Screenshot-2024-04-09-3.28.16-PM-810x500.png

"Náš Kristus zvíťazil nad smrťou": Manželka zavraždeného kresťanského politika ukazuje hlbokú vieru tvárou v tvár tragédii

22
Kultúra života
  • Kresťanský politik zavraždený v Libanone
  • Manželka prejavila vieru a nádej v Boha
  • Vražda vyvolala napätie v súvislosti s Hizballáhom
  • Kresťania kritizujú Hizballáh za možnú vojnu s Izraelom

Povedzte Kongresu, aby zastavil financovanie vojen na Ukrajine a v Izraeli Bidenovou vládou

V Libanone vypukol politický škandál po vražde kresťanského politika v údolí Bekaa. Pascal Sleiman, regionálny koordinátor strany Kresťanské libanonské sily, bol unesený a zavraždený v noci z nedele na pondelok 7. apríla.

O jeho manželke Micheline’neochvejnej reakcii na jeho vraždu informoval denník L’Orient Today:

My sme kresťania. Náš Kristus zvíťazil nad smrťou. My sa nebojíme. Nebojíme sa smrti. Vždy, keď niekto z nás zomrie, staneme sa silnejšími.

Pokračovala:

Budeme silnejší ako predtým. Ako kresťania neustúpime a zostaneme v tejto krajine zo všetkých síl.

Iniciatíva zprávy o Sleimanovej’smrti, ktorá nastala v dôsledku neúspešnej krádeže auta, sa stretli so všeobecnou skepsou. Jeho telo bolo vyzdvihnuté v odľahlej a “bezprávnej” oblasti Sýrie hraničiacej s Libanonom, podľa L’Orientu a sedem podozrivých Sýrčanov bolo zadržaliv súvislosti s jeho smrťou.

Sleimanova’manželka Micheline je naďalej presvedčená, že smrť jej manžela nebol nepodarený pokus o lúpež. V utorok 9. apríla povedalaL’Orient Today:

“Snažím sa pochopiť. Neverím [doteraz] predloženým verziám. [Údajní útočníci] nežiadali výkupné. Vzali môjho manžela, ale nie auto: V deň únosu Pascal Sleiman prepustil svojich osobných strážcov na celý deň.

“Bol vo svojej dedine [Mayfouk],” povedala. Podľa nej “ho musel niekto sledovať”

Sleimanovu”smrť označila za “politickú vraždu” jeho politická strana Libanonské sily (LF), ktorá v tlačová správa, že “priepustné hranice”so Sýriou, ktoré vytvoril Hizballáh, vytvorili podmienky na jeho vraždu.

Strana sľúbila, že po Slejmanovej’vražde bude vyvíjať tlak na “zásah” proti sýrskym utečencom v Libanone. Ako uviedol Gulf News reportoval, libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Bou-Habíb zdôraznil, že kríza súvisí s obyvateľstvom vysídleným v dôsledku vojen v Sýrii a v Gaze.

“V Libanone máme 2,2 milióna sýrskych utečencov – v krajine s piatimi miliónmi obyvateľov – a pol milióna Palestínčanov,” povedal a vyzval na “obmedzenie prítomnosti Sýrčanov” v krajine.

Nezávislý blízkovýchodný spravodajský zdroj Al Monitor uviedol, že libanonská armáda teraz potvrdila tvrdenia, že podozriví z vraždy sú Sýrčania. Podľa jeho správy:

Slejmana zabili podľa libanonskej armády pri prepade auta členovia sýrskeho gangu, ktorí jeho telo odviezli do Sýrie.

LF je kresťanská politická strana, ktorá sa stavia proti sýrskej vláde Baššára al-Asada a tiež proti Hizballáhu, ktorého dominancia v južnom Libanone sa civilne aj vojensky posilnila od absurdnejinvázie Izraela do Libanonu v roku 2006.

