Shutterstock_1229171653-810x500.jpg

Vedúci redaktor NPR priznal extrémnu zaujatosť v prípade kolúzie s Ruskom, notebooku Hunter Biden, pokrytia COVID

6
Neutral
  • Kanadskí zákonodarcovia by mali zastaviť zákony o cenzúre internetu.
  • Vedúci redaktor NPR kritizuje liberálnu zaujatosť médií a ich stratu dôveryhodnosti.
  • NPR sa zameriava na ideologické príbehy a má nedostatok názorovej rozmanitosti.
  • DEI prevláda nad novinárskymi princípmi v NPR, čo škodí nezávislej žurnalistike.

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavú správu, v ktorej ich vyzývate, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre internetu

Dlhoročný vedúci redaktor Národného verejnoprávneho rozhlasu (NPR) zverejnil zdrvujúcu kritiku extrémnej liberálnej zaujatosti tohto štátom financovaného “spravodajského” média, v ktorej uvádza, ako NPR úmyselne “zatvára oči” pred pravdou týkajúcou sa údajného ruského spolčenia s Trumpovou kampaňou, notebooku Huntera Bidena”a pôvodu COVID-19.

Slobodná tlač’ výbušný op-ed s rozsahom 3 500 slov “I’ve Been at NPR for 25 Years. Tu’je, ako sme stratili dôveru Ameriky’” od Uriho Berlinera potvrdzuje to, čo mnohí Američania v srdci krajiny vedia už desaťročia: “V NPR už neexistuje otvorený duch a teraz, čo je predvídateľné, nemáme publikum, ktoré by odrážalo Ameriku.”

“Naše spravodajstvo ani zďaleka neodráža Ameriku,” napísal Berliner, ktorý v NPR pracuje 25 rokov. “Je prevažne biele a progresívne a sústreďuje sa okolo pobrežných miest a univerzitných mestečiek.”

Berliner vykresľuje obraz organizácie riadenej DEI (Diversity, Equity, and Inclusion), ktorá sa takmer vždy “predvolene orientuje na ideologické línie príbehov,” a je poškodená “absenciou názorovej rozmanitosti.”

“Pozrel som sa na registráciu voličov pre našu redakciu. Vo Washingtone, kde má NPR sídlo a kde mnohí z nás žijú, som našiel 87 registrovaných demokratov pracujúcich na redakčných pozíciách a nulu republikánov,”napísal Berliner. “Žiadny.”

Keď svoje zistenia prezentoval na celofiremnom stretnutí redakcie a naznačil, že “máme problém s diverzitou, keď je v nej 87 demokratov a nula republikánov, reakcia nebola”nepriateľská. Bola ešte horšia. Stretla sa s hlbokou ľahostajnosťou.

Berliner upozorňuje na tri obrovské príklady slepoty NPR’v súvislosti s nesmierne dôležitými príbehmi, slepoty, ktorá pravdepodobne priniesla reálne dôsledky týkajúce sa dvoch najnovších udalostí v USA.USA a politiky COVID-19.

Mýtus o spolčení s Ruskom

“Vytrvalé fámy, že Trumpova kampaň sa spolčila s Ruskom v súvislosti s voľbami, sa stali mačacím mliekom, ktoré poháňalo spravodajstvo,” povedal Berliner. “V NPR sme sa napojili na Trumpovho’najviditeľnejšieho protivníka, zástupcu Adama Schiffa.”

“Schiff, ktorý bol hlavným demokratom vo výbore Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, sa stal vodiacou rukou NPR’a jej všadeprítomnou múzou,” vysvetlil. “Podľa mojich počtov moderátori NPR interviewovali Schiffa 25-krát o Trumpovi a Rusku. Počas mnohých z týchto rozhovorov Schiff narážal na údajné dôkazy o tajnej dohode. Schiffove tézy sa stali bubnovou osnovou spravodajstva NPR.”

“Ale keď Muellerova správa nenašla žiadne dôveryhodné dôkazy o tajnej dohode, spravodajstvo NPR’bolo mimoriadne zriedkavé,” priznal Berliner. “Russiagate sa potichu vytratila z nášho programu.”

“Jedna vec je rozohniť sa a minúť veľký príbeh,”pripustil Berliner. “Horšie je predstierať, že sa to nikdy nestalo, ísť ďalej bez mea culpas, bez sebareflexie. Najmä keď od verejných činiteľov a inštitúcií očakávate vysoké štandardy transparentnosti, ale sami ich nedodržiavate. To’narúša dôveru a vyvoláva cynizmus voči médiám.”

Leptop Hunter Biden’ignoroval ‘pretože by to mohlo pomôcť Trumpovi’

Po tom, čo New York Post zverejnil šokujúcu správu o obsahu laptopu Hunter Biden’len niekoľko týždňov pred voľbami v roku 2020, “NPR zatvárila oči.”

Vedúci redaktor NPR’odmietol dôležitý príbeh s tým, že “nechceme strácať čas poslucháčov’a čitateľov’na príbehy, ktoré sú len čistým rozptýlením.”

