Canada-and-China-810x500.jpg

Kanadská bezpečnostná agentúra potvrdila, že čínski agenti pracovali priamo na voľbe poslancov

10
Neutral
  • Agenti KSČ pomáhali pri voľbe pročínskych kandidátov v Kanade.
  • Existoval veľký systém platieb v hotovosti vo výške 250 000 dolárov.
  • CSIS potvrdil zasahovanie ČKS do kanadských volieb v rokoch 2019 a 2021.
  • Politicky prepojený Kanaďan bol spojený s platbami od Číny na ovplyvnenie volieb.

Počas minulotýždňovej výpovede v rámci vyšetrovania údajného zasahovania do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade šéf národnej spravodajskej agentúry potvrdil, že agenti Komunistickej strany Číny (KSČ) pomáhali pri voľbe pročínskych kandidátov, a zároveň prezradil, že existoval veľký systém platieb v hotovosti v celkovej výške 250 000 dolárov.

David Vigneault, ktorý pôsobí ako riaditeľ Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby (CSIS), povedal vyšetrovateľovi s názvom  Komisia pre zahraničné zasahovanie , že podporuje “závery , že ČKS pracovala na pomoci pri voľbe kanadských poslancov naklonených Číne. 

“Podporujem tieto závery,” povedal po tom, ako poukázal na dokumenty, ktoré ukazujú veľké platby v hotovosti nemenovaným verejným funkcionárom. 

“Tieto slová boli veľmi starostlivo pripravené,” povedal a dodal: “Pre záznam Komisie podporujem tieto závery. Ďalej by som nechcel ísť.” 

Ten Komisia pre zahraničné zasahovanie bola zvolaná s cieľom “preskúmať a posúdiť zasahovanie Číny, Ruska a iných zahraničných štátov alebo neštátnych subjektov vrátane možných vplyvov, potvrdiť integritu a prípadné vplyvy na 43. a 44. parlamentné voľby (voľby 2019 a 2021) na celoštátnej úrovni a na úrovni volebných obvodov.” 

Komisiu vedie sudkyňa Marie-Josée Hogue, ktorá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvnení politikou a začala 29. januára.  

V januári Hogueová povedala, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.”  

Komentáre riaditeľky CSIS boli výsledkom interného federálneho memoranda After Action Report 2021 Federal Election, ktoré uvádzalo, ako sa “Čínska ľudová republika snažila tajne a podvodne ovplyvniť kanadské federálne voľby v roku 2021.” 

V zápisnici zo 17. decembra 2021 sa uvádza, že “zahraničný vplyv mal pragmatický charakter a zameriaval sa predovšetkým na podporu osôb, ktoré boli považované za ‘pro-ČĽR’ alebo ‘neutrálne’ v otázkach, ktoré sú v záujme vlády Čínskej ľudovej republiky a Komunistickej strany Číny.” 

Dokument zostavila pracovná skupina pre bezpečnostné a spravodajské hrozby pre voľby. 

“Pracovná skupina zaznamenala aj aktivity v online médiách, ktorých cieľom bolo odradiť Kanaďanov najmä čínskeho pôvodu od podpory Konzervatívnej strany Kanady, líderky strany Erin O’Tooleovej a najmä bývalého kandidáta za stranu Steveston-Richmond East Kennyho Chiua,” uvádza sa v akčnej správe. 

Právny zástupca konzervatívneho poslanca Michaela Chonga sa počas vypočúvania v Komisii spýtal Vigneaulta, či CSIS súhlasí s Akčnou správou.  

 “Uznávam tieto informácie,” povedal Vigneault v odpovedi.  

Doterajšie svedectvá v Komisii odhalili, že bývalý poslanec Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Kenny Chiu povedal, že sa cíti “zradený” federálnou vládou po tom, čo sa až teraz dozvedel, že sa stal terčom agentov ČKS. 

Verejnosť má tiež dozvedela prostredníctvomvyšetrovania od hlavného volebného dôstojníka Stéphana Perraulta, že bol tajne varovaný bezpečnostnými agentmi pred nezrovnalosťami vo voľbách 2019.

