DeSantis-1-810x500.jpg

Najvyšší súd Floridy potvrdil zákazy interrupcií v 6. a 15. týždni, odmietol "právo" na interrupciu

0
Kultúra života
  • Floridský najvyšší súd zrušil právo na interrupciu podľa ústavy.
  • Nové zákony zakazujú interrupcie po 6 a 15 týždňoch s výnimkami.
  • Obhajcovia potratov sa odvolávali na právo na súkromie.
  • Zákony v 14 štátoch môžu zlikvidovať 200 000 interrupcií ročne.

Floridský najvyšší súd v pondelok rozhodol, že štátna ústava neobsahuje “právo” na interrupciu, ktoré by zrušilo platnosť floridského’zákazu 15-týždňového a 6-týždňového potratu, čím sa uvoľnila cesta pre zákon o 6-týždňovom potrate, ktorý nadobudne účinnosť za 30 dní. 

V apríli 2022 republikánsky guvernér M. DeSantis podpísal zákon HB 5, ktorý zakazuje zabíjanie 15-týždňových nenarodených detí s výnimkou prípadov, keď je to údajne “nevyhnutné” na záchranu života matky alebo v prípadoch fatálnej abnormality plodu (ale nie znásilnenia alebo incestu), a rozširuje výbory poverené preskúmavaním prípadov úmrtnosti novorodencov. V apríli nasledujúceho roka podpísal zákon SB 300, ktorý zakazuje interrupcie po šiestich týždňoch s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu alebo údajne v záujme života alebo zdravia matky; mal nadobudnúť účinnosť po schválení zákazu v 15. týždni najvyšším štátnym súdom.

Obhajcovia potratov podali žalobu, aby zablokovali nadobudnutie účinnosti 15-týždňového zákona, pričom sa odvolávali na znenie floridskej ústavy, v ktorom sa uznáva právo na “súkromie.” Zatiaľ čo Najvyšší súd USA zrušil rozsudok Roe v. Wade v júni 2022, čím sa odstránila federálna súdna prekážka zákazu interrupcií, nevyriešil prípady, ktorých koreňom boli tvrdenia o ústavách jednotlivých štátov.

Florida’s Voice informuje, že floridský Najvyšší súd hlasoval 6:1 za potvrdenie 15-týždňového zákazu, čo má za následok aj to, že zákon o šesťtýždňovom intervale nadobudne účinnosť.

“Dospeli sme k záveru, že neexistuje žiadny dôvod podľa klauzuly o ochrane súkromia na zrušenie zákona,” napísal sudca Jamie Grosshans. “Týmto ustupujeme od našich predchádzajúcich rozhodnutí, v ktorých—sa opierali o argumentáciu U. S. Najvyšší súd odmietol—sme rozhodli, že klauzula o ochrane súkromia zaručuje právo na interrupciu do konca druhého trimestra.

Čítajte: MAP: V pondelok však Najvyšší súd Floridy v samostatnom rozhodnutí rozhodol, že navrhovaný propotratový dodatok k ústave štátu, ktorý by umožnil prakticky neobmedzené interrupcie, sa v novembri objaví na floridskom hlasovacom lístku.

Štrnásť štátov v súčasnosti zakazuje všetky alebo väčšinu interrupcií, pričom doteraz dostupné údaje ukazujú, že teraz platné pro-life zákony by mohli účinne zlikvidovať približne 200 000 alebo viac interrupcií ročne.