“Ale nešlo’o čisté odvedenie pozornosti ani o produkt ruskej dezinformácie, ako naznačovali desiatky bývalých a súčasných predstaviteľov spravodajských služieb,”napísal Berliner. “Notebook skutočne patril Hunterovi Bidenovi. Jeho obsah odhalil jeho prepojenie na skorumpovaný svet obchodovania s mnohomiliónovým vplyvom a jeho možné dôsledky pre jeho otca.”

“Notebook bol hodný správy. Ale nadčasový novinársky inštinkt sledovať horúcu stopu príbehu bol potlačený,”pokračoval. “Počas stretnutia s kolegami som počúval, ako jeden z najlepších a najférovejších novinárov NPR’povedal, že je dobré, že sme príbeh o laptope’nesledovali, pretože by mohol pomôcť Trumpovi.”

NPR’pri pokrývaní pandémie COVID-19 ‘predvolene používala ideologické príbehové línie’

Berliner opísal, ako NPR’pri pokrývaní pandémie COVID-19 horlivo prijímala jednostranný politický príbeh a presadzovala názor, že vírus pochádza z trhu s divokými zvieratami vo Wu-chane, pričom úplne ignorovala možnosť, že mohol uniknúť z laboratória vo Wu-chane.

“Teória o úniku z laboratória sa takmer okamžite stretla s tvrdým zaobchádzaním, odmietala sa ako rasistická alebo pravicová konšpiračná teória,” povedal Berliner. “Anthony Fauci a bývalý šéf NÚV Francis Collins, zastupujúci verejný zdravotnícky establišment, boli jej najvýraznejšími kritikmi. A to NPR stačilo. Stali sme sa horlivými členmi tímu Prírodný pôvod, dokonca sme vyhlásili, že únik z laboratória vedci vyvrátili.

“Správy o možnom úniku z laboratória sa čoskoro stali rádioaktívnymi,” povedal Berliner. “Ale hypotéza o úniku z laboratória nechcela’zomrieť.

“V priebehu pandémie viacerí investigatívni novinári predložili presvedčivé, ak nie presvedčivé dôkazy o úniku z laboratória. Ale v NPR sme sa nechystali uhnúť, ba ani len po špičkách ustúpiť od naliehavosti, s akou sme podporovali príbeh o prirodzenom pôvode,”napísal Berliner. “Nepohli sme sa z miesta, keď ministerstvo energetiky — federálna agentúra s najväčšími odbornými znalosťami o laboratóriách a biologickom výskume — dospel k záveru, hoci s nízkou mierou dôveryhodnosti, že najpravdepodobnejším vysvetlením vzniku vírusu je únik z laboratória.”

“Namiesto toho sme 28. februára 2023 uviedli naše spravodajstvo o tomto vývoji uistene tvrdil, že ‘vedecké dôkazy v drvivej väčšine poukazujú na prirodzený pôvod vírusu.’”

Všetkých troch prípadoch “politika zatienila zvedavosť a nezávislosť, ktoré mali byť hnacím motorom našej práce.”

DEI teraz prevažuje nad novinárskymi princípmi v NPR

“Aby ste skutočne pochopili, ako nezávislá žurnalistika v NPR utrpela, musíte vstúpiť do vnútra organizácie,” vysvetlil Berliner, ktorý zdôraznil, že najškodlivejším vývojom v NPR za posledných niekoľko rokov bola absencia názorovej rozmanitosti.

Zohľadnenia DEI prevážili nad novinárskymi princípmi. “Identity” skupiny v rámci organizácie — vrátane Transgender People in Technology Throughout Public Media a NPR Pride (zamestnanci LGBTQIA v NPR) teraz “dostali miesto pri stole pri určovaní podmienok a slovníka nášho spravodajstva.”

“Existuje“nevyslovený konsenzus o príbehoch, ktoré by sme mali sledovať, a o tom, ako by mali byť zarámované. Je to’bez trenia — jeden príbeh za druhým o prípadoch údajného rasizmu, transfóbie, náznakoch klimatickej apokalypsy, Izraeli, ktorý robí niečo zlé, a hrozivej hrozbe republikánskej politiky,” povedal Berliner. “Je to takmer ako montážny pás.”

Berliner na záver dodal:

S klesajúcou sledovanosťou, žalostnou úrovňou dôvery a publikom, ktoré sa postupom času stáva menej rôznorodým, nie je trajektória pre NPR sľubná. Zdá sa, že dve cesty sú jasné. Môžeme pokračovať v tom, čo’robíme, a dúfať, že sa to všetko vyrieši. Alebo môžeme začať odznova, so základnými stavebnými kameňmi žurnalistiky. Mohli by sme si uvedomiť, kde sme urobili chybu. Spravodajské organizácie sa do takéhoto zúčtovania nepúšťajú. Ale existuje’dobrý dôvod, aby NPR bola prvá: my’sme tí, ktorí majú v názve slovo verejnosť.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili ďalšie zákony o cenzúre online