Preborn-Lives-Matter-e1712142406758-810x500.png

Národne financovaná databáza klasifikuje Študentov za život ako "teroristickú skupinu

0
Neutral
  • Organizácia Students for Life of America označená za teroristickú skupinu.
  • Projekt PIRUS sleduje ideologicky motivovanú trestnú činnosť a násilné extrémistické skupiny.
  • Expertka Neumann kritizuje označenie SFLA ako teroristickej skupiny.
  • Databáza PIRUS preukazuje zaujatosť voči pravicovým skupinám a nedostatok informácií o ľavicových.

Vládou financovaná “radikalizačná” databáza označila organizáciu Students for Life of America (SFLA) za “teroristickú” skupinu, čo vyvolalo kritiku odborníkov na terorizmus.

The College Fix v pondelok informoval, že SFLA “sa objavuje pod ‘označením teroristická skupina” v súbore nespracovaných údajov” Marylandskej univerzity”“Profily individuálnej radikalizácie v Spojených štátoch” (PIRUS). 

Projekt, ktorý je iniciatívou Národného konzorcia pre štúdium terorizmu a reakcií na terorizmus (START), sleduje “ideologicky motivovanú trestnú činnosť”, ako aj “násilné extrémistické skupiny”, ktoré definuje ako skupiny vedené alebo založené osobou, ktorá bola “obvinená z ideologicky motivovaného násilného trestného činu.”

V databáze PIRUS databáza sú uvedené dve osoby spojené so SFLA, ktoré zodpovedajú popisu členov z radov študentov, ktorí boli zatknutí v roku 2020 za pokus o písanie kriedou “na životoch čiernych pred narodením záleží” na chodníku pred centrom plánovaného rodičovstva. Pro-liferi boli zatknutí napriek tomu, že polícia im ústne povedala, že im nebude brániť v maľovaní, a že boli poučení, aby použili temperovú farbu. 

Mesto pritom tesne pred zatknutím pro-liferov’ povolilo, aby boli jeho ulice vo veľkom počte natreté permanentnou farbou s nápismi Black Lives Matter.

Expertka na národnú bezpečnosť Elizabeth Neumannová, ktorá nastúpila na ministerstvo vnútornej bezpečnosti (DHS) v roku 2017, v rozhovore pre Fix odsúdila START’označenie SFLA ako “teroristickej” skupiny. 

“Urobili chybu a mali by ju napraviť,” povedal Neumann v telefonickom rozhovore pre médium, a dodal, že “vandalizmus” zo strany vysokoškolských študentov by DHS nemal zaujímať.

Neumann “sledoval teroristické hrozby” ako člen Rady pre vnútornú bezpečnosť prezidenta Georgea W. Busha”predtým, ako vypracoval “protokoly na nahlasovanie podozrivých aktivít” pre Úrad riaditeľa národného spravodajstva. V rokoch 2018 až 2020 pokračovala vo funkcii asistentky ministra pre boj proti terorizmu a prevenciu hrozieb pre DHS.

V roku 2020 Neumannová odstúpila z Trumpovej administratívy, vyhlásila, že prezidentove’slová a činy sú “rasistické” a rozdúchavajú plamene “bielej nadradenosti.” 

Bývalý zástupca námestníka generálneho prokurátora John Yoo v e-maile pre Fix tiež zatracoval kategorizáciu START’SFLA ako teroristickej skupiny.“Výskumníci si samozrejme môžu vytvoriť a aplikovať akúkoľvek definíciu ‘terorizmu’, ktorá sa im páči. Ak však chcú, aby ich brali vážne, mali by používať niečo podobné, ako je definícia americkej vlády’”, povedal Yoo, profesor práva na Kalifornskej univerzite v Berkeley.

Upozornil, že FBI’definuje domáci terorizmus ako “násilné, kriminálne činy spáchané jednotlivcami a/alebo skupinami na podporu ideologických cieľov vyplývajúcich z domácich vplyvov.”

​​“Zdá sa zrejmé, že písanie odkazov kriedou na chodník ani zďaleka nezodpovedá tejto definícii,”napísal Yoo. “Ak je to tak, tak sa po uliciach Berkeley potuluje oveľa viac teroristov, ako je známe FBI.”

Marylandská univerzita neodpovedala naFix’otázky týkajúce sa údajov PIRUS, ktoré boli zaslané na tri rôzne úrady. The Fix sa pýtal, prečo PIRUS zaznamenal pokojných pro-life študentov, ktorí boli zbavení obvinení, ale nie trestné činy spáchané stúpencami hnutia Black Lives Matter v tom istom roku.

Databáza PIRUS vykazuje prevažnú zaujatosť voči “pravicovým” skupinám, pričom sa nedostatočne zaznamenávajú trestné činy spáchané osobami spojenými s ľavicovými hnutiami. Napríklad v databáze PRIUS je zaznamenaných 1 700 “krajne pravicových” radikálnych páchateľov, zatiaľ čo “krajne ľavicových” páchateľov bolo zaznamenaných len 537. 

Príkladom pozoruhodnej zaujatosti — a medzier v údajoch — je sledovanie “protipotratových” a “proti LGBTQ” “radikálov,” ale nie pro-potratových alebo pro-LGBT zločincov, napriek tomu, že U.USA práve zaznamenali epidémiu kriminálnej a násilnej činnosti motivovanej ľavicovou, a najmä propotratovou ideológiou.

Napr. v správe report “Demonštrácie & Politické násilie v Amerike: Nové údaje za leto 2020 uvádza, že 88 percent zo 633 incidentov klasifikovaných ako nepokoje sa týka aktivistov hnutia Black Lives Matter. Toto číslo sa zvyšuje na 95 percent v prípade výtržností, pri ktorých je možné identifikovať príslušnosť páchateľov’. V databáze PIRUS však nápadne chýba zmienka o násilí a nezákonnej činnosti spojenej s BLM.

Vlna pro-potratového násilia sa prehnala krajinou aj po rozhodnutí z roku 2022 Dobbs, ktoré zrušilo rozsudok Roe v. Wade, čo prinútilo FBI otvoriť “takmer desaťkrát viac vyšetrovaní prípadov domáceho terorizmu súvisiaceho s potratmi ako v roku 2021,” podľa The Intercept

START teraz pracuje na rozšírení databázy PIRUS o nového financovania od Ministerstva spravodlivosti (DOJ). Zdá sa však, že Bidenovo ministerstvo spravodlivosti’výrazne disproporčné stíhanie pro-life aktivistov v porovnaní s pro-potratovými a ľavicovými aktivistami potláča akúkoľvek nádej, že PIRUS napraví svoju zaujatosť voči konzervatívcom.