shutterstock_1104761324-810x500.jpg

Najreligióznejší ľudia trpeli najmenej počas uzamknutia COVID: nová štúdia

69
Kultúra života
  • Viera v Boha pomáha ľuďom lepšie zvládať krízy a depresiu.
  • Náboženská viara prispieva k šťastnejšiemu životu a zdravšej spoločnosti