Michael-Duheme-810x500.png

Kanadská polícia začala vyšetrovanie údajného čínskeho zasahovania 3 roky po voľbách v roku 2021

7
Neutral
  • RCMP vyšetruje údajné zasahovanie Číny do kanadských volieb v roku 2021.
  • Vyšetrovanie sa týka aktérov kampane a možného kupovania hlasov.
  • Komisia pre zahraničné zasahovanie skúma vplyv Číny a Ruska na volby.
  • Trudeauova minulosť s Čínou a obavy o zasahovanie ČKS do kanadských volieb.

Kráľovská kanadská jazdná polícia (RCMP), najvyšší policajný zbor Kanady, potvrdila, že začala trestné vyšetrovanie údajného zasahovania do federálnych volieb v krajine v roku 2021 zo strany agentov Komunistickej strany Číny (KS Číny).

Minulý štvrtok na verejnom vyšetrovaní údajného zasahovania do volieb komisár RCMP Michael Duheme uviedol, že hoci nebude zverejňovať všetky podrobnosti o vyšetrovaní, v súčasnosti prebieha.

“Dostali sme informácie, ktoré nás podnietili k začatiu vyšetrovania,” povedal.

Vyšetrovanie sa bude týkať nezverejneného počtu ľudí, ktorí boli aktívni v kampani v roku 2021.

Sujit Choudhry, ktorý pôsobí ako poradca poslankyne Novej demokratickej strany Jenny Kwan, sa Duhema opýtal, koľko ľudí bude vyšetrovaných. Federálni právnici však namietali, pričom sudkyňa Marie-Josée Hogueová, ktorá vedie vyšetrovanie, povedala: “Nie je potrebné odpovedať na túto otázku.”

Právna zástupkyňa komisie Lynda Morganová sa potom Duhema opýtala: “Boli ste informovaní o údajnej sieti zahraničných zásahov v oblasti Veľkého Toronta?"”

“Nespomínam si, že by som mal niečo písomne, ” povedal v odpovedi.

Morgan sa spýtal, či bol Duheme “oboznámený s údajným kupovaním hlasov v Richmonde, B.C.?”

“Nie, pretože si myslím, že to mohla byť komunálna záležitosť, ktorá nesúvisela s naším národným bezpečnostným rámcom,” povedal v odpovedi.

Duheme dostal od Morgana aj otázku, či bol “oboznámený s nejakými informáciami v súvislosti s poslancom Han Dongom a údajným zahraničným zasahovaním v Don Valley North?”

“Pokiaľ si spomínam, tak nie,” odpovedal Duheme.

Morgan pokračoval v nátlaku na Duhemeho a pýtal sa ho, či “bol oboznámený s nejakými informáciami o údajnom zahraničnom zasahovaní Čínskej ľudovej republiky do volieb v roku 2021?"”

Duheme odpovedal, že si nie je “na 100 percent istý, či to bolo počas volieb.”V roku 2021 však RCMP vo výpovedi v osobitnom výbore Dolnej snemovne pre kanadsko-čínske vzťahy odhalila, že skutočne dostala stovky tipov, ktoré tvrdili, že agenti ČKS sa zapájajú do tajných aktivít.

Bývalá komisárka RCMP Brenda Luckiová vypovedala, že denne dostávajú v priemere 120 tipov.

Na čele Komisie pre zahraničné zasahovanie stojí Hogueová, ktorá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvňovaní politikou. Úlohou komisie je preskúmať a posúdiť “zasahovanie Číny, Ruska a iných zahraničných štátov alebo neštátnych aktérov, vrátane všetkých možných vplyvov, s cieľom potvrdiť integritu a prípadný vplyv na 43. a 44. parlamentné voľby (voľby 2019 a 2021) na celoštátnej úrovni a na úrovni volebných obvodov.”

V januári Hogueová uviedla, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.”

Doterajšie svedectvá v komisii odhalili, že bývalý poslanec za Konzervatívnu stranu Kanady (CPC) Kenny Chiu povedal, že sa cíti “zradený” federálnou vládou po tom, čo sa až teraz dozvedel, že bol terčom agentov ČKS.

Verejnosť má tiež dozvedela prostredníctvom vyšetrovania od hlavného volebného dôstojníka Stéphana Perraulta, že bol tajne varovaný bezpečnostnými agentmi pred nezrovnalosťami aj vo voľbách v roku 2019.

Duheme, ako uvádza LifeSiteNews v ďalšom svedectve týkajúcom sa škandálu SNC-Lavalin, do ktorého je zapletený premiér Justin Trudeau, nedávno povedal, že “nikto nie je nad zákonom”, keď ide o vyšetrovanie závažných záležitostí týkajúcich sa integrity a bezpečnosti národa’.

Mnohí Kanaďania, najmä tí, ktorí sú za slobodu v Číne, sú znepokojení vzhľadom na to, že Trudeau’v minulosti chválil Čínu’“základnú diktatúru” a autoritársky národ označil za svoju obľúbenú krajinu okrem svojej vlastnej.

Potenciálna ČKS zasahovanie do kanadských volieb agentmi ČKS znepokojuje aj mnohých Kanaďanov.

Zdá sa, že chápadlá ČKS v Kanade siahajú hlboko. V decembri LifeSiteNews informoval o tom, ako bolo poslancom potvrdené, že “áno,” ČKS prevádzkuje policajné “stanice” na viacerých miestach Kanady, ktoré údajne slúžia na útoky na jej občanov v zahraničí, ale nikto zatiaľ nebol braný na zodpovednosť za to, že to umožnil.

Verejné vyšetrovanie údajného zasahovania do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade’zo strany agentov CCP sa začalo minulý týždeň výpoveďou hlavného volebného úradníka Stéphana Perraulta, ktorý potvrdil, že ho bezpečnostní agenti tajne varovali pred nezrovnalosťami vo voľbách v roku 2019.