shutterstock_1036798300-e1712681905227-810x500.jpg

Vyvíja vláda USA technológiu na čítanie myšlienok v záujme "národnej bezpečnosti"?

24
Neutral
  • Podpora využitia spravodajských nástrojov na odhalenie nepriateľov a ich zámerov.
  • Možnosť technológií na čítanie myšlienok a ich využitie vo výskume mozgu.
  • Plány vlády USA na využitie technológií na diaľkové sledovanie zámerov jednotlivcov.
  • Uzákonný Národný systém dohľadu nad neurologickými stavmi a jeho možné dôsledky.

V roku 2006 počas kongresovej diskusie o zákone o modernizácii elektronického dohľadu, ktorý by údajne výrazne rozšíril právomoci americkej vlády v oblasti dohľadu, bývalý americký zástupca, Pete Hoekstra, hlavný člen GOP vo Výbore Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby, povedal nasledovné:

… naša krajina potrebuje rýchlo a účinne využiť všetky spravodajské nástroje na nájdenie našich nepriateľov, odhalenie a pochopenie ich zámerov a zmarenie ich nepriateľských a teroristických činov proti našej krajine a našim ľuďom. (Strana H7864)

Jeho návrh, aby “sme využili všetky spravodajské nástroje na nájdenie našich nepriateľov, odhalenie a pochopenie ich zámerov”, si vyžaduje zdôraznenie. Čiastočne preto, lebo “zámery” sa vyskytujú v mozgu; a “každý spravodajský nástroj” používaný na “zisťovanie… zámerov” potenciálne predpokladá technológie na diaľkové a tajné čítanie myšlienok.

Navrhol americký predstaviteľ, aby vláda USA urýchlene vyvinula technológie na čítanie myšlienok na účely sledovania a národnej bezpečnosti?"

Čítajte: Driving to dystopia: Je pochopiteľné, ak sa mnohí čitatelia pri náznaku technológií na diaľkové čítanie myšlienok uškŕňajú: Whistleblower odhaľuje koordinované plány na sledovanie a znefunkčnenie vášho auta

Teda, je pochopiteľné, ak sa mnohí čitatelia uškŕňajú pri náznaku technológií na diaľkové čítanie myšlienok. Väčšine ľudí bolo povedané, že sú duševne chorí, ak s použitím zdravého rozumu čo i len uvažujú o tom, či by sa medicínske technológie (ako MRI, PET, CT, ultrazvuk, EEG atď.), radar, infračervené alebo iné technológie mohli zdokonaliť natoľko, aby sa dali použiť na diaľkové sledovanie činnosti v mozgu človeka’.

Presvedčiť takýchto ľudí minimálne o tom, že technológie na čítanie myšlienok (alebo neurologické sledovanie) a čiastočné ovládanie mysle môžu byť možné, je náročná úloha a nemožno sa o ňu na tomto mieste úplne pokúsiť.

Takýmto ľuďom by však mohlo pomôcť preštudovať si správy amerických vládnych vedcov’ z Iniciatívy Brain a DARPA. Nápomocné by mohli byť aj mimovládne výskumy organizácie. Človek by sa nemal nechať zastrašiť štúdiom vedy o mozgu – základná úroveň porozumenia by mala stačiť na určenie možnosti neurologického dohľadu alebo použitia neurotechnológií na ovládanie mysle a pravdepodobne sa dá dosiahnuť aj bez pokročilých lekárskych alebo iných vedeckých titulov.

