GettyImages-1413332675-810x500.jpg

Trump povedal, že v prípade zvolenia za prezidenta odmietne podpísať federálny zákaz interrupcií

29
Kultúra smrti
  • Trump odmieta podpísať federálny zákaz interrupcií
  • Podporuje rozhodnutia štátov o interrupciách
  • Odmietol zákon o ochrane nenarodených detí
  • Trumpov postoj môže ovplyvniť výsledok prezidentských volieb

Bývalý prezident a predpokladaný republikánsky kandidát na post šéfa Bieleho domu Donald Trump v stredu novinárom povedal, že nepodpíše federálny zákaz interrupcií, ak sa dostane na jeho stôl.

CNN informuje, že sa ho na rovinu opýtali, či by podpísal zákaz interrupcií, ktorý by získal dostatočnú podporu na schválenie v Kongrese, na čo odpovedal “nie.” Tento postoj znamená obrat oproti jeho sľubu z roku 2016 podpísať federálny zákon o ochrane nenarodených detí, ktoré môžu byť vystavené bolesti, a jeho požiadanie Kongresu, aby mu na Pochode za život v roku 2020 poslal na stôl rovnaký zákon.

Trump v pondelok vyhlásil, že “čokoľvek” jednotlivé štáty “rozhodnú, musí byť zákonom krajiny” o interrupciách namiesto toho, aby sa usiloval o ďalšiu ochranu života na federálnej úrovni, pričom zopakoval svoju podporu pre oplodnenie in vitro, ktoré ničí embryá, a pre výnimky zo zákona o interrupciách týkajúce sa znásilnenia, incestu a “zdravia”. Priamy potrat je vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani eticky odôvodnený na záchranu života matky”.

Trump opakovane zarámoval zrušenie rozsudku vo veci Roe v. Wade z júna 2022, ku ktorému došlo čiastočne vďaka sudcom Najvyššieho súdu, ktorých nominoval, ako “koniec” boja o potraty’v národnom rozmere.

Rôzni obhajcovia interpretovalijeho výroky len ako taktické zameranie sa na podporu života na štátnej úrovni, kým verejná mienka nebude priaznivejšia pre federálne opatrenia.

Odpoveď odstraňuje akékoľvek pretrvávajúce pochybnosti, ktoré tento týždeň zostali pre vyhliadky na zákaz potratov v neskorom alebo 15-týždňovom období v druhej Trumpovej administratíve.

Mnohí zástancovia života tvrdia, že preventívne odmietnutie akéhokoľvek federálneho zákazu potratov sa vzdá šancí na záchranu akéhokoľvek počtu detí, ktoré sa v danom čase dajú zachrániť, a napomáha širšiemu odklonu od dlhodobej pro-life platformy Republikánskej strany’a potenciálne vedie k tomu, že sa z nej stane funkčne alebo oficiálne pro-potratová strana

Iní upozorňujú, že prevažná väčšina interrupcií sa aj tak uskutočňuje pred 15. týždňom a obávajú sa, že prijatie miernejšieho zákazu’by plodilo spokojnosť s novým status quo, ktorá oslabuje naliehavosť snahy o komplexnejší zákaz.

Trump v stredu tiež vyhlásil, že Arizona zašla “príliš ďaleko”, keď jej najvyšší súd povolil presadzovanie takmer úplného zákazu interrupcií z roku 1864 a kodifikovaného v roku 1913, pričom vyjadril presvedčenie, že sa to “napraví” späť “do rozumu” zo strany arizonských predstaviteľov; a bez nesúhlasu predpovedal, že “Florida”sa pravdepodobne zmení”, keď obyvatelia budú hlasovať o volebnej iniciatíve na vytvorenie “práva” na interrupciu, ktorá by zrušila šesťtýždňový zákaz, ktorý Trump opakovane kritizoval.

V súčasnosti sú podľa prieskumov Trump a súčasný prezident demokrat Joe Biden v ľudovom hlasovaní v mŕtvom bode s výrazným náskokom Trumpa v Zbore voliteľov, hoci voliči tiež povedia, že odsúdenia v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížili pravdepodobnosť jeho podpory. Avšak vážne obavy demokratov z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy. Ako prijme významný pro-life hlasovací blok GOP’Trumpa’posledné komentáre, by mohlo ešte viac otriasť výsledkom.

Kandidát tretej strany Robert F. Kennedy Jr. by mohol byť divokou kartou, keďže má vlastnosti, ktoré oslovujú základňu každého z hlavných kandidátov’. V súčasnosti uvedené prieskumy ukazujú, že Trumpov’náskok pretrváva aj po zohľadnení Kennedyho, ale vzhľadom na to, ako tesný priebeh volieb mnohí predpovedajú, pretrvávajú obavy, že aj malí prebehlíci by mohli ovplyvniť výsledok. Kennedy nedávno potvrdil, že podobne ako Biden aj on podpíše zákon kodifikujúci celoštátne “právo” na potrat.