GKS5rjWXEAAdwho-810x500.jpeg

Prezident belgickej zdravotnej poisťovne podporuje eutanáziu ako riešenie pre starnúcu populáciu

14
Kultúra smrti
  • Kanadskí zákonodarcovia majú zastaviť rozširovanie asistovanej samovraždy.
  • Belgický predseda fondu zdravotnej starostlivosti propaguje eutanáziu pre starších ľudí.
  • Čísla ľudí nad 80 rokov v Belgicku sa zdvojnásobia do roku 2050.
  • Van Gorp vyzýva na radikálny prístup k starostlivosti o starších ľudí.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Predseda najväčšieho belgického fondu zdravotnej starostlivosti propagoval eutanáziu ako riešenie problému starnutia obyvateľstva krajiny.

Luc Van Gorp, šéf Kresťanskej vzájomnosti (CM), upozornil, že počet ľudí nad 80 rokov sa v Belgicku zdvojnásobí až na 1.2 milióny do roku 2050, čo bude znamenať veľký finančný tlak na systém zdravotnej starostlivosti a poisťovne.

Podľa De Specialist Van Gorp povedal, že problém sa nedá vyriešiť väčším množstvom peňazí a vyzval na “radikálne iný prístup.

“Lekári a ďalší zdravotnícki pracovníci teraz robia všetko pre to, aby všetci žili dlhšie, ale na čo? Žiť dlhšie predsa nie je samoúčelné, alebo áno? V prvom rade musí ísť o otázku: Ako dlho môžem žiť kvalitne [život].”

“Čo s kategóriou starších ľudí, ktorým sa dostáva maximálnej starostlivosti, ale ktorí napriek tomu nemajú takú kvalitu života, akú by chceli? Túto otázku si kladieme príliš málo,” uviedol.

Čítajte: Oregonská žena ‘šťastná, že žije’ po tom, čo lekár zastavil jej žiadosť o asistovanú samovraždu

Van Gorp povedal, že okrem súčasného zákona o eutanázii by mala existovať aj “mäkšia forma pre ľudí, ktorí majú pocit, že ich život je ukončený,” a dodal, že “mnohí starší ľudia sú unavení životom.”

Miesto toho, aby tento proces nazýval samovraždou, čo má negatívne konotácie, “radšej by ho nazval: vrátenie života späť.”

“Viem, že je to citlivé, ale naozaj sa musíme odvážiť viesť túto debatu.”

Van Gorp ďalej tvrdil, že náklady na starostlivosť o ľudí – ľudské bytosti, ktorých život má vnútornú, Bohom danú hodnotu bez ohľadu na akékoľvek utrpenie – ku koncu ich života sa nemusia vyplatiť, pričom uviedol “drahé lieky” pre pacientov s rakovinou.

Čítajte: Terminálne choré deti v Holandsku možno teraz eutanazovať proti ich vôli

V príznačnej poznámke použil výkonný riaditeľ na opis starších občanov metaforu o “hore mäsa”, ktorá začína zapáchať.

“Niekedy prirovnávam starnúcich ľudí k hore mäsa,” povedal. “Táto hora najprv skončí v zdravotníctve. Lekári a nemocnice na tom dostanú prácu a dobre na tom zarobia. Ale akonáhle to mäso začne zapáchať, odovzdajú ho do starostlivosti o starších ľudí. Za starnutie však nie sú zodpovední len ľudia, ktorí pracujú v starostlivosti o starších ľudí." ”

Kým viacerí ľavicoví a liberálni politici majú podľa VRT NWS pre Van Gorpove’myšlienky pochopenie, líder kresťanských demokratov Sammy Mahdi sa postavil proti plánom, slovami, “Ak je niekto unavený životom a má pocit, že stojí v ceste a už nedostáva návštevy, potom ako spoločnosť zlyhávame.”

Van Gorp zopakoval svoje myšlienky v rozhovore pre noviny DeMorgen, v ktorom uviedol:

Dopyt po starostlivosti sa bude v nasledujúcich rokoch len zvyšovať. Ak budeme pokračovať len v tom, čo robíme dnes, čaká nás’vyslovene krach starostlivosti. Tomu môžeme zabrániť len vtedy, ak si zvolíme radikálne odlišný prístup, od zdravej spoločnosti, ktorá namiesto kvantity kladie na prvé miesto kvalitu života.

“Mnohí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti už dávno naznačili, že takto to ďalej nejde,” povedal. “Na poskytovanie všetkej starostlivosti jednoducho nezostane dosť profesionálnych rúk. A ako spoločnosť vytvárame príliš malý priestor na starostlivosť o tých, ktorí sú nám najdrahší.”

V roku 2002 sa Belgicko stalo druhou krajinou v ére po druhej svetovej vojne, ktorá legalizovala eutanáziu. V roku 2014 sa stala prvou krajinou, ktorá zrušila vekové obmedzenie eutanázie. V súčasnosti povoľuje eutanáziu neplnoletým osobám, ktoré trpia údajne “nevyliečiteľnou” chorobou, sú údajne blízko smrti alebo trpia chronickými bolesťami a majú súhlas rodičov a lekárov.

V roku 2018 bola vládna správa odhalila, že v rokoch 2016 až 2017 dostali smrtiacu injekciu traja maloletí.

Počet legálnych ročných prípadov eutanázie od jej legalizácie v roku 2002 neustále rastie, dosahuje takmer 3 000 prípadov v roku 2022.

Čítajte: Statistiky eutanázie v Belgicku ukazujú znepokojujúci nárast, spoločenskú akceptáciu

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy