Screenshot-2024-04-02-at-10.17.26-AM-810x500.png

Jordan Peterson hovorí, že je "nepravdepodobné", že by sa stal katolíkom po manželkinej konverzii počas tejto Veľkej noci

15
Kultúra života
  • Jordan Peterson neplánuje stať sa katolíkom, aj keď jeho manželka Tammy konvertovala.
  • Peterson kritizoval pápeža Františka a Druhý vatikánsky koncil za prispôsobenie Cirkvi modernému svetu.
  • Tammy vstúpila do Katolíckej cirkvi po boji s rakovinou a chorobou, zažila zázračné uzdravenie.
  • Peterson a Tammy hľadajú pravdu, prioritou je pre nich poznávanie a hovorenie pravdy.

Prominentný kanadský psychológ Jordan Peterson vyhlásil, že sa neplánuje stať katolíkom, hoci jeho manželka Tammy vstúpila do Cirkvi počas tejto Veľkonočnej vigílie.  

Počas rozhovoru s EWTN (Eternal Word Television Network) 31. marca Peterson hovoril s novinárom Colmom Flynnom o Tammyinej konverzii ku katolicizmu počas tejto Veľkonočnej vigílie a o svojom vlastnom hľadaní pravdy. 

Peterson síce povedal, že ma nič “nezastavuje” ani “nebráni” vstúpiť do Katolíckej cirkvi, ale zároveň uviedol, že neplánuje konvertovať na katolicizmus.   

“Každý má svoj vlastný osud, vysvetlil a dodal, že podľa neho je nepravdepodobné že by bolo v jeho osude stať sa katolíkom.  

“Existujem na hraniciach vecí,” pokračoval Peterson.  

Petersonove komentáre prichádzajú po tom, čo nedávno vyčítal pápežovi Františkovi, že zanedbáva spásu duší a sústreďuje sa na “klimatické zmeny a kritizoval tak pokus Druhého vatikánskeho koncilu zo 60. rokov minulého storočia o prispôsobenie Cirkvi modernému svetu. 

“To nefunguje. Je to’plytké,” povedal vtedy, pričom zatĺkal “gitary a hippies”, ktoré sa po Druhom vatikánskom koncile rozmnožili.  

Aj keď Peterson neplánuje sám konvertovať, oslávil Tammyho’obrátenie a nazval ho “smiešne dobrým.”  

“Ak niekoho milujete, bolí vás, keď vidíte, že sa odchyľuje od toho, čo vás k nemu priťahuje,” vysvetlil.   

“Odkedy pokračuje vo svojom úsilí o dôkladnejšie osvietenie sa a toto skúmanie katolicizmu bolo pre ňu kľúčové, je oveľa viac tým, kým je, a to je skvelé, pretože milujem, kým je, a tak čím viac toho bude, tým lepšie,” vyhlásil Peterson. 

Tammy vstúpila do Katolíckej cirkvi počas Veľkonočnej vigílie 30. marca v katolíckom kostole Svätého ruženca v Toronte, kde prijala sviatosť birmovania a prvé sväté prijímanie. 

Tammy’objavila krásu a pravdu katolicizmu prišlopočas jej boja s rakovinou a vyčerpávajúcou chorobou.   

Tammy prezradila, že modlitba “by zmiernila časť bolesti”, ktorou počas tohto obdobia trpela.    

“V noci som sa budila a modlila som sa modlitbu Pán až kým som opäť nezaspala. Nedovolila som si robiť si starosti,”povedala. “V podstate som sa modlila celú noc, pokiaľ som nespala.”   

Po dlhšom pobyte v torontskej nemocnici Tammy odcestovala do Philadelphie na ďalšie vyšetrenia.  

Keď však nastal deň operácie Tammy lekári zistili, že zdravotný problém sa vyriešil sám od seba a operáciu zrušili.    

Tammy povedala, že jej zázračné uzdravenie, ktoré sa uskutočnilo na piaty deň jej novény, je výsledkom Božieho’zásahu, okrem radikálnej zmeny stravy, ktorá spočívala vo vyradení všetkého okrem mäsa a vody.   

Ako už predtým povedal Jordan PetersonLifeSiteNews, Tammy’sa rozhodla po rokoch hľadania pravdy, čo, ako prezradil, je pre ich manželstvo kľúčové.   

Peterson vysvetlil, že sa rozhodol urobiť z hľadania pravdy prioritu vo svojom živote a manželstve kvôli “poznaniu, že nikomu nič neprejde.”  

Pred ich manželstvom sa Peterson spýtal svojej manželky, či sa bude venovať hovoreniu pravdy. Jej obrátenie opísal ako “rozšírenie” záväzku, ktorý prijali pri sobáši.    

Peterson tiež vyjadril presvedčenie, že manželský pár môže nájsť dve rôzne pravdy a zostať jednotný “počúvaním, vyjednávaním, sparingom a hrou, diskusiou o spoločnej vízii, vzájomnou starostlivosťou s láskou, deťmi a vnúčatami.” 

Peterson sa zatiaľ verejne neprihlásil k jednému konkrétnemu náboženstvu.