shutterstock_1867497490-810x500.jpg

Arizonská skupina zbiera podpisy na zaradenie extrémneho pro-potratového dodatku do novembrového hlasovania

11
Kultúra smrti
  • Pro-potratové skupiny v Arizone zbierajú podpisy na ústavný dodatok.
  • Ústavný dodatok by umožnil potraty až do 40. týždňa tehotenstva.
  • Novela by umožnila potraty na základe duševného zdravia matky až do konca tehotenstva.
  • Skupina za život sa snaží získať 800 000 podpisov na opozíciu proti noveli.

Poznámka redaktora: Tento článok uverejnila organizácia Live Action pred rozhodnutím arizonského najvyššieho súdu, ktorý potvrdil zákon o ochrane života zakazujúci takmer všetky interrupcie. Kliknite sem a prečítajte si reportáž LifeSite’o tomto príbehu.

Pro-potratové skupiny stojace za Arizonou za prístup k potratom&nbspoznámili, že zozbierali viac ako potrebný počet podpisov pod petíciu, ktorá je potrebná na to, aby sa v novembri dostala do hlasovania pre voličov.

Arizona za prístup k potratom je koalícia pro-potratových skupín vrátane ACLU of Arizona a Planned Parenthood of Arizona. Koalícia uviedla, že zozbierala 506 892 podpisov, čo je výrazne nad hranicou požadovaných 383 923 podpisov. Niektoré z týchto podpisov môžu byť počas overovania neplatné, ale v konečnom dôsledku sa zdá, že v novembri bude v arizonskom hlasovacom lístku uvedený pro-potratový ústavný dodatok. Skupina plánuje pokračovať v zbieraní ďalších podpisov až do konečného termínu v júli.

Ústavný dodatok, ktorý Arizona za prístup k potratom predloží na hlasovanie, má za cieľ vytvoriť “základné právo” na zabíjanie nenarodených detí v maternici až do tzv. (nedefinovanej) životaschopnosti plodu, s tzv. výnimkami po tomto období, ktoré umožnia zabíjanie niektorých detí potratom počas všetkých 40 týždňov tehotenstva.

NBC News uvádza, že jednou z takýchto výnimiek by bolo, ak by potrat bol údajne potrebný na “ochranu života alebo fyzického či duševného zdravia tehotnej osoby.” Indukovaný potrat – priame a úmyselné zabitie nenarodeného dieťaťa – nie je z lekárskeho hľadiska nevyhnutný. Konkrétne po 21. týždni je možné, aby dieťa s lekárskym zásahom prežilo mimo maternice. Lekári môžu rýchlo porodiť akékoľvek dieťa, aby ukončili tehotenstvo a zachránili život ženy’bez úmyselného zabitia dieťaťa.

PREČÍTAJTE SI: Kari Lakeová teraz pred senátnymi voľbami hovorí, že je proti prísnemu zákazu interrupcií

Oponenti opatrenia navyše poukazujú na ‘výnimku týkajúcu sa duševného zdravia’, ktorá by mohla uľahčiť zabitie nenarodeného dieťaťa v ktoromkoľvek štádiu tehotenstva na základe toho, ako sa matka cíti, vrátane toho, že trpí finančným stresom alebo rodinným napätím. Táto široká výnimka existovala na základe rozhodnutia vo veci Roe v. Wade a jeho partnerského rozhodnutia, Doe v. Bolton.

“Bohužiaľ, väčšine voličov sa nepovie, že na základe neregulovanej, neobmedzenej novely o interrupciách stratia požadovaného lekára, kritické a zdravým rozumom stanovené bezpečnostné normy pre dievčatá a ženy, ktoré chcú podstúpiť interrupciu, a mamy a otcovia budú vylúčení z rozhodovania o interrupcii svojej neplnoletej dcéry”a nechajú ju prejsť bolestivým a desivým procesom samu,” povedala Cindy Dahlgrenová, hovorkyňa kampane It Goes Too Far (Ide to príliš ďaleko), ktorá je v opozícii voči volebnému opatreniu.

“Vieme, že takmer 80 percent voličov podporuje obmedzenia interrupcií. Tento dodatok nemá žiadne,” ona dodala.

Arizona za prístup k potratom uviedla, že bude pokračovať v zbieraní podpisov s cieľom dosiahnuť 800 000 podpisov. NBC News informovala, že skupiny za život uviedli, že majú pripravených právnikov, ktorí budú podpisy podrobne skúmať.

Aborcia je v súčasnosti v Arizone legálna z akéhokoľvek dôvodu do 15. týždňa a po 15. týždni, keď je údajne ohrozený život matky’. Najvyšší súd štátu v súčasnosti zvažuje, či je v súlade s ústavou zákon z roku 1864, podľa ktorého je vykonanie potratu alebo pomoc žene pri jeho vykonaní trestným činom, za ktorý hrozí dva až päť rokov väzenia. Tento zákon nebol platný za Roe v. Wade.

Ak by prešiel, navrhovaná novela by zrušila v súčasnosti platnú 15-týždňovú ochranu života spolu so zákonom z roku 1864.

Pretlačené so súhlasom Živej akcie.