pregnant_pregnancy-810x500.jpg

Kansaskí zákonodarcovia schválili návrh zákona zakazujúci nátlak na interrupciu a poslali ho na stôl demokratického guvernéra

9
Kultúra života
  • Návrh zákona 2436 zakazuje nútenie žien k interrupcii.
  • Návrh poskytuje právnu ochranu ženám pred nátlakom na potrat.
  • Pozmeňovací návrh na ochranu pred zneužívaním antikoncepcie bol zamietnutý.
  • Návrh zákona hrozí trestom za nútený potrat až na jeden rok väzenia.

Kansaskí zákonodarcovia minulý pondelok schválili návrh zákona, podľa ktorého by bolo nezákonné nútiť ženu, aby podstúpila interrupciu.

Podľa návrhu zákona 2436 by bolo nútiť tehotnú ženu, aby podstúpila interrupciu, trestným činom. Nátlak definuje ako použitie fyzických alebo finančných hrozieb voči žene, ak nepodstúpi interrupciu, keď povedala, že interrupciu nechce.

“Návrh zákona je veľmi starostlivo vypracovaný, veľmi úzko zameraný na riešenie týchto situácií, keď sú tieto ženy, ktoré môžu byť obeťami sexuálneho zneužívania alebo obchodovania s ľuďmi, nútené podstúpiť interrupciu, ” povedala Jeanne Gawdunová z organizácie Kansans for Life. “Poskytuje im určitú právnu podporu na ich ochranu a tiež dáva nástroje prokurátorom, aby sa mohli domáhať spravodlivosti.”

Pozmeňovací návrh, ktorý by rozšíril návrh zákona o ochranu pred zneužívaním antikoncepcie, bol zamietnutý.

Podľa návrhu zákona by za vynútený potrat hrozil trest odňatia slobody na jeden rok a pokuta 5 000 dolárov, ale prepracovaný návrh Senátu’umožňuje maximálne jeden rok odňatia slobody a pokutu 10 000 dolárov, ak otec dieťaťa bol ten, kto ženu do potratu tlačil, má najmenej 18 rokov a ide o dievča mladšie ako 18 rokov. Návrh zákona by tiež umožňoval 25-ročný trest, ak nátlak na interrupciu zahŕňa prenasledovanie, vydieranie, trestné vyhrážanie, domáce násilie, únos, napadnutie, obchodovanie s ľuďmi, znásilnenie alebo iné špecifikované trestné činy.

Čítajte: Trump sa dotýka podpory IVF, potratov za rôznych okolností

“Ak žena vyjadrila svoje želanie pokračovať v tehotenstve a niekto sa jej vyhráža, či už s cieľom ublížiť jej fyzicky, či’s cieľom poškodiť ju finančne, alebo s cieľom zadržať dokumentáciu v prípade niekoho, kto je predmetom obchodovania s ľuďmi, teraz by to bolo trestné ako trestný čin,” povedal poslanec. Rebecca Schmoe, ktorá verejne prehovorila o lekárovi, ktorý sa ju v mladosti pokúšal prinútiť k potratu.

Štúdie ukazujú, že 64 percent žien po potrate uviedlo, že na ne bol vyvíjaný nátlak pri potrate. Zároveň 67 percent uviedlo, že pred podstúpením interrupcie nedostali žiadne poradenstvo a 79 percent uviedlo, že nedostali žiadne informácie o dostupných alternatívach. Matky často čelia nátlaku zo strany rodičov, priateľov, zamestnávateľov a priateľov, aby podstúpili interrupciu, aj keď ju nechcú.

Kansaskú legislatívu schválil minulý týždeň najprv kansaský Senát a v pondelok potom Snemovňa reprezentantov Kansasu. Teraz poputuje na stôl guvernérky Laury Kellyovej.

Pretlačené so súhlasom Live Action.