(Pri štúdiu akýchkoľvek verejných informácií, lekárskeho výskumu alebo iných vedeckých poznatkov o technológiách mozgu, či už publikovaných vládou USA, akademickou obcou alebo priemyslom, by mal mať človek na pamäti, že v takýchto dokumentoch pravdepodobne nebudú zverejnené utajované alebo iné tajné vládne informácie. Človek rýchlo zistí, že vedci zaoberajúci sa výskumom mozgu často hovoria veci ako “môžeme zaznamenávať mozgovú aktivitu” alebo “môžeme stimulovať a čiastočne ovládať mozog”, ale “to nie je možné” alebo “zatiaľ nemôžeme” urobiť to a to. Títo výskumníci nehovoria o utajovaných informáciách; pravdepodobne nebudú zverejňovať to, čo už vedci vlády USA tajne dosiahli)

Jeden z príkladov relevantných pre tento článok sa nachádza v správe vlády USA z roku 2019 BRAIN Initiative and Neuroethics report. Autori správy opisujú možnosť využívania mozgových technológií na “posilnený výsluch” a na “získanie použiteľných spravodajských informácií” vojenskými vyšetrovateľmi, ale hoci sú tieto funkcie možné, nie je “známe”, či v súčasnosti prebiehajú, pretože armáda “neodhalila [rozsah] svojich metód výsluchu.” (strany 48 a 53)

Rozhovor čiastočne vychádza z článku z roku 2007 s názvom “Neuroetika a národná bezpečnosť,” ktorý napísali vedci z Harvardu, Yale a Stanfordu zaoberajúci sa výskumom mozgu a ďalší. (Bola publikovaná v roku 2007, čo znamená, že mozgové technológie opísané v článku by už mohli byť výrazne zdokonalené.)

Autori opisujú potenciál neinvazívnych mozgových technológií pre využitie v oblasti národnej bezpečnosti:

Kým technológie zobrazovania mozgu merajú aktiváciu generovanú mozgom počas kognitívneho spracovania, neinvazívna stimulácia mozgu vyvoláva zmeny v aktivácii mozgu. Táto technológia by preto mohla zohrávať významnú úlohu v aplikáciách národnej bezpečnosti, ktorých cieľom je zmeniť stav mozgu osoby, čo môže ovplyvniť jej správanie. Stimulácia by sa napríklad mohla použiť na zmenu sociálneho správania alebo postojov osoby, čo by mohlo byť užitočné pri výsluchoch. (Strana 5)

Čítajte: Prečo vláda USA skúma technológiu čítania myšlienok?"

Autori opisujú, ako fungujú niektoré mozgové technológie:

TMS [transkraniálna magnetická stimulácia] a tDCS [transkraniálna stimulácia jednosmerným prúdom] využívajú rôzne elektromagnetické princípy na neinvazívne ovplyvňovanie nervovej aktivity. TMS využíva rýchlo sa striedajúce magnetické polia v ručnej cievke, ktorá je umiestnená nad pokožkou hlavy subjektu (t. j. nie je potrebný žiadny kontakt s kožou ani priamy kontakt s mozgom a elektrický prúd nie je aplikovaný priamo na povrch tela). Magnetické pole prechádza cez lebku do mozgu, kde indukuje malé prúdy v mozgovej kôre, ktoré môžu ovplyvniť nervové spracovanie počas úlohy. Hoci oblasť mozgu pod cievkou dostáva najsilnejšiu stimuláciu, účinky TMS sa neobmedzujú len na túto cieľovú oblasť. Ovplyvnené môžu byť aj iné pripojené oblasti mozgu, ktoré môžu byť dokonca rozhodujúcejšie pre akékoľvek pozorované zmeny správania ako samotná cieľová oblasť. (Strana 5)

Ostatne, to bolo v roku 2007 a pravdepodobne nezahŕňalo utajované alebo inak tajné technológie vlády USA.

A teraz, ako bolo spomenuté v úvode, v roku 2006 počas diskusie o návrhu zákona rozširujúceho právomoci vlády v oblasti sledovania zástupca USA navrhol, že “naša krajina potrebuje rýchlo a účinne využiť všetky spravodajské nástroje na nájdenie našich nepriateľov, odhalenie a pochopenie ich zámerov.”

Predstaviteľ to úplne nerozviedol, ale človek s vedeckými a lekárskymi znalosťami by rýchlo rozpoznal, že “zámery” sa vyskytujú v ľudskom mozgu a spravodajské nástroje, ktoré “zisťujú a chápu” zámery”, by mohli znamenať technológie na čítanie myšlienok.

Takúto možnosť podporujú aj ďalšie vládne dokumenty USA. V roku 2010 vláda USA zverejnila najmenej dva dokumenty s konkrétnymi plánmi na využívanie technológií na diaľku na nenápadné zisťovanie zámerov protivníka. Zdá sa, že autori týchto dokumentov sa starostlivo vyhýbajú výslovnej zmienke o vláde využívajúcej technológie na čítanie myšlienok, pričom všetko neustále naznačuje využívanie technológií na čítanie myšlienok.

Autori napríklad opisujú “E-field” technológie, ktoré “dokážu zistiť elektrickú aktivitu” mozgu” ako technológie, ktoré majú potenciál prispieť k vládnemu diaľkovému zisťovaniu zámerov osoby”. (Strana 7)

Je dôležité zdôrazniť, ako sa uzatvárajú vládne články. Jeden článok končí takto:

Vláda USA očakáva podporu programov výskumu a vývoja s cieľom vytvoriť teoreticky podložené návrhy prototypu systému na diaľkové zisťovanie tajných taktických zámerov protivníka jednotlivcov v asymetrických operáciách. Vláda tiež očakáva, že poskytne širokú podporu akademickému a priemyselnému úsiliu v oblasti diaľkového odhaľovania nepriateľských zámerov a v oblastiach (ako je prepojenie týchto systémov s databázami, médiami a ľudským vstupom), ktoré sú užitočné pre väčšie systémy systémov. Ostatné vlády vyjadrili podobné plány. (Strana 9)

PREČÍTAJTE SI: Vojna proti pravde: Ako cenzúrno-priemyselný komplex hrozí skoncovať so slobodou prejavu, ako ju poznáme

Takto sa U.Vláda USA jasne vysvetlila svoje zámery “vyrobiť teoreticky podložené návrhy prototypu systému na diaľkové odhaľovanie tajných taktických nepriateľských zámerov jednotlivcov v asymetrických operáciách” a potenciálne “väčších systémov systémov.” Okrem toho USA vláda navrhla, že tieto technológie by sa mohli použiť na “boj proti zločinu” a “bezpečnosť.”

Samostatná vládna správa USA článok na tú istú tému bol uverejnený aj v roku 2010 a je konkrétnejší:

Federálna vláda by mala financovať programy výskumu a vývoja s cieľom vytvoriť teoreticky podložený návrh prototypu systému na diaľkové odhaľovanie tajných taktických zámerov protivníka v asymetrických operáciách do 5 rokov a funkčný operačný systém do 10 rokov. (Strana ii)

Inými slovami, vláda USA očakávala systémy diaľkového sledovania na zisťovanie zámerov ľudí a navrhovalo sa, aby takéto technológie diaľkového zisťovania zámerov boli funkčné (a potenciálne využívané na Američanoch pre “protizločinecké operácie” a “bezpečnosť”) do roku 2020.

Je toho viac. Dňa 13. decembra 2016 (po tom, ako prehrali prezidentské voľby s Donaldom Trumpom) Obamova a Bidenova administratíva uzákonila Národný systém dohľadu nad neurologickými stavmi. Zákon by mohol mať viacero výkladov. Zákon stanovuje niekoľko funkcií systému neurologického dohľadu, pričom jednou z nich je “zisťovanie” neurologických ochorení.

Čítajte: ‘Veľký duševný reset’:

“Zisťovanie” neurologických ochorení prostredníctvom “Národného systému dohľadu nad neurologickými stavmi” by sa dalo interpretovať tak, že znamená doslova sledovanie každého ľudského mozgu v Amerike s cieľom odhaliť neurologické ochorenia, ako sú “duševné choroby”, a tiež by mohlo znamenať sledovanie zámerov.

Túto interpretáciu podporuje aj vyššie uvedený U.vládne dokumenty USA, ktoré jasne opisujú plány na “systémy systémov” používané na diaľkové odhaľovanie tajných nepriateľských zámerov, ktorých funkčnosť bola navrhnutá pred rokom 2020.

Prevzaté so súhlasom American Thinker.