stop-abortion-810x500.jpg

Arizonský najvyšší súd potvrdil pro-life zákon zakazujúci takmer všetky interrupcie

69
Kultúra života
  • Arizonský najvyšší súd schválil prísny potratový zákon voči Roe v. Wade.
  • Nový zákon zakazuje interrupcie okrem prípadov ohrozujúcich život matky.
  • Arizonský odvolací súd rozhodol, že starý zákaz interrupcií nie je platný.
  • Pro-potratoví aktivisti plánujú návrh ústavného dodatku na ochranu práva na potrat.

Arizonský najvyšší súd v utorok rozhodol v pomere 4:2, že v štáte môže vstúpiť do platnosti prísny potratový zákon, ktorý v skutočnosti zakazuje potraty v štáte z akéhokoľvek dôvodu okrem prípadov, keď je to údajne nevyhnutné na záchranu života matky.

Súčasný arizonský zákon obmedzuje interrupcie na prvých 15 týždňov tehotenstva, ale v štáte platí aj zákaz interrupcií z roku 1864, teda desaťročia pred tým, ako sa Arizona stala americkým štátom v roku 1912, ktorý bol zablokovaný pred uplatnením, odkedy Najvyšší súd USA vydal v roku 1973 rozsudok Roe v. Wade, ktorým vyhlásil “právo” na legálny potrat. Zákaz bol kodifikovaný v roku 1913, po získaní štátnosti Arizony.

Keď Najvyšší súd v júni 2022 zrušil rozsudok vo veci Roe a prvýkrát po polstoročí umožnil štátom priamo zakázať interrupcie, oživilo to otázky o platnosti zákona. Sudkyňa vrchného súdu okresu Pima Kellie Johnsonová rozhodla, že zákon sa môže uplatňovať, pretože jediný základ starého zákazu pominul. 

Arizonský odvolací súd neskôr rozhodol, že interrupcie nemôžu byť obvinené podľa starého zákona, pretože ho nahradili novšie zákony, ktoré povoľujú interrupcie v prvých štyroch mesiacoch tehotenstva. Najvyšší súd štátu’oznámilv auguste minulého roka, že toto rozhodnutie preskúma.

V utorok’rozhodnutie, väčšina rozhodla, že 15-týždňový zákaz nebol “legislatívnym pokusom o zachovanie práva na interrupciu v Arizone” ale skôr “významným legislatívnym obmedzením voliteľného potratu” v čase, keď Roe zakazovala posilniť predchádzajúce zákony, čo znamená, že nechránila potraty pred 15. týždňom. 

“Do dnešného dňa náš zákonodarca nikdy pozitívne nevytvoril právo na voliteľný potrat, ani ho nezávisle nepovolil,” napísali sudcovia. “Odkladáme, ako sme ústavne zaviazaní, rozhodnutie zákonodarcu”ktorý sa zodpovedá, a teda odráža premenlivú vôľu našich občanov.”

Vykonanie zákona z roku 1864 sa odkladá “o štrnásť kalendárnych dní odo dňa podania tohto stanoviska, aby sa strany mohli po vrátení veci rozhodnúť, či sa budú zaoberať zostávajúcimi otázkami vznesenými pred prvostupňovým súdom, a ak áno, aby požiadali o ďalšie odkladné opatrenia podľa uváženia prvostupňového súdu’.”

Krajne ľavicová demokratická guvernérka Katie Hobbsová a generálny prokurátor Kris Mayes predtým vyhlásili, že nebudú stíhať porušovateľov súčasných zákonov o interrupciách v štáte’a tvrdia, že majú takú úroveň prokurátorskej réžie, akú podľa kritikov nemajú. V utorok Mayesová napadla rozhodnutie ako “nesúhlasné” a zopakovala, že nebude presadzovať žiadne zákazy interrupcií.

Pro-potratoví aktivisti v štáte Veľký kaňon dúfajú, že sa im výsledok podarí znegovať tým, že do novembrového hlasovania zaradia návrh ústavného dodatku, ktorý by ustanovil “základné právo na potrat.”