shutterstock_2247892893-810x500.jpg

Bidenova administratíva obhajuje diskrimináciu kresťanského pracovníka prepusteného za nesúhlas s "hrdosťou" LGBT

12
Kultúra života
  • Advokáti bránia Snydera proti prepusteniu za náboženské presvedčenie.
  • Snyder kritizoval použitie dúhy na propagáciu mesiaca hrdosti homosexuálov.
  • Arconic tvrdí, že Snyder porušil politiku rozmanitosti spoločnosti.
  • Bidenova administratíva a EEOC argumentujú proti Snyderovým náboženským právam.

Advokáti Daniela Snydera z Thomas More Society prednesú 9. apríla 2024 ústne argumenty pred Odvolacím súdom Spojených štátov amerických pre ôsmy obvod proti Bidenovej administratíve a Komisii pre rovnosť príležitostí v zamestnaní (EEOC) a globálnemu gigantu na výrobu hliníka Arconic. Snydera, veriaceho kresťana, spoločnosť Arconic v júni 2021 bezdôvodne prepustila za jedinú náboženskú poznámku v práci, keď namietal proti tomu, že jeho zamestnávateľ’používa dúhu - tradičný kresťanský symbol - na propagáciu “mesiaca hrdosti.”Spoločnosť Arconic tvrdí, že Snyder’svojím komentárom porušil “politiku rozmanitosti.”

Snyder, vtedy 62-ročný, dostal v júni 2021 výpoveď z pozície vedúceho operátora v závode spoločnosti Arconic’na inžinierstvo a výrobu ľahkých kovov v Davenporte v štáte Iowa. V odpovedi na prieskum spoločnosti, v ktorom sa snažili získať spätnú väzbu od zamestnancov, Snyder vyjadril svoj nesúhlas s používaním dúhovej vlajky spoločnosti Arconic’na propagáciu “mesiaca hrdosti homosexuálov.” Stručne uviedol svoje biblické presvedčenie, že používanie dúhy týmto spôsobom je urážkou “Boha,” pretože dúha “nemá byť znakom pre sexuálne pohlavie.” 

Spoločnosť Arconic však Snyderovi oznámila, že jeho komentár urazil kolegu, a Snyder bol následne súhrnne suspendovaný a prepustený, údajne za porušenie “politiky rozmanitosti spoločnosti”.”

“Skutočnosť, že Bidenova administratíva’EEOC prichádza na súd, aby argumentovala proti Mr. Snydera’náboženské práva—na základe pochybnej právnej teórie, ktorú by mal prehrať práve kvôli svojej chybe—je zradou primárnej zodpovednosti agentúry’byť ‘verejným obhajcom práv zamestnancov’ako sa nedávno vyjadril Najvyšší súd, a zaváňa straníckou šikanou,” povedal Michael McHale, hlavný poradca Spoločnosti Thomasa Mora.

“Iróniou osudu,”poznamenal McHale, “Arconic je ten, kto odmieta rešpektovať rôznorodosť presvedčenia pána Snydera’alebo uznať, že ho urazila voľba spoločnosti’kooptovať dúhu na propagáciu ideológií, ktoré sú v rozpore s biblickým chápaním manželstva a sexuality. A priame odmietnutie spoločnosti Arconic’uznať, že sa len snažil odpovedať na prieskum spoločnosti, a nie vnucovať svoje názory ostatným, bolo nezákonné.”

Odmietnutie spoločnosti Arconic’primerane vyhovieť Snyderovmu náboženskému presvedčeniu – ako to vyžaduje federálny zákon – a odmietnutie žiadosti o spravodlivé vyrovnanie, viedlo k žalobe. Zamietnutie federálnej sťažnosti na náboženskú diskrimináciu okresným súdom v Iowe viedlo k odvolaniu na Odvolací súd Spojených štátov amerických pre ôsmy obvod. Snyder’v odvolaní žiada súd, aby zvrátil predchádzajúce rozhodnutie okresného súdu.

Prečítajte si odvolanie v prípade Daniel Snyder v. Arconic Corp. and Arconic Davenport, LLC, podané 21. novembra 2023 na Odvolací súd Spojených štátov amerických pre ôsmy obvod, zde.

O Spoločnosti Thomasa Mora

Spoločnosť Thomasa Mora je národná nezisková právnická firma, ktorej cieľom je obnoviť rešpekt v práve pre život, rodinu a slobodu. Spoločnosť Thomas More Society so sídlom v Chicagu a s kanceláriami po celej krajine podporuje tieto ciele poskytovaním vysokokvalitných právnych služieb pro bono od miestnych súdov až po Najvyšší súd Spojených štátov. Viac informácií nájdete na stránke thomasmoresociety.org.

Publikované so súhlasom Thomas More Society.