Whoopi_Goldberg-810x500.jpg

Whoopi Goldbergová tvrdí, že potraty detí "nie sú spomenuté" v Desatore

0
Kultúra smrti
  • Whoopi Goldberg tvrdila, že Desatoro Božích prikázaní nezakazuje interrupcie.
  • Donald Trump podporuje rozhodovanie o interrupciách na úrovni štátov.
  • Biblia učí, že ľudský život má obrovskú hodnotu a zabitie je zločin.
  • Biologické kritériá potvrdzujú, že živá ľudská bytosť vzniká pri oplodnení.

Krajne ľavicová herečka a spolumoderátorka relácie The View Whoopi Goldbergová v pondelok nepravdivo tvrdila, že Desatoro Božích prikázaní, ktoré kresťania a židia považujú za posvätné, neobsahuje zákaz interrupcií, čo bolo súčasťou širšieho prednesu všeobecných argumentov za interrupcie.

Komentáre odzneli v rámci diskusie o bývalom prezidentovi a predpokladanom republikánskom kandidátovi Donaldovi Trumpovi, ktorý v pondelok vystúpil proti ďalším zákonom na ochranu života na národnej úrovni a namiesto toho povedal, že ďalšie legislatívne kroky v oblasti potratov by mali byť zverené jednotlivým štátom.

“Nikto nie je povinný ísť na potrat. Nikdy ho nemusíte podstúpiť a dúfam, že ho nikto nikdy nebude musieť podstúpiť,” povedal Goldberg. “Chcem sa uistiť, že ak sa rozhodnete, že toto je to, čo potrebujete urobiť, ja’budem stáť za vami, pretože nepoznám váš život, a ak poviete, že toto je to, čo potrebujete, tak’to urobím.”

“Je to na vás, vašom lekárovi a Bohu. To’je to, s kým sa musíte rozprávať, a to’nie je uvedené vo veľkej desiatke, to’len poviem,” dodala.

Sunny Hostinová navrhla, že zástancovia života by to aplikovali na “nezabiješ”, čo Goldbergová odmietla s odôvodnením, že “‘nezabiješ’ sa nedá použiť ako blok, pretože vojny povoľujeme stále […] Takže tam treba viesť nejakú konverzáciu, takže buď nezabiješ pre všetkých a všetko, alebo sa musíme rozprávať o všetkých veciach, ktoré musíme robiť my dvaja.”

Exodus 20:13 sa často chápe konkrétnejšie ako “nezabiješ,”aby sa vyjadrilo, že Biblia nevylučuje zabitie v sebaobrane alebo na záchranu života iného, pričom však úmyselné a zbytočné odňatie ľudského života označuje za ťažký zločin. Boh stvoril ľudí “na svoj obraz” je všeobecne chápaný tak, že ľudský život má obrovskú vnútornú hodnotu, a na inom mieste Biblie upozorňuje, že “ruky, ktoré prelievajú nevinnú krv”, sú “Bohu odporné”.

Dalej, dávno ustálené biologické kritériá a mainstreamové lekárske učebnice stanovujú, že živá ľudská bytosť, štrukturálne a geneticky odlišná od svojej matky, vzniká pri oplodnení a je prítomná počas celého tehotenstva – bez ohľadu na to, či je tento embryonálny človek umelo udržiavaný mimo maternice.

Toto nie je predmetom vážneho sporu; v roku 2019 absolvent Katedry porovnávacieho vývoja človeka Chicagskej univerzity Steve Jacobs zistil, že 96 percent z viac ako 5 500 oslovených biológov s tým súhlasilo, a to napriek tomu, že sa v drvivej väčšine označili za “liberálov,” “pro-choice,” a demokratov a väčšina sa označila za “nenáboženskú.” Mnohí aborcionisti a pro-abortion aktivisti a filozofi to pripúšťajú, priznávajúc nenarodeným deťom’ľudskosť a zároveň buď tvrdia, že matka’má “telesnú autonómiu” prevyšuje jej dieťa’práva, alebo vyslovuje zaťažujúce tvrdenie, že niektorí ľudia sa nemusia nevyhnutne počítať za “osoby.”

Ako podrobne uvádzapro-life skupina Live Action, jednoduchý opis bežných potratových postupov ostro kontrastuje s rámcovaním tejto praxe ako nejasnej “osobnej voľby” zo strany obhajcov ako Goldberg. 

Aspiračné potraty v prvom trimestri napríklad spočívajú vo vysávaní už rozoznateľného dieťaťa z maternice pomocou “približne 10 až 20-násobku sily domáceho vysávača” a potom pomocou ostrých nástrojov vyškrabú všetky zvyšky, ktoré tam zostali. V druhom trimestri sa pri dilatačných a evakuačných potratoch používajú sopherové svorky, “chápadlá s radmi ostrých ‘zubov;”, ktorými sa doslova odtrhnú končatiny dieťaťa’a rozdrví sa jeho lebka.

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom dostupné údaje zatiaľ ukazujú, že teraz platné zákony za život by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 interrupcií ročne.