných elektrární, zníženie používania hnojív a obmedzenie využívania zemného plynu v nasledujúcich desaťročiach.

Zníženie a prípadné odstránenie takzvaných “fosílnych palív” a prechod na nespoľahlivú “zelenú” energiu má byť aj tlačil Svetové ekonomické fórum, globalistická skupina stojaca za socialistickou “agendou Veľkého resetu”, v ktorej Trudeau a niektorí členovia jeho kabinetu sú zapojení.