Trump-3-810x500.jpg

Charlie Kirk, Mark Levin a ďalší konzervatívci obhajujú Trumpov nový oficiálny postoj k potratom

20
Neutral
  • Trumpovo vyhlásenie o potratoch bolo označené za majstrovské a podporované lídrami za život.
  • Trump presunul rozhodovanie o potratoch na jednotlivé štáty a zdôraznil podporu oplodnenia in vitro.
  • Podporovatelia Trumpa tvrdia, že jeho výsledky v úrade a nominácia sudcov zrušili Roe a posunuli debatu do úzadia.
  • Republikáni sa obávajú, že demokrati chcú kodifikovať právo na potrat na celoštátnej úrovni, napriek Trumpovmu postoji.

Niekoľko prominentných konzervatívnych vplyvných osobností sa zaručilo za pondelkové vyhlásenie bývalého prezidenta a predpokladaného republikánskeho kandidáta na post šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa, že celoštátna diskusia o potratoch je na konci a budúce politické boje by sa mali presunúť na jednotlivé štáty, pričom zdôraznili, že ide skôr o akt strategickej obozretnosti než o politickú kapituláciu.

Po mesiacoch špekulácií o sérii znepokojujúcich komentárov, ktorými 45. prezident útočil na zákony o srdcovom tepe a vyjadril záujem o nájdenie kompromisu o potratoch, Trump v pondelok ráno oznámil, že jeho novým postojom k životu je, aby si jednotlivé štáty rozhodli o svojich vlastných zákonoch o potratoch a “čokoľvek sa rozhodnú, musí byť zákonom krajiny.”Využil túto príležitosť, aby zdôraznil svoju podporu oplodnenia in vitro a výnimiek zo zákazu interrupcií pri znásilnení, inceste a živote matky a poďakoval sudcom Najvyššieho súdu, ktorí v roku 2022 zrušili rozsudok Roe v. Wade, za to, že “umožnili, aby sa tento dlhodobý, ťažko vybojovaný boj konečne skončil.”

Vyhlásenie sa stretlo s miernou kritikou Susan B. Anthony Pro-Life America (SBA) prezidentky Marjorie Dannenfelserovej a ostrou kritikou od prezidentky Live Action Lily Roseovej, spolu s veľkorysejšími reakciami od organizácií Students for Life (SFL) a National Right to Life (NRLC) Committee, ako aj búrlivými diskusiami medzi zástancami života a konzervatívcami na sociálnych sieťach. Počas uplynulých dvoch dní sa vyjadrilo aj niekoľko významných osobností konzervatívnych médií a občianskeho aktivizmu.

Zakladateľ organizácie Turning Point USA Charlie Kirk označil Trumpovo’vyhlásenie za “majstrovské” a tvrdí, že hovoril s pro-life lídrami, ktorí sú s ním “veľmi spokojní”, pretože “umožnil(a) hnutiu za život obrovskú príležitosť pokračovať v tejto otázke ľudských práv v štátoch.”

Výkonná riaditeľka organizácie Women for America Penny Nance uviedla, že zatiaľ čo jej organizácia “je za federálne obmedzenia potratov,” realita “ostrého výberu” medzi Trumpom a pro-potratovým demokratickým prezidentom Joeom Bidenom znamená, že prvý menovaný má jej “podporu a podporu v novembri.”

Konštitučný právnik a rozhlasový moderátor Mark Levin najprv označilTrumpovo’vyhlásenie za “vynikajúce”, potom tvrdil, že presadzovanie “federálneho zákona na zabránenie všetkým potratom” by viedlo len k tomu, že demokrati “použijú federálny zákon na zavedenie Roe a ďalších opatrení pre celú krajinu”, pretože “oni ovládajú federálny Leviatan, my nie’.”

Riaditeľ organizácie Kňazi za život Frank Pavone naznačil, že napriek Trumpovi’voľbe slov a predchádzajúcim vyhláseniam o tom, že debatu “máme za sebou”, sa bývalý prezident pokúšal pripraviť pôdu pre komplexnejšie úsilie o ukončenie potratov, ktoré sa má obnoviť po tom, ako “zachráni(e) národ.”

