Trump810x500-810x500.jpg

Trump hovorí, že Arizona zašla pri obnovení takmer úplného zákazu potratov "príliš ďaleko", bude "napravená

14
Neutral
  • Donald Trump odmietol nový zákon v Arizone zakazujúci interrupcie.
  • Arizonský najvyšší súd potvrdil zákon zakazujúci interrupcie s výnimkami.
  • Trump podporuje právo štátov rozhodovať o interrupciách, nie federálnu ochranu života.
  • Trump kritizuje zákazy potratov bez výnimiek zo znásilnenia, incestu a zdravia matky.

Bývalý prezident a predpokladaný republikánsky kandidát do Bieleho domu Donald Trump v stredu vystúpil proti novému takmer úplnému zákazu potratov v Arizone, vyjadril presvedčenie, že sa to rýchlo napraví, a podkopal obhajcov, ktorí odmietali, že jeho nová rétorika zameraná na federalizmus odráža hlbšiu averziu voči zákonom na ochranu života.

Arizonský najvyšší súd v utorok rozhodol v pomere 4:2, že zákon kodifikovaný v roku 1913, ktorý dávno predchádzal rozsudku Roe v. Wade je teraz, keď bol rozsudok Roe zrušený, právne vynútiteľný a že oveľa novší arizonský zákaz interrupcií v trvaní 15 týždňov nemal za cieľ ho zrušiť. Toto rozhodnutie znamená, že interrupcie sú teraz v štáte nelegálne z akéhokoľvek dôvodu okrem prípadov, keď sú údajne nevyhnutné na záchranu života matky’v štáte Veľkého kaňonu.

Na druhý deň na otázku, či Arizona zašla “príliš ďaleko”, 45. prezident odpovedal: “áno, zašli. To’sa dá do poriadku. Ako viete, ide o práva jednotlivých štátov. Bude to narovnané. Som si istý, že guvernér a všetci ostatní to opäť uvedú na pravú mieru a myslím si, že sa to veľmi rýchlo vyrieši.”

ČÍTAJTE: Arizonský najvyšší súd potvrdil pro-life zákon zakazujúci takmer všetky interrupcie

Na doplňujúcu otázku: “Čo si myslíte o Floride?” kde sa v novembrovom hlasovaníbude nachádzať návrh ústavného dodatku vytvárajúceho prakticky neobmedzené “právo” na interrupciu, Trump dodal: “Florida’sa pravdepodobne, možno tiež zmení. Vidíte, je to všetko’vôľa ľudu, to som’hovoril, je to’dokonalý systém.”

“Takže 52 rokov ľudia chceli ukončiť Roe v. Wade, vrátiť to späť do štátov,” pokračoval. “Urobili sme to. Bola to neuveriteľná vec, neuveriteľný úspech, dokázali sme to a teraz to majú štáty a štáty si dávajú, čo chcú, je to”vôľa ľudí. Takže Florida’sa pravdepodobne zmení, Arizona’sa určite zmení, všetci to chcú, a vy’dostávate vôľu ľudí, a celkom úžasné, keď sa zamyslíte.”

Republikánsky guvernér Floridy Ron DeSantis, ktorý neúspešne kandidoval proti Trumpovi na republikánsku nomináciu, predpovedal, že potratový dodatok neuspeje “keď voliči zistia, aký je radikálny”, a jedna skupina Arizončanov, ktorí nie’nechce, aby sa ich pro-life zákon zmenil, je Arizona Freedom Caucus, ktorá vyhlásila, že “ochrana životov najzraniteľnejších arizonských detí’nie je politickou futbalovou loptou, do ktorej sa má kopať kvôli straníckemu zisku” a vyjadrila ľútosť nad tým, že niektorí členovia GOP “sa rozhodli odmietnuť základný, kľúčový princíp ochrany života.”

Trumpov’odpor voči silnému pro-life zákonu nasleduje po jeho pondelňajšie vyhlásenie, že “čokoľvek” jednotlivé štáty “rozhodnú, musí byť zákonom krajiny” o potratoch namiesto toho, aby sa usiloval o ďalšiu pro-life ochranu na federálnej úrovni, a škrty proti obhajcovia, ktorí interpretovalijeho výroky len ako taktické zameranie sa na podporu života na štátnej úrovni, kým verejná mienka nebude priaznivejšia pre federálne opatrenia. Trump opakovane zdôraznil, že akékoľvek štátne zákazy potratov musia zahŕňať výnimky týkajúce sa znásilnenia, incestu a “zdravia”, a na Floride napadol’zákaz šesťtýždňových potratov ako “strašný”, aj keď povoľuje výnimky zo znásilnenia a incestu až do 15. týždňa a všetky pro-life zákony umožňujú legitímnu život zachraňujúcu starostlivosť o matky v naliehavých zdravotných prípadoch.

“Veľa ľudí hovorí, že ak hovoríte o piatich alebo šiestich týždňoch, veľa žien nevie, či sú’tehotné v piatom alebo šiestom týždni,” povedal Trump v januári, pričom zopakoval bežnú pro-potratovú tézu proti pro-life zákonu o srdcovom tepe.

V prieskumoch verejnej mienky má Trump v súčasnosti vedúcu pozíciudemokratického prezidenta Joea Bidena, hoci voličov aj povedia, že odsúdenie v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížilo pravdepodobnosť, že ho podporia. Avšak vážne obavy demokratov z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami, dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy. 

Kandidát tretej strany Robert F. Kennedy ml. by mohol byť divokou kartou, pretože má vlastnosti, ktoré oslovujú základňu každého z hlavných kandidátov’. V súčasnosti uvedené prieskumy ukazujú, že Trumpov’náskok pretrváva aj po zohľadnení Kennedyho, ale vzhľadom na to, ako tesný výsledok voľby mnohí predpovedajú, pretrvávajú obavy, že aj malé prebehy by mohli ovplyvniť výsledok. Kennedy nedávno potvrdil, že podobne ako Biden aj on podpíše zákon kodifikujúci celonárodné “právo” na interrupciu.

Uvidíme, ako Trumpove’najnovšie komentáre ovplyvnia volebnú účasť zástancov života, ktorí sú dlhodobo považovaní za jednu z najdôležitejších voličských skupín GOP’

.