Tomasz-Zmarzly-810x500.jpg

Poľský kňaz vo väzení za to, že odmietol pomôcť mužovi, ktorý sa predávkoval drogami počas homosexuálnych orgií

81
Kultúra smrti
  • Kňaz odmietol poskytnúť pomoc mužovi po homosexuálnych orgiách.
  • Kňaz bol uväznený a dostal pokutu za neposkytnutie prvej pomoci.
  • Kňaz organizoval divokú homosexuálnu orgiu vo svojom byte.
  • Kňaz bol zbavený povinností a verejnej služby, biskup odstúpil.

Poľský kňaz bol uväznený a dostal pokutu po tom, čo odmietol zdravotníkom poskytnúť pomoc mužskému prostitútovi, ktorý sa predávkoval sexuálnymi drogami počas homosexuálnych orgií, ktoré kňaz organizoval. 

Okresný súd v Dąbrove Górnicza vyniesol 9. apríla rozsudok, v ktorom katolíckemu kňazovi, ktorý je v Poľsku právne známy len ako otec Tomasz Z, hoci britský denník Daily Mail ho identifikoval ako Tomasz Zmarzły, udelil trest odňatia slobody na 18 mesiacov. Súdny proces sa začal len v ten istý deň a správy naznačujú, že verdikt nebude napadnutý.

Páter Tomasz z diecézy Sosnowiec bol zatknutý začiatkom tohto roka po divokej homosexuálnej orgii, ktorú zorganizoval vo svojom farskom byte v auguste 2023. Na podujatí, na ktorom sa zúčastnili kolegovia kňazi, sa zúčastnila osoba, ktorá bola predtým opísaná ako mužský prostitút, hoci poľské médiá&nbspnapríklad naznačili, že išlo len o“homosexuálneho priateľa,” ktorý prišiel s“priateľom”, z ktorého sa vykľulo, že je ženatý so ženou a otcom dieťaťa.

RELEVANTNÉ: Po škandále s homosexuálnymi orgiami duchovných, ktorý otriasol celým národom, sa podpálila poľská bazilika

O tom, že muž bol  prostitút, sa už “dôrazne” vyjadril aj odmietla prokuratúra. 

Či išlo o prostitútku, ako sa pôvodne popisovalo, alebo len o “homosexuálneho priateľa,” 27-ročný muž, ktorý sa predávkoval chemickými ‘liekmi na erekciu” podávanými počas akcie, stratil vedomie a údajne dostal infarkt. 

Účastníci večierka sa údajne zamkli vo vnútri. Keď jeden z 27-ročných’priateľov chcel zavolať záchranku, údajne ho vyhodili z budovy. Keď prišli prví záchranári, kňazi im nedovolili vstúpiť do budovy. Privolali políciu a záchranári nakoniec dokázali mužovi v bezvedomí pomôcť.

V údajnej kópii zvukového súboru nahláseného volania na záchrannú službu, ktoré uskutočnil 27-ročný’priateľ, sa opisuje, že postihnutý muž leží nahý a má penu pri ústach od drog.

Jeho totožnosť zostala na jeho žiadosť utajená, a to aj počas súdneho procesu, pričom miestnym novinárom nebol umožnený prístup počas jeho výpovede ani zverejnenie jeho mena. 

Tomáš je od januára vo väzbe. Trest odňatia slobody mu oficiálne hrozí za to, že neposkytol prvú pomoc, resp. neumožnil prístup zdravotníkov k 27-ročnému mladíkovi. 

Pri 18-mesačnom treste súd Tomaszovi nariadil zaplatiť mužovi 15 000 poľských zlotých (3 827 dolárov). Tomasz musí tiež zriadiť fond pre obete trestných činov a prispievať doň. 

Aj keď Tomasz zostáva kňazom, už pred zatknutím bol zbavený všetkých povinností a verejnej služby. 

V septembri, uprostred mediálneho rozruchu, Tomasz odmietol opis udalosti ako “homosexuálnych orgií,” a odmietol aj tvrdenia, že neumožnil, aby sa k 27-ročnému mladíkovi dostala pomoc.

Na konci septembra Tomasz dodal, že pozornosť médií bola “zjavným úderom Cirkvi, vrátane duchovných a veriacich, s cieľom ponížiť jej postavenie, úlohy a poslanie. Myslím si, že keby sa niečo podobné stalo málo známej osobe, s inou profesiou, nie mediálnou, nie duchovnou, nebol by to vôbec žiadny problém.” 

Po vypuknutí škandálu Tomasz’biskup odstúpil. Tlačová kancelária Svätej stolice 24. októbra oznámila, že pápež František prijal rezignáciu biskupa Kaššáka z&nbspjeho sosnoweckej diecézy, o&nbspktorú podľa Kaššáka požiadal 29. septembra. 

ČÍTAŤ: Poľský biskup odstúpil po tom, čo škandál s klérusovými homosexuálnymi orgiami rozkolísal diecézu

Diecéza o udalostiach z 30. - 31. augusta zachovala mierne mlčanie, hoci Kaszak 22. septembra napísal kňazom diecézy list, v ktorom vyjadril smútok a požiadal o kajúcne bohoslužby ako pokánie za “nedávnych udalostí, pričom nepotvrdil ich presnú povahu.

“Nedávne udalosti v Dąbrove Górnicza nás naplnili veľkou bolesťou, hanbou a hnevom,” napísal. “Nevieme presne, čo všetko [sa stalo]. Prokuratúra’prípad vyšetruje ako porušenie občianskeho práva, zatiaľ čo naša komisia ho vyšetruje ako porušenie božského a kanonického práva,” pokračoval. “V čase, keď píšem tieto slová, práca ešte stále pokračuje, a preto je ťažké presne povedať, čo sa stalo.” 

Na druhý deň Kaszak napísal diecéze prosbu o modlitby a podporu pre “boľavých a zahanbených kňazov, ako aj pre tých, ktorí sa ničoho nedopustili, ale veľmi trpia a je im veľmi ťažko.”Biskup zdôraznil, že tu myslí “osobitným spôsobom” na rehoľníčky a katechétky.

Kaszak v tomto následnom liste síce potvrdil, že jeden kňaz sa “dopustil škandalózneho činu.”

Ako LifeSite už informoval, Sosnoveckú diecézu – ktorú od roku 2009 vedie Kaszak – už niekoľko rokov sužujú sexuálne škandály. 

Zprávy sa zameriavali najmä na rektora diecézneho seminára, ktorý bol praktizujúcim homosexuálom a bez ohľadu na to dostával Kaszakovu’podporu, na biskupovo’riešenie samovraždy kňaza v roku 2017 a na ďalšiu zjavnú samovraždu 26-ročného kňaza začiatkom roka 2023.

Miestne médiá poukázali na zlé riadenie diecézy, ktoré plodilo takéto situácie medzi duchovnými, pričom Kaszaka silno obvinili zo zlyhania pri plnení jeho povinností.