jugvsh1f-e1709033145126-810x500.png

Justin Trudeau bezostyšne presadzuje "Deň viditeľnosti transrodových osôb" na Veľkonočnú nedeľu

13
Kultúra života
  • Kanada čelí odporu proti rodovej ideológii a politike rodičovských práv.
  • Premiérka Alberty plánuje zákaz blokátorov puberty a operácií na zmenu pohlavia.
  • Elity reagujú ostro, zatiaľ čo aktivisti a umelci podporujú genderovú ideológiu.
  • Politiky proti transrodovým osobám ohrozujú duševnú a fyzickú pohodu komunity v Kanade.

 V roku 2023 došlo v Kanade k prvému výraznému odporu proti rodovej ideológii, od rozsiahlych protestov vo veľkých kanadských mestách až po politiku rodičovských práv, ktorú začali presadzovať premiéri.

Začiatkom tohto roka premiérka Alberty Danielle Smithová posunula tento odpor o krok ďalej a oznámila plánovaný zákaz používania blokátorov puberty a “operácií na zmenu pohlavia” pre neplnoleté osoby. Pravdepodobne aj ostatní kanadskí politici čakajú, či Smith’ova politika uspeje - líder federálnych konzervatívcov Pierre Poilievre vyhlásil, že je proti takýmto “zákrokom.” 

Vzdor tomu, že Smith’ova politika odráža rastúci konsenzus - vo Veľkej Británii Národná zdravotná služba práve zakázala predpisovanie blokátorov puberty deťom mimo klinických štúdií -, kanadské elity reagovali ostro. Na Veľkonočnú nedeľu premiér Justin Trudeau zverejnil na sociálnych sieťach toto vyhlásenie: 

Poznámka pre každého trans Kanaďana na #TransDayofVisibility: Záleží na vás. Patríš tam. A práve’vďaka vašej obhajobe sme’prijali zákony, vďaka ktorým je naša krajina inkluzívnejšia — od zákazu konverznej terapie až po posilnenie ochrany proti nenávisti voči transsexuálom. Takže vám ďakujeme. Ďakujeme, že si svojím autentickým ja — a že pomáhaš budovať svet, v ktorom sa každý môže cítiť bezpečne a na ktorý môže byť aj hrdý. 

Megan Murphy, kanadská aktivistka, odpovedala: “Byť svojím’autentickým ja’ by si nemalo vyžadovať’blokátory puberty, hormonálnu liečbu a experimentálne, škodlivé a zbytočné operácie. To, čo nazývate ‘konverznou terapiou’, je v skutočnosti ‘nechať deti byť samými sebou’ a ‘neničiť ich telá na celý život, kým sú neplnoleté a nechápu’dlhodobé dôsledky týchto liekov.’” Väčšina komentárov pod Trudeauovým’príspevkom sa nesie v podobnom duchu. 

Elitky kanadskej umeleckej scény využili “Deň neviditeľnosti transrodových osôb” aj na to, aby deklarovali svoju podporu genderovej ideológii a zaútočili na provinčných premiérov, ktorí podnikajú kroky na ochranu detí. List zverejnili hudobné hviezdy Tegan and Sara, a v časti znie: 

Všetci si zaslúžime slobodu byť sami sebou, byť v bezpečí a zaobchádzať dôstojne. 2SLGBTQIA+ ľudia sú naši priatelia, rodina, susedia a spolupracovníci. Krajne pravicové skupiny však využívajú strach a štvú nás proti sebe, aby mohli vytvoriť Kanadu, kde sa’bojíme odlišnosti. Práve teraz využívajú trans ľudí ako boxovacie vrece, ale pravdou je, že táto komunita je ich pohodlným obetným baránkom. Ich agenda je rovnaká ako’vždy bola: aby si ľudia pri moci udržali túto moc na úkor tých najmarginalizovanejších z nás. 

Pre ľudí mimo Kanady je táto krajina často vnímaná ako raj ľudských práv. V skutočnosti však Kanada nie je imúnna voči globálnemu útoku na transrodovú komunitu a jej prístup k inkluzívnym priestorom, zdravotnej starostlivosti a slobodám. V Alberte sa premiérka Danielle Smithová zamerala na transrodovú mládež navrhovanými zákazmi hormonálnej liečby, blokátorov puberty a operácií na potvrdenie pohlavia. Mesiace predtým New Brunswick a Saskatchewan oznámili, že budú vyžadovať súhlas rodičov, aby školy mohli rešpektovať zvolené mená a zámená detí s rôznym pohlavím mladších ako 16 rokov. 

Každý si zaslúži prístup k dôležitým zdravotníckym službám, ktoré ho potvrdzujú. Každý, kto má historicky vylúčenú identitu, vie, aké to je, keď sa s ním zaobchádza inak kvôli tomu, kým je. Politiky namierené proti transrodovým osobám, ktoré sa v Kanade zakoreňujú, presahujú rámec diskriminácie – predstavujú jasné riziko pre duševnú a fyzickú pohodu transrodových osôb v celej krajine. 

List podpísalo viac ako 400 kanadských hudobných umelcov, literátov a členov filmového priemyslu vrátane “Elliota”; (Ellen) Page, herečka Elisha Cuthbert (známa najmä vďaka úlohe v televíznom seriáli 24), speváčka Allison Russell, legenda folkovej hudby Neil Young a Alan Doyle, frontman skupiny Great Big Sea. Medzi ďalšími signatármi boli Anne Murray, hudobné skupiny Feist, Tokyo Police Club, Metric a The Beaches; Paul Langlois z The Tragically Hip’s; herečka zo Schitt’s Creek Emily Hampshire a filmár Deep Mehta.  

Na nedávnom udeľovaní kanadských hudobných cien Juno Awards – o ktorých len málo Kanaďanov počulo – odovzdali Tegan and Sara cenu za “prácu s LGBTQ+ mládežou” transidentifikujúcej sa herečke “Elliot” (Ellen) Page, ktorá povedala davu: “Nachádzame sa v historickom období, keď sa práva 2SLGBTQ+ ľudí na celom svete rušia, obmedzujú a odstraňujú, čo má zničujúce dôsledky.”

Stratégia je jasná: tí, ktorí sa snažia ochrániťdeti pred transrodovým lekárskym priemyslom a skalpelom chirurga’musia byť vykreslení ako útočiacina deti.  

Kanadské’elity nedisponujú takou kultúrnou mocou ako americké kultúrne osobnosti; kanadskí umelci sú vo veľkej miere dotovaní vládou a len zriedkavo sa stávajú známymi. Napriek tomu je poučné vidieť, ako sa elity – progresívne politické strany, tlač a nositelia toho, čo sa považuje za “kanadskú kultúru” – združujú okolo transgenderového hnutia. Premiérka Danielle Smithová a jej kolegovia premiéri majú podporu veľkej väčšiny Kanaďanov. Elity majú k dispozícii tribúny a finančné prostriedky. Zistíme, na čom viac záleží.