Stop-abortion-now-810x500.jpeg

Floridský najvyšší súd povolil hlasovanie o extrémnom pro-potratovom dodatku v novembri

14
Kultúra smrti
  • Floridský najvyšší súd schválil zaradenie ústavného dodatku o interrupciách do novembrového hlasovania.
  • Koalícia FPF sa snažila zabezpečiť neobmedzené právo na interrupciu pred životaschopnosťou plodu.
  • Generálna prokurátorka Moodyová odporučila zamietnutie dodatku kvôli nejasnému zneniu a definícii životaschopnosti.
  • Pro-life lídri vyzvali na odmietnutie dodatku a boj proti zavádzajúcim iniciatívam pri hlasovaní.

Floridský najvyšší súd v pondelok rozhodol, že navrhovaný ústavný dodatok, ktorý by vytvoril prakticky neobmedzené právo na interrupciu, bude v novembri zaradený do floridského hlasovania.

Koalícia ľavicových a propotratových skupín s názvom Floridčania chrániaci slobodu (FPF) sa snažila predložiť voličom slnečného štátu v novembri 2024 volebnú iniciatívu, ktorá by deklarovala, že “žiadny zákon nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať potraty pred dosiahnutím životaschopnosti alebo ak je to nevyhnutné na ochranu zdravia pacientky, ako to určí poskytovateľ zdravotnej starostlivosti”; s výnimkou ustanovenia floridskej ústavy, ktoré povoľuje oznámenie rodičom v prípade potratov neplnoletých”.

Floridská republikánska generálna prokurátorka Ashley Moodyová vyzvala Najvyšší súd Floridy, aby dodatok zamietol s odôvodnením, že jeho znenie je také nejasné, že “nespĺňa zákonné požiadavky na umiestnenie na volebnom lístku.Podľa nej novela nedefinuje právnu normu životaschopnosti, ktorá môže znamenať “či sa očakáva, že tehotenstvo bude pokračovať v normálnom vývoji až do pôrodu, ” čo môžu lekári určiť “zvyčajne okolo 12. týždňa”; alebo znamenať “či dieťa môže prežiť mimo maternice, čo je v súčasnosti okolo 21. až 25. týždňa tehotenstva.” 

ČÍTAJTE: Najvyšší súd vo Floride potvrdil zákazy interrupcií v 6. a 15. týždni, odmietol ‘právo’ na interrupciu

Podľa Moodyho, “táto iniciatíva’sa jej predkladateľ rozhodol využiť tento často nesprávne vysvetľovaný a interpretovaný termín […], aby zvýšil šancu, že toto ustanovenie prejde, keďže prieskumy verejnej mienky ukazujú, že viac Američanov podporuje interrupciu v prvom trimestri, pričom táto podpora výrazne klesá s postupujúcim tehotenstvom.”

Však, USA Today informuje, že v rozhodnutí 4:3 sudcovia odmietli štátnu’z dôvodu, že, ako sa vyjadril predseda súdu Carlos Mun&#771'iz počas ústnych argumentov, “obyvatelia Floridy nie sú hlúpi’. Dokážu na to prísť.”

Kancelárie DeSantisa a Moodyho’vydali vyhlásenia, v ktorých registrujú svoj nesúhlas s druhým rozhodnutím súdu’a stoja si za svojím stanoviskom, že znenie dodatku’je klamlivé:

Lídri pro-life v celom slnečnom štáte tiež vyjadrili silný nesúhlas s rozhodnutím, ktoré bolo vydané v rovnaký deň ako samostatné rozhodnutie, ktorým sa potvrdil floridský’šesťtýždňový a 15-týždňový zákaz interrupcií. 

“Je strašným sklamaním, že napriek zábleskom nádeje počas ústnych argumentov vo februári súd neuznal nenarodenému dieťaťu status osoby,” povedal pre LifeSiteNews Cyrille Velasco, dobrovoľník z organizácie Protect Human Life Florida. “Vo svojom nesúhlasnom stanovisku k väčšinovému názoru sudca Grosshans, s ktorým súhlasil aj sudca Sasso, hovoril o osobnosti. Avšak napriek tomu, že nenarodené deti sú uznané ako osoby v množstve existujúcich floridských zákonov a štatútov, zvyšných päť sudcov o tejto otázke rezolútne mlčalo.”

V nadväznosti na rozsudok Velasco odporučil floridským zástancom života, aby sa zapojili do poradenstva na chodníkoch pred prevádzkami Planned Parenthood’v Naples alebo Fort Myers, aby podporili pro-life tehotenské centrá, ktoré poskytujú ženám alternatívy, aby “začali hovoriť v širokom rozsahu s rodinou, priateľmi a známymi a informovali ich o hrozných a smrteľných následkoch, ak by tento dodatok prešiel, ” a aby sa bez prestania “modlili” k Panne Márii Guadalupskej, “Matke života, o jej mocný príhovor.”

“Rozhodnutie súdu ’rozdeliť dieťa’ nie je to, v čo sme dúfali, ale nie je to ani’neočakávané, preto sme sa na tento boj’pripravovali už niekoľko mesiacov,” uviedol zakladateľ a výkonný riaditeľ Christian Family Coalition (CFC) Florida Anthony Verdugo v tlačovej správe. “Sme“vďační, že súd podporil zákon o ochrane srdcového tepu, ktorý zachraňuje nevinné nenarodené životy v štáte Florida, ale toto víťazstvo bude mať veľmi krátke trvanie, ak tento klamlivo napísaný propotratový dodatok prejde. CFC Florida bude v prvej línii kampane na zvýšenie povedomia občanov o extrémnej povahe tohto dodatku a o tom, prečo ho floridskí voliči musia odmietnuť.”

“Nemožno ‘robiť kompromisy’ so zlom – a potratový priemysel je čisté zlo,” dodal výkonný riaditeľ organizácie Florida Voice for the Unborn Andrew Shirvell. “Dnešné ‘kompromisné’ rozhodnutia sú jednoducho neprijateľné, keď päť zo súčasných siedmich sediacich sudcov súdu vymenoval republikánsky guvernér Ron DeSantis. Je zrejmé, že radoví zástancovia ochrany života boli oklamaní prvkami v rámci ‘pro-life, pro-family establishmentu’, pretože najvyšší súd Floridy’ sa teraz ukázal ako papierový tiger, pokiaľ ide o postavenie sa vražednému potratovému priemyslu.”

Aborční aktivisti a ich demokratickí spojenci oslavovali rozhodnutie o potratovom dodatku, pričom prezident Joe Biden’v rámci svojej predvolebnej kampane zašla až tak ďaleko, že naznačila, že zaradenie interrupcií do hlasovania im tento rok prinesie Floridu do hry – nádej, ktorej sa republikáni vysmievajú, vzhľadom na to, že masívny náskok pri registrácii voličov, ktorý si GOP vytvorila na Floride počas DeSantisovho’pôsobenia.

Samotné vyhliadky na prijatie dodatku sú bližšie. Od roku 2022 sa zástancom života nepodarilo ani prijať pro-life dodatky, ani zastaviť pro-potratové dodatky v Kalifornii, Kentucky, Michigane, Montane, Vermonte a Ohio, čo podnietilo mnohé konverzácie medzi zástancami života o potrebe vypracovať nové stratégie na ochranu života pri volebných urnách. Však poly sa nezhodlina tom, či floridský dodatok môže získať 60 % potrebných na schválenie – vyššiu hranicu, ako bola potrebná alebo dosiahnutá v Michigane alebo Ohiu.

V každom prípade by sa Florida mohla ukázať ako konečný test, či sú obavy z potratov skutočne takým silným hnacím motorom volebnej účasti, ako trvajú ľavicové hlasy, alebo či úspech republikánov v iných oblastiach môže pomôcť veci života prekonať strach z potratov.