Podľa LF si Hizballáh vytvoril “strategickú trasu” medzi iránskym hlavným mestom Teheránom a libanonským hlavným mestom Bejrútom “pod názvom jednota frontov” v tom, čo sa čoskoro môže ukázať ako regionálna vojna proti Izraelu.

Izrael má odstúpila z Gazy, udržiava útoky dronov a lietadiel, pričom takmer úplne stiahla svoje pozemné jednotky. Považuje sa to za prípravu na ofenzívu do palestínskej enklávy Rafah a hovorí sa, že to predznamenáva aj izraelský útok na samotný južný Libanon.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa obnovil svoj zámer uskutočniť útok na Rafah.

V Libanone zatiaľ panuje vysoké napätie, pričom videá na sociálnych sieťach sa objavujú zábery, ako libanonskí muži bijú Sýrčanov na ulici.

Kresťanský maronitský patriarcha, kardinál Bechara Boutros Al-Rahi, hvydal vyhlásenie, v ktorom odsúdil tieto útoky, ktoré podľa neho podnecujú médiá. Libanonský spravodajský portál Kataeb podal správu, v ktorej vyjadril sústrasť Sleimanovej’rodine a zároveň vyzval na pokoj.

“Vyzývame na pokoj a zdržanlivosť a žiadame súdnictvo a bezpečnostné zložky, aby urobili, čo je potrebné, a uložili zločincom tie najprísnejšie tresty. Vyzývame médiá, aby sa zdržali dezinterpretácií a vyvolávania konfliktov,”povedal 9. apríla.

Kardinál Al-Rahi privítal reakciu Sleimanovej’vdovy a zdôraznil, že je príkladom pre Libanončanov a že “nikdy nevyslovila jediné slovo vyzývajúce na pomstu alebo vraždu.” 

Micheline Sleimanová’vyjadrila posolstvo viery, nádeje a lásky uprostred tragédie.” 

“Sme deti vzkriesenia, deti nádeje,” povedala. 

Vyšetrovanie vraždy pokračuje, zatiaľ čo v Libanone naďalej rastie napätie v súvislosti s vojnou s Izraelom, ktorú Cdl. al-Rahi povedalv marci je “nanútený” na civilné obyvateľstvo Hizballáhom.  

Kresťania v Libanone ostro kritizovali konanie Hizballáhu, ktorý sa snaží zapojiť Libanon do vojny s&nbspIzraelom, pričom v predchádzajúcej správe Reuters sa uvádza, že kresťania majú pocit, že nemajú žiadnu kontrolu nad rozhodnutiami Hizballáhu.

Kresťanská LF, Sleimanova’strana, zatiaľ priamo neobvinila Hizballáh z jeho zabitia, podľa reportáž agentúry Aawsat –, ktorá upozorňuje, že Sleimanova’vražda “podnecuje sektárske napätie.”

Libanonské sily priamo neobvinili svojho hlavného rivala – Iránom podporovanú šiitskú skupinu Hizballáh –, ale predstavitelia strany poukázali na sériu vrážd protihizballáhovských osobností v posledných dvoch desaťročiach ako na podobné prípady.

Vracajúc sa k narastajúcemu prúdu nespokojnosti kresťanov s Hizballáhom tiež poznamenáva, že šiitská islamská milícia ’má lepší arzenál ako samotná libanonská armáda.

Kritika Hizballáhu zo strany libanonskej kresťanskej komunity v posledných týždňoch vzrástla, najmä po tom, čo boli bojovníci skupiny obvinení z pokusu o vypálenie rakiet na susedný Izrael z kresťanskej dediny pozdĺž južnej hranice Libanonu. 

S narastajúcimi sektárskymi spormi a pred potenciálnou vojnou s Izraelom Libanon potrebuje dary viery, nádeje a lásky, ktoré preukázala vdova po Pascali Sleimanovi’aby sa pozrela za hranice temného obdobia.

Povedzte Kongresu, aby zastavil Bidenovu administratívu od financovania vojen na Ukrajine a v Izraeli