Townhall publicista Kurt Schlichter a rozhlasový moderátor Hugh Hewitt naznačili, že nespokojnosť s Trumpom’s postojom bola neopodstatnená, keď tvrdili, že ponechanie potratov na štátoch bolo vždy dominantným postojom medzi zástancami života a republikánmi:

Boj proti interrupciám sa v skutočnosti ani zďaleka neskončil a demokrati dávajú najavo, že majú v úmysle udržať ho v popredí národného záujmu bez ohľadu na to, čo urobia republikáni, predovšetkým prostredníctvom svojich dlhodobo presadzujú kodifikáciu “práva” na potrat vo federálnom zákone. potratový priemysel’federálne zločiny, ktoré viaceré administratívy odmietli vyšetriť, federálne opatrenia subvencovanie potratov a uľahčovanie jednoduchej distribúcie potratových tabletiek (čím sa maria štátne zákony) a vlna pro-potratových štátnych ústavných dodatkov, ktoré môžu byť zrušené len neskoršími dodatkami alebo federálnymi opatreniami, ďalej zaručujú, že spory nezostanú obmedzené len na štáty.

Okrem toho, zatiaľ čo libertariánske a umiernené hlasy už dlho pretrvávajú mýtus, že Ústava USA nezmocňuje Kongres na ochranu života pred narodením, už dlho je to oficiálne stanovisko Platformy Republikánskej stranypodporovať “dodatok k ústave o ľudskom živote a legislatívu, ktorá by jasne stanovila, že ochrana štrnásteho dodatku’sa vzťahuje na deti pred narodením.” 

V posledných dvoch desaťročiach republikáni v Kongrese a pro-life skupiny dôsledne podporovali federálnu legislatívu na zákaz infanticidy, neskorých potratov a čiastočných potratov v celej krajine. NRLC, SBA, SFL Action, National Pro-Life Alliance, Američania zjednotení za život a American Life League všetky podporujú rôzne federálne opatrenia na ukončenie potratov.

V jeho prelomovej eseji “Potraty a svedomie národa,” prezident Ronald Reagan podporil niekoľko vtedy v Kongrese prerokúvaných zákonov na “umožniť nášmu ľudu potvrdiť posvätnosť ľudského života, dokonca aj toho najmenšieho, najmladšieho a najbezbrannejšieho,” ako aj “náročnejšiu cestu ústavnej zmeny a ja tieto iniciatívy plne podporím.”

Podporovatelia obhajovali Trumpov’obrat tým, že sa odvolávali na jeho všeobecne pro-life výsledky v úrade a nomináciu troch sudcov, ktorí ďalej zrušili Roe, ako aj tým, že sa odvolávali na pretrvávajúce obavy republikánov, že za ich volebné neúspechy v posledných rokoch môžu potraty (naratív, ktorý zjednodušuje údaje z prieskumov verejnej mienky a volebné výsledky a znevažuje hromadu nesúvisiacich faktorov). 

Niektoré pro-life hlasy namietali, no GOP a konzervatívne hnutie sa zväčša uspokojili s tým, že debatu o týchto otázkach odsunuli do úzadia. Trump si počas celých primárok 2024 udržiaval svoj drvivý náskok a ľahko porazil svojich dvoch najbližších konkurentov, floridského guvernéra Rona DeSantisa a bývalú veľvyslankyňu OSN Nikki Haleyovú.

V prieskumoch verejnej mienky momentálne vedie Trump pred Bidenom, hoci voliči tiež povedia, že odsúdenia v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížili pravdepodobnosť jeho podpory. Avšak vážne obavy demokratov z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami, dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy. 

Kandidát tretej strany Robert F. Kennedy ml. by mohol byť divokou kartou, pretože má vlastnosti, ktoré oslovujú základňu každého z hlavných kandidátov’. V súčasnosti uvedené prieskumy ukazujú, že Trumpov’náskok pretrváva aj po zohľadnení Kennedyho, ale vzhľadom na to, ako tesný výsledok voľby mnohí predpovedajú, pretrvávajú obavy, že aj malé prebehy by mohli ovplyvniť výsledok. Kennedy nedávno potvrdil, že podobne ako Biden aj on podpíše zákon kodifikujúci celoštátne “právo” na potrat.