Kari-Lake.jpg-e1709899271470-810x500.jpeg

Kari Lake odsudzuje zákaz potratov v Arizone a žiada demokratického guvernéra Hobbsa o "okamžité" riešenie

15
Neutral
  • Kari Lakeová odmieta rozhodnutie arizonského Najvyššieho súdu o potratoch.
  • Arizonský zákon zakazuje interrupcie okrem prípadov ohrozenia života matky.
  • Lakeová mení postoj k potratom a podporuje starostlivosť o deti a ochranu embryí.
  • Pro-life zákony v štátoch môžu zamedziť až 200 000 interrupciám ročne.

Arizonská republikánska kandidátka do Senátu a prominentná osobnosť MAGA Kari Lakeová sa postavila proti rozhodnutiu arizonského Najvyššieho súdu potvrdiť takmer úplný zákaz potratov z roku 1864, čím zrejme potvrdila obavy z odklonu od pro-life koreňov GOP’s.

Arizonský najvyšší súd v utorok rozhodol v pomere 4:2, že zákon, ktorý dávno predchádzal nielen rozsudku Roeová proti Wadeovi, ale aj štátnemu občianstvu Arizony, je teraz, keď bola Roeová zrušená, právne vynútiteľný a že oveľa novší arizonský zákaz interrupcií v trvaní 15 týždňov nemal za cieľ zrušiť jeho platnosť. Toto rozhodnutie znamená, že interrupcia je teraz v štáte nezákonná z akéhokoľvek dôvodu okrem prípadov, keď je údajne nevyhnutná na záchranu života matky. Zákaz bol kodifikovaný v roku 1913, po tom, ako sa Arizona stala štátom.

Arizonská’demokratická guvernérka Katie Hobbsová a generálny prokurátor Kris Mayes prisľúbili, že nebudú presadzovať žiadne zo štátnych’potratových obmedzení, ale ich odsúdenie rozhodnutia našlo niektorých spojencov naprieč uličkou.

Čítajte: Kari Lakeová teraz pred senátnymi voľbami hovorí, že je proti prísnemu zákazu interrupcií

Lakeová, ktorá sa súčasne uchádzao republikánsku nomináciu na voľné miesto v Arizone’U.USA v Senáte, ktoré zastáva nezávislá Kyrsten Sinema, vydal v ten istý deň vyhlásenie, v ktorom označil za “úplne jasné, že predštátny zákon nie je v súlade so záujmami Arizončanov.”Odvolávajúc sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa aj na svoje postavenie “jedinej ženy a matky v tomto súboji” uviedla, že “je proti dnešnému”rozhodnutiu” a “vyzýva Katie Hobbsovú a štátny zákonodarný zbor, aby okamžite prišli s riešením založeným na zdravom rozume, ktoré môžu Arizončania podporiť. V konečnom dôsledku o tom rozhodnú arizonskí voliči v novembrovom hlasovaní,” odvolávajúc sa na návrh ústavného dodatku.

Lake dodala, že v prípade zvolenia bude proti federálnemu financovaniu potratov aj proti federálnemu zákazu potratov a namiesto toho podporí zvýšenie výdavkov na starostlivosť o deti a ochranu embryí, ktoré ničia oplodnenie in vitro.

Jeho najnovšie vyhlásenie je priamym obratom oproti jej postoju v neúspešnej kandidatúre na guvernérku v roku 2022, keď vyhlásila, žepotraty sú “najväčším hriechom” a povedala, že Arizončania “majú práve teraz v knihách skvelý zákon. Ak sa tak stane, budeme štátom, kde už nebudeme brať životy našim nenarodeným deťom.”

Lake, ohnivá plamienka, ktorá sa tesne spojilas Trumpom a protiumiernenejším frakciám GOP’počas svojho vzostupu popularity, začala zmierňovať svoj postoj k potratom krátko po oznámení svojej kandidatúry do Senátu na jeseň minulého roka. Tento posun ju približuje k jej sociálnemu liberalizmu na pro-LGBT “konzervatívcov” a v minulosti chválil Brucea “Caitlyn” Jennera a “každého, kto urobí ťažké rozhodnutie prechodu.”

Odsúdenie prichádza uprostred Trumpových vyhlásil, že politika potratov by mala byť prenesená na štáty a akékoľvek zákazy musia obsahovať výnimky týkajúce sa znásilnenia, incestu a “zdravia”, čo jeho obhajcovia vytvárali len ako obozretné zameranie na federalizmus, ale politici ako Lake to zrejme berú ako povolenie ísť ďalej.

Zástupkyňa amerického parlamentu Nancy Maceová (R-SC) označila arizonský zákon za “absolútne nezmyselný.” Maceová už predtým odsúdilazákony o srdcovom tepe ako “nesúcitné,” nepravdivé obvinil pro-life príčinu za slabé výsledky republikánov’v strednodobých voľbách v roku 2022’podporil Bidenovu administratívu, aby jednoducho ignorovala súdne rozhodnutie proti schváleniu potratových tabletiek FDA, a podporil “silnú podporu” pre IVF.

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že v súčasnosti platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne. Potratová lobby však horúčkovito pracuje na tom, aby tieto odstrašujúce účinky zrušila regulovanou medzištátnou distribúciou potratových tabletiek, právnou ochranou a finančnou podporou medzištátnym cestovaním za potratmi, výstavbou nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, z liberálnych štátov robia útočiská pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, zapracovávajú potratové “práva” do štátnych ústav.

Takáto politika spolu s požiadavkami demokratov na federálnu kodifikáciu “práva” na interrupciu sú zárukou, že táto otázka bude aj naďalej dominovať celoštátnym politickým rozhovorom, či sa to politikom páči alebo nie.