Trump_election_night-e1712659257226-810x500.jpg

Trump podporuje umelé oplodnenie a potraty za rôznych okolností

15
Neutral
  • Aborcia je vždy zlé a nenáleží sa potrestať nenarodené dieťa.
  • Trump podporuje potraty v niektorých prípadoch a snaží sa získať hlasy.
  • Podporovatelia Trumpa ho obhajujú jeho všeobecným pro-life záznamom v úrade.
  • Trump má náskok pred Bidenom v prieskumoch verejnej mienky, ale existujú obavy o volebný výsledok.

DOPLNENIE, 8. apríl 2024, 13:55 CST: Táto správa bola aktualizovaná o ďalšie reakcie lídrov pro-life.

Bývalý prezident a predpokladaný republikánsky kandidát na post v Bielom dome Donald Trump vyhlásil, že potratová politika by mala byť ponechaná na štáty.

Vo videopríhovore zverejnenom v pondelok ráno sa zdalo, že Trump zatvorí dvere novej federálnej ochrane života, ak ho voliči budúci rok vrátia do Bieleho domu. Vyhlásenie zverejnil na svojej osobnej sociálnej sieti, pričom na úvod zopakoval, že “dôrazne podporuje dostupnosť oplodnenia in vitro (IVF), ktoré podľa neho podporuje aj “drvivá väčšina Američanov vrátane veľkej väčšiny republikánov, konzervatívcov, kresťanov a Američanov podporujúcich život - ďalší rétorický ťah, ktorým sa v posledných mesiacoch opakovane snaží osloviť politický stred. Tvrdil, že podpora IVF je neoddeliteľnou súčasťou “byť vždy na strane života” napriek obrovskému množstvu “nadbytočných” embryonálnych ľudí, ktoré tento proces vytvára len preto, aby boli zničené.

Bývalý prezident zopakoval, že je “rozhodne za výnimky pre znásilnenie, incest a život matky” (falošne tvrdí, že tento postoj ho stavia do spoločnosti Ronalda Reagana), a že zatiaľ čo pro-life voliči “musia nasledovať svoje srdce,” musia “tiež vyhrávať voľby”, aby zvrátili širší úpadok Ameriky”.

Aborcia nikdy nie je potrebná na záchranu života matky a nenarodené dieťa, ktoré nikdy nie je zodpovedné za okolnosti, za ktorých bolo počaté, si nezaslúži trest smrti.

Trump sa prihlásil k osobným zásluhám za to, že jeho traja nominanti na Najvyšší súd prispeli k zvráteniu rozsudku vo veci Roe v. Wade, čo podľa neho bolo “niečo, čo chceli všetci právnici, obe strany.” Zopakoval, že “demokrati sú tí radikálni”, keďže odmietajú prijať akékoľvek obmedzenia v oblasti vykonávania potratov.

“Môj názor je, že teraz, keď máme potraty tam, kde ich všetci chceli, z právneho hľadiska rozhodnú štáty hlasovaním alebo legislatívou, alebo možno oboma, a čokoľvek rozhodnú, musí byť zákonom krajiny, v tomto prípade zákonom štátu,” povedal Trump. “Mnohé štáty budú iné. Mnohé budú mať iný počet týždňov alebo niektoré budú mať viac konzervatívnych štátov ako iné. A také’aj budú. V konečnom dôsledku ide o vôľu ľudí. Musíte sa riadiť svojím srdcom alebo v mnohých prípadoch svojím náboženstvom či vierou.”

“Na konci dňa je to’všetko o vôli ľudu,” dodal a poďakoval republikánmi menovaným sudcom za Dobbsov rozsudok, ktorý podľa neho “umožnil, aby sa tento dlhodobý, ťažko vybojovaný boj konečne skončil.”V skutočnosti sa bitka ani zďaleka neskončila, od abortívneho priemyslu’federálnych zločinov, ktoré federálna vláda za viacerých administratív doteraz odmietla vyšetriť, až po federálne opatrenia dotovanie interrupcií a pomáhanie ľahkej distribúcie potratových tabletiek (čím sa maria štátne zákony), až po vlna pro-potratových štátnych ústavných dodatkov, ktoré účinne vyzbrojujú federalizmus proti nenarodeným deťom a po ich prijatí sa dajú zrušiť len federálnymi opatreniami.

Od septembra minulého roka Trump opakovane naznačil, že v prípade opätovného zvolenia chce nájsť “určitý počet týždňov”, ktorý by urobil obe strany “šťastnými”; aby sme túto otázku “hodili za hlavu;”, dokonca zašiel tak ďaleko, že označil zákazy potratov založené na srdcovom tepe, ktoré prijali rôzne štáty, za “strašnú chybu;”, zdôraznil svoje želanie, aby akékoľvek pro-life opatrenia, ktoré republikáni presadzujú, obsahovali výnimky pre takzvané “ťažké prípady.”

ČÍTAJTE: Štátny senátor Mike McDonnell opúšťa Demokratickú stranu po tom, čo bol odsúdený za svoju katolícku vieru

Občas sa bývalý prezident vyjadril, že je otvorený zákazu interrupcií v 15. týždni a zároveň naznačil, že takéto rozhodnutia by mali byť presunuté na úroveň štátu, ale zatiaľ oficiálne nepodporil konkrétny postup. Minulý týždeň odvrátil otázku o zákonoch o srdcovom tepe tým, že v priebehu niekoľkých dní vydal nové vyhlásenie a v nedeľu večer povedalna sociálnej sieti Truth Social, že jeho vyhlásenie k “potratom a potratovým právam” príde nasledujúce ráno.

Predsedníčka americkej organizácie Susan B. Anthony Pro-Life Marjorie Dannenfelserová odpovedala, že jej skupina je “hlboko sklamaná” z Trumpovho’postoja, ktorý “prenecháva národnú diskusiu demokratom, ktorí sa neúnavne usilujú o prijatie zákona nariaďujúceho interrupcie počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva.”Dodala však, že SBA bude aj naďalej “neúnavne pracovať na tom, aby porazila prezidenta Bidena a extrémnych kongresových demokratov.”

Prezidentka Študentov za život (Student for Life Action) Kristan Hawkinsová bola veľkorysejšia, označilaTrumpovo’vyhlásenie za “krok správnym smerom” a že republikáni vrátane Trumpa jednoducho potrebujú byť lepšie “vzdelaní[d] o IVF a potratoch’vo federálnych aspektoch. Hawkinsová tiež oslávila, že Trump “nedovolí, aby sa rozdeľujúce obmedzenie neskorých termínov, ktoré presadzovali niektorí zasvätenci GOP”, odvrátilo pozornosť od “potratového extrémizmu”prezidenta Joea Bidena.” Povedala, že v konečnom dôsledku môže “generácia za život spolupracovať s administratívou, ktorá sa pripravuje na prijatie ďalšej generácie.”

Predsedníčka Národného výboru pre právo na život Carol Tobiasová reagovala pochvalou Trumpovej’práce pri zabezpečovaní toho, aby sa nesprávne rozhodnutý rozsudok Roe v. Wade bolo opustené na smetisku dejín” a pro-life výsledky z jeho prvého funkčného obdobia a “teší sa na porážku pro-potratovej kandidátky Biden-Harris a na spoluprácu s prezidentom Trumpom pri budovaní Ameriky, ktorá skutočne rešpektuje život v každom štádiu”, ale nekomentuje jeho najnovšie komentáre.

Naopak, zakladateľka Live Action Lila Roseová tento výrok ostro odsúdila, vyhlásila, že Trump “nie je pro-life kandidátom” a vyzvala ho, aby odmietol “tento postoj riadený bažinovými poradcami” v prospech návratu k tomu, čo dlhodobej platformy Republikánskej strany, ktorá “podporuje[s] dodatok k ústave o ľudskom živote a legislatívu, ktorá jasne stanoví, že ochrana štrnásteho dodatku’sa vzťahuje na deti pred narodením.”

Podporovatelia obhajovali vrcholného republikána’v otázke potratov citovaním jeho všeobecne pro-life záznamov v úrade a nominácie troch sudcov, ktorí pokračovali v zrušení rozsudku Roe v. Wade, ako aj citovaním pretrvávajúcich obáv republikánov, že za ich volebné neúspechy v posledných rokoch môžu potraty (naratív, ktorý zjednodušuje údaje z prieskumov verejnej mienky a volebné výsledky a znevažuje hromadu nesúvisiacich faktorov). 

Niektoré pro-life hlasy namietali, ale GOP a konzervatívne hnutie sa zväčša uspokojili s odsunutím debaty o týchto otázkach do úzadia. Trump si udržiaval drvivý náskok počas celých primárok 2024 a ľahko porazil svojich dvoch najbližších konkurentov, floridského guvernéra Rona DeSantisa a bývalú veľvyslankyňu OSN Nikki Haleyovú.

Prieskumy verejnej mienky v súčasnosti dávajú Trumpovi vedúceho demokrata Bidena, hoci voliči tiež povedia, že odsúdenie v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by znížilo pravdepodobnosť jeho podpory. Avšak vážne obavy demokratov z Bidenovho’veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami, dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy. 

Kandidát tretej strany Robert F. Kennedy, Jr. by mohol byť divokou kartou, pretože má vlastnosti, ktoré oslovujú základňu každého z hlavných kandidátov’. V súčasnosti uvedené prieskumy ukazujú, že Trumpov’náskok pretrváva aj po zohľadnení Kennedyho, ale vzhľadom na to, ako tesný priebeh volieb mnohí predpovedajú, pretrvávajú obavy, že aj malí prebehlíci by mohli ovplyvniť výsledok. Kennedy nedávno potvrdil, že podobne ako Biden aj on podpíše legislatívu kodifikujúcu celoštátne “právo” na potrat.

PREČÍTAJTE SI: Trump nazýva ‘J6 modliacu sa babičku’ ‘vlastencom’, pomáha zbierať peniaze na pokrytie jej súdnych trov