Francis-Benedict-Getty-810x500.jpg

Životopisec Benedikta XVI. odmieta tvrdenie pápeža Františka, že mali "srdečný vzťah

44
Neutral
  • Seewald odmieta tvrdenia Františka o vzťahu s Benediktom XVI.
  • František bagatelizuje Benedikta, hoci ho chváli ako veľkého pápeža.
  • Benedikt začal mnohé pozitívne reformy, ktoré sa pripisujú Františkovi.
  • Ratzinger je považovaný za najväčšieho teológa modernej doby a reformátora Cirkvi.

Životopisec Benedikta XVI. Peter Seewald sa ohradil proti tvrdeniam pápeža Františka, že obaja pápeži mali “srdečný vzťah” a že Benedikt bol “prechodným pápežom.”

V nedávnom rozhovore pre Katholische SonntagsZeitung z Regensburskej diecézy (preložil Marco Tosatti) sa Seewalda pýtali na Františkove’ nedávno zverejnené komentáre o jeho vzťahu s pápežom Benediktom v knižnom rozhovore s názvom Nástupca.

Na otázku autora rozhovoru, prečo František nazval Benedikta “prechodným pápežom,” Seewald uviedol, že “František vždy uplatňuje dvojaký prístup.”

“Na jednej strane Benedikta chváli, dokonca ho označuje za ‘veľkého pápeža’, ktorého osoba a dielo by sa z generácie na generáciu čoraz viac prejavovali, a na druhej strane ho bagatelizuje, nazýva ho dedkom, otcovským priateľom alebo dokonca ‘prechodným pápežom.’”

“Bergoglio sa od začiatku chcel vymaniť z kontinuity pápežov, spochybniť tradičné, otriasť vecami alebo jednoducho spôsobiť ‘chaos, ’ ako hovorí v novej knihe Javiera Martineza-Brocala, ” pokračoval Seewald.

“Tradičné formy označuje za ‘nostalgickú chorobu.’ Demonštratívne ukázal, kto je pánom domu, keď zrušil Benediktov’liberalizovaný prístup k starej omši.”

“Emeritný pápež sa o tom dozvedel z novín. Toľko k údajne ‘srdečným vzťahom’ medzi nimi,” povedal pápežský životopisec.

Čítajte: Abp. Gänswein: Traditionis Custodes spôsobil Benediktovi XVI. ‘bolesť v srdci’

Seewald zdôraznil, že mnohé z pozitívnych reforiem, ktoré sa pripisujú pápežovi Františkovi, začal Benedikt.

“On (Benedikt) po prvý raz zaviedol otvorené synody biskupov,” uviedol autor. “Začal reštrukturalizovať finančný systém Vatikánu’a. Dosiahol obrovský pokrok v medzináboženskom dialógu. Zintenzívnil vzťahy s judaizmom, ktoré nikdy neboli lepšie ako počas jeho pôsobenia. Bol prvým pápežom v histórii, ktorý napísal kristológiu. Považuje sa za Magnu chartu pre cirkevný obraz Ježiša”

“Navyše je považovaný za najväčšieho teológa, aký kedy sedel na Petrovom stolci, a za doktora Cirkvi modernej doby,”pokračoval Seewald. “Predovšetkým hovoril bez akýchkoľvek dvojzmyslov a zabezpečil, aby Petrova kôra zostala v kurze. V neposlednom rade jeho rezignácia, prvá skutočne vládnuceho pontifika, zmenila pápežstvo tak, ako sa v modernej dobe ešte nikdy nezmenilo. ‘prechodný pápež?" ’ No…”

Seewald naďalej zdôrazňoval historický význam Josepha Ratzingera, ktorý sa mal stať pápežom Benediktom XVI.

“Ratzinger sa zapísal do dejín: ako hybná sila Druhého vatikánskeho koncilu, ako novátor v teológii, ako prefekt, ktorý výrazne posilnil pontifikát Jána Pavla II. na štvrťstoročie. A, samozrejme, ako pápež.

Seewald povedal, že Ratzinger sa stal “najčítanejším teológom modernej doby” a vyzdvihol “rozhodné kroky”, ktoré podnikol počas škandálu okolo sexuálneho zneužívania, pričom priznal, ako to urobil aj sám Benedikt, že sa dopustil aj chýb.

Seewald sa postavil za to, že Benedikt XVI. sa “nestavia za Cirkev včerajška, ale za Cirkev zajtrajška.”

“’Proces kryštalizácie a objasňovania,’ poznamenal [Benedikt], bude ‘stáť Cirkev veľa jemných síl.’ochudobní ju, ‘zmení ju na Cirkev malých … Ale po skúške týchto rozdelení bude z internalizovanej a zjednodušenej Cirkvi prameniť veľká sila.”

V knihe Nasledovateľ, ktorú vydal v rozhovore, František označil Benedikta za “prechodného pápeža” a zdôraznil, že s emeritným pápežom majú dobré vzťahy.

Niektorí Benediktovi najbližší spolupracovníci, ako napríklad jeho osobný sekretár arcibiskup Georg Gänswein a Seewald, však zdôraznili, ako bol emeritný pápež zranený a sklamaný niektorými rozhodnutiami svojho nástupcu’

“Benedikt Františkovi dôveroval. Ale niekoľkokrát bol trpko sklamaný,”Seewald povedal v rozhovore uverejnenom v decembri 2023.

Seewald povedal o Nový denník Kompas že František “opakovane hovoril o daroch svojho predchodcu a nazval ho ‘veľkým pápežom’, ktorého odkaz bude z generácie na generáciu zjavnejší.”

“Ale ak človek naozaj hovorí o ‘veľkom pápežovi’ z presvedčenia, nemal by’urobiť všetko pre to, aby jeho odkaz pestoval? Tak ako to urobil Benedikt XVI. v súvislosti s Jánom Pavlom II. Ako dnes vidíme, pápež František urobil naozaj veľmi málo pre to, aby zostal v kontinuite so svojimi predchodcami,” poznamenal Seewald.

ČÍTAJTE:

Benedikt’životopisec bije ‘autoritárskeho’ pápeža Františka za podkopávanie katolíckej tradície

Pápež František bije arcibiskupa Gänsweina za ‘nedostatok ušľachtilosti a ľudskosti’ kvôli knihe Benedikta XVI

Pápež František hovorí, že vymenovanie kardinála Sarah do Rímskej kúrie mohlo byť ‘chybou’