shutterstock_2261530981-810x500.jpg

Youngkin vetoval demokratické návrhy zákonov, ktoré chránia porušovanie zákonov medzi štátmi zo strany potratárov

11
Kultúra života
  • Guvernér Youngkin vetoval pro-potratové zákony v štáte Virgínia.
  • Podpísal zákon brániaci použitie údajov o menštruačnom zdraví pri vyšetrovaní.
  • Youngkin podporil zákon chrániaci osobné zdravotné údaje žien.
  • Demokrati získali kontrolu nad Snemovňou reprezentantov, republikáni stále presadzujú pro-life politiku.

Republikánsky guvernér štátu Virgínia Glenn Youngkin nedávno vetoval dve pro-potratové opatrenia, ktoré by umožnili potratovému priemyslu vyhnúť sa trestu za porušovanie zákonov iných štátov, ale podpísal tretí zákon, ktorý bráni orgánom činným v trestnom konaní používať elektronicky uložené údaje o menštruačnom zdraví pri vyšetrovaní trestných činov.

NBC Washington uvádza, že Youngkin vetoval zákony, ktoré by zablokovali vydávanie do iných štátov pre tých, ktorí utekajú do Virgínie, aby porušili zákony svojich domovských štátov’ a zakázali by štátnym zdravotníckym orgánom disciplinárne trestať lekárov z Virgínie za pomoc pri porušovaní zákonov iných štátov’.

Americký’kooperatívny systém vydávania osôb by sa mohol zrútiť, ak by si jednotlivé štáty vyčlenili zločiny, pre ktoré by neuznávali kodifikované zákony z dôvodu rozdielnych politických postojov,” uviedol guvernér vo svojom vete. Dodal, že nechce “otvoriť dvere pre opätovný výskyt nebezpečných a rizikových potratov, ktoré sa vykonávajú mimo klinických zariadení.”

“Ženy v iných štátoch, ktoré mohli byť poškodené osobami vykonávajúcimi potraty, ktoré sú ochotné porušovať zákony iných miest, si musia byť isté, že Virgínia nebude poskytovať úkryt pre týchto nečestných potratárov,” odpovedalaprezidentka Virginskej spoločnosti pre ľudský život Olivia Gans Turner. “Ďakujeme guvernérovi Youngkinovi za odmietnutie tohto nebezpečného návrhu zákona.”

Youngkin však podpísal aj návrh zákona, ktorý podporujú pro-potratové skupiny, aby sa zabránilo získavaniu údajov sledovaných aplikáciami na sledovanie obdobia prostredníctvom príkazov na prehliadku, predvolaní a súdnych príkazov. Väčšina republikánov sa postavila proti tomuto návrhu zákona a Nadácia rodiny vo Virgínii ho označila za “zbytočné” opatrenie, ktoré obmedzuje vyšetrovanie nútených potratov.

Tlačový tajomník guvernéra Christian Martinez však uviedol, že návrh zákona “chráni osobné zdravotné údaje ženy”bez toho, aby bránil ich dobrovoľnému použitiu pri vyšetrovaní orgánmi činnými v trestnom konaní,”podľa jej šéfa”. Hlavná predkladateľka návrhu zákona, demokratická senátorka Barbara Favola, priznala, že nevie o prípade, keď by sa polícia pokúsila získať prístup k takýmto údajom.

Joungkin sa od nástupu do funkcie vo všeobecnosti stotožňuje s konzervatívcami, ale v niektorých prípadoch ich sklamal, naposledy tým, že v marci podpísal návrh zákona o kodifikácii manželstiev “osôb rovnakého pohlavia”.

Demokrati v novembri minulého roka získali späť Snemovňu reprezentantov štátu Virgínia a zároveň si udržali štátny Senát, a to vo voľbách, v ktorých republikáni dosiahli celkovo pomerne dobré výsledky, ale nedokázali prekonať prerozdelenie a prirodzene ľavicovo orientované obyvateľstvo štátu. Napriek tomu tento výsledok ešte viac sťažil ako to už bolo republikánom presadzovanie novej konzervatívnej politiky a presadzovanie existujúcej s rozdeleným zákonodarným zborom.

Všetko povedané, 14 štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že teraz uplatniteľné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne. Potratová lobby však horúčkovito pracuje na tom, aby tieto odstrašujúce účinky zrušila regulovanou medzištátnou distribúciou potratových tabletiek, právnou ochranou a finančnou podporou medzištátnym cestovaním za potratmi, výstavbou nových potratových zariadení v blízkosti spoločných hraníc štátov, ktoré sú za život a za potraty, vytváranie liberálnych štátov ako útočísk pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť alebo porušovať zákony pro-life susedov, a zapracovanie potratových “práv” do štátnych ústav.

Podľa súčasného virginského zákona je interrupcia legálna z akéhokoľvek dôvodu v prvých dvoch trimestroch a legálna v treťom, ak dvaja lekári povedia, že je nevyhnutná na zachovanie života ženy’alebo “duševného alebo fyzického zdravia.”