‘Politicky prepojený Kanaďan’ spojený s platbami v hotovosti vo výške 250 000 USD s cieľom ovplyvniť voľby v roku 2019  

Posledný týždeň Komisia zverejnila správu CSIS s názvom Ľudová’republika Čína: Threat Actors, Contact With Candidates And Funding Of Threat Actors, ktorá dokumentuje veľké hotovostné platby vo výške “250 000 USD od predstaviteľov Čínskej ľudovej“republiky v Kanade pravdepodobne na účely súvisiace so zahraničným ovplyvňovaním.” 

“Pred 43. parlamentnými voľbami v roku 2019 a počas nich skupina známych a podozrivých aktérov hrozieb súvisiacich s Čínskou ľudovou republikou v Kanade vrátane predstaviteľov ČĽR pracovala vo voľnej vzájomnej koordinácii s cieľom tajne presadzovať záujmy ČĽR prostredníctvom kanadských demokratických inštitúcií,” napísala agentúra v správe. 

V správe sa uvádza, že 11 politických kandidátov, ako aj 13 politických zamestnancov bolo “vyhodnotených ako zapojených do tejto skupiny aktérov hrozieb alebo ovplyvnených touto skupinou,” a že “niektorí z týchto aktérov hrozieb dostali finančnú podporu od Čínskej ľudovej republiky”.” 

“Napríklad pravdepodobne došlo k najmenej dvom prevodom finančných prostriedkov v približnej výške 250 000 USD od predstaviteľov Čínskej ľudovej republiky v Kanade pravdepodobne na účely súvisiace so zahraničným vplyvom, hoci s najväčšou pravdepodobnosťou nie v snahe tajne financovať 11 kandidátov,” uvádza sa v správe.  

“Tie boli prevedené prostredníctvom viacerých osôb s cieľom zamaskovať ich pôvod cez vplyvného komunitného lídra, štábu kandidáta do federálnych volieb 2019 a potom poslancovi parlamentu v Ontáriu. K prevodom údajne došlo koncom roka 2018, začiatkom roka 2019.” 

Vigneault minulý štvrtok potvrdil, že správy sú presné, a povedal o nich: “Je to správne tvrdenie,” ale dodal, že agentúra nemôže “diskutovať o utajovaných informáciách.” 

Ak ide o nemenovaného “politicky prepojeného Kanaďana,” Vigneault povedal, že sa nebude “vyjadrovať konkrétne k politickým záležitostiam, ako si viete predstaviť.” 

Komisia pripojila aj zhrnutie z vyšetrovania pred kamerami v ktorom CSIS diskutovala o “možnom zasahovaní Čínskej ľudovej republiky”, ku ktorému došlo pri nominácii Liberálnej strany v roku 2019, ktorú vyhral poslanec Han Dong. 

Ďalší dokument ukázal, že v roku 2019 došlo k “možnému zahraničnému zasahovaniu zo strany politicky prepojeného Kanaďana”, avšak táto osoba nebola menovaná.  

V súhrne sa uvádza, že táto osoba “nebola predtým identifikovaná ako osoba konajúca v mene cudzieho štátu, ale zdá sa, že tak konala v období pred voľbami v roku 2019.” 

“Správa spočiatku vyhodnotila, že je pravdepodobné, že aktér ‘už ovplyvnil federálne voľby v roku 2019 a zostane hrozbou zahraničného zasahovania aj po voľbách,’” uviedla.  

Pokiaľ ide o ČKS, mnohí Kanaďania, najmä tí, ktorí sú za slobodu Číny, sú znepokojení vplyvom tohto národa na proces, ktorý by mal byť demokratický.

Ak ide o premiéra Justina Trudeaua, ten v minulosti chválil Čínu za jej “základnú diktatúru” a označil autoritársku krajinu za svoju najobľúbenejšiu krajinu okrem svojej vlastnej.