Screenshot-2024-04-09-at-12.30.25-e1712662322530-810x500.png

Kenský katolícky biskup vyzýva parlament, aby odmietol ideológiu LGBT

14
Kultúra života
  • Biskup Wainaina odsúdil LGBT aktivistov a varoval pred hrozbou pre rodinu.
  • Biskupi vyzvali k ochrane manželstva medzi mužom a ženou a rodiny.
  • Biskupi argumentovali, že ideológia LGBT podkopáva kultúrne hodnoty a náboženstvo.
  • Kenskí biskupi odmietli požehnávať páry rovnakého pohlavia a odmietli návrh Ríma.

Kenský biskup James Maria Wainaina z katolíckej diecézy Murang’a odsúdil aktivistov LGBT a vyhlásil, že sa postaví proti každému zákonu v Keni aj zvonka, ktorý útočí na manželstvo alebo ho podkopáva.

“Hrozba LGBTQ je reálna a je schopná rozbiť rodinnú jednotku a celú spoločenskú štruktúru,” varoval biskup vo vyhlásení na obranu rodiny. 

Svoje pripomienky smeroval k zákonodarcom v kenskom parlamente a pokračoval: “V záujme riešenia týchto hrozieb pre rodinu naliehavo vyzývam našich zákonodarcov, aby sa dôrazne postavili proti všetkým zákonom prijatým v parlamente alebo inde, ktoré sú proti integrite inštitúcie rodiny, a podporili zákony, ktoré prichádzajú do parlamentu a ktoré chránia rodinu pred vznikajúcimi hrozbami.” 

“Opätovne zdôrazňujem náš postoj, ako Konferencie katolíckych biskupov Kene, že manželstvo si želá Boh a ako také je medzi mužom a ženou,” vyhlásil. 

Wainaina tiež vyzval rodičov, aby boli ostražití voči výchove svojich detí a akýmkoľvek vplyvom, ktoré by ich mohli strhnúť k LGBT ideológii, a varoval, že by sa mali “snažiť byť bližšie k svojim deťom, aby identifikovali a riešili akýkoľvek negatívny vplyv na ne skôr, ako bude neskoro.” 

V podobnom odsúdení v marci 2023 biskup Jospeh Mbatia z Nyahururu odsúdil ideológiu LGBT ako odporujúcu prirodzenému poriadku, správnemu rozumu a Božiemu’zámeru pre ľudskú prirodzenosť. 

Odsúdenie Mbatia’prišlo v reakcii na rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktorý umožnil pro-LGBT skupinám oficiálnu registráciu u vlády s právom združovania, čo je krok, ktorý dôrazne odsúdila verejným vyhlásením. 

Konferencia biskupov’ vyhlásila, že rozhodnutie je “protiústavné, nežiaduce a malo by byť stiahnuté,” argumentujúc, že cieľom takýchto skupín je propagácia a normalizácia sodomie a zväzkov osôb rovnakého pohlavia. 

Upozornili, že “cieľom združenia LGBTQ+ je propagácia homosexuálnych aktivít a normalizácia homosexuálnych a homosexuálnych zväzkov. Preto berieme na vedomie, že toto rozhodnutie vytvára platformu pre aktivizmus a tlak na ďalšie uznávanie homosexuálnych akcií a zväzkov osôb rovnakého pohlavia za prijateľné a ďalšie prenikanie do procesov formácie v našich inštitúciách.” 

Vyjadrujúc princíp, že manželstvo a rodina sú základom spoločnosti a sú chránené kenskou ústavou a platnými zákonmi, biskupi pokračovali: “Preto konštatujeme, že táto ideológia je pokusom podkopať rodinu a kultúrne hodnoty, ktoré sú zakorenené v samotnej podstate ľudstva. Podkopáva tiež dôstojnosť života, ktorá je základom nášho presvedčenia ako národa. Táto ideológia je útokom na naše systémy viery.” Pokračujúc, preláti napísali: 

Ľudská sexualita ovplyvňuje všetky aspekty ľudskej osoby v jednote jej tela a duše. Každý, muž i žena, by mal uznať a prijať svoju sexuálnu identitu ako dar od Boha. Našu sexuálnu identitu však nemožno definovať len odkazom na sexuálnu orientáciu. 

Odvolávame sa na Ústavu Kene, článok 45, v ktorom sa jasne uvádza, že ‘rodina je prirodzenou a základnou jednotkou spoločnosti a nevyhnutným základom spoločenského poriadku a požíva uznanie a ochranu štátu.’ Preto pripomíname vláde jej ústavnú zodpovednosť a morálnu povinnosť chrániť a ochraňovať rodinu pred ideológiou LGBTQ+ a inými hrozbami. Ako národ máme morálnu povinnosť chrániť mladých ľudí pred takýmito chybnými predstavami o sexualite a manželstve. Z tohto dôvodu pripomíname všetkým Keňanom, že Trestný zákonník z roku 1930 kriminalizuje skutky osôb rovnakého pohlavia ako ‘hrubú neslušnosť’ a ‘telesné poznanie proti poriadku prírody.’ Toto by mala naša justícia v rámci ochrany života a rodiny dodržiavať. 

Na podporu právneho uznania zväzkov osôb rovnakého pohlavia sa nemožno odvolávať na zásady úcty a nediskriminácie. Rozlišovanie medzi osobami alebo odmietanie sociálneho uznania či výhod je neprijateľné len vtedy, ak je v rozpore so spravodlivosťou. Spoločné dobro si vyžaduje, aby zákony uznávali, podporovali a chránili manželstvo ako základ rodiny, primárnej jednotky spoločnosti. Na tomto mieste opakujeme to, čo je zakotvené v ústave, že manželstvo je zväzkom medzi mužom a ženou. 

Rozširovanie problematiky LGBT v krajine v dôsledku rozhodnutia Najvyššieho súdu podnietilo kenských kresťanov a moslimov k vydaniu novú petíciu parlamentu, v ktorej naliehajú na vyšetrenie toho, čo vnímajú ako organizované pokusy spochybniť zákony zakazujúce homosexualitu a iné “neprirodzené činy.Predkladatelia petície tvrdia, že takéto snahy nielen ohrozujú morálnu štruktúru kenskej spoločnosti, ale spochybňujú aj ústavné právo na rovnosť pred zákonom. 

Koncom decembra 2023, po vydaní vatikánskej publikácie Fiducia Supplicans, kenský biskup Paul Kariuki Njiru, prvý biskup novovytvorenej diecézy Wote v Keni, zakazalvšetkým duchovným vo svojej diecéze požehnávať páry rovnakého pohlavia “a zároveň vyzval katolíkov, aby v “plnej miere” odmietli dokument Ríma, ktorý takéto požehnania schvaľuje. 

A na februárovej konferencii na Katolíckej univerzite východnej Afriky v Nairobi kardinál Robert Sarah, bývalý prefekt Kongregácie pre Boží kult a sviatosti, povedal, že je “veľmi hrdý”, že africkí biskupi “úplne” odmietli návrh Ríma udeľovať kňazské požehnanie párom v “neregulárnych situáciách” a párom rovnakého pohlavia.  

RELEVANTNÉ 

Kardinál Sarah: ‘Veľmi hrdý’ na afrických biskupov, že odmietli homosexuálne požehnanie pápeža Františka’‘  

Líder Kene odmieta pápeža Františka’ homosexuálne ‘požehnanie’: ‘Nikdy nebudeme akceptovať páry rovnakého pohlavia’ 

Kardinál Fernández vyzýva na zmenu katolíckeho odsúdenia homosexuality ako ‘vnútorne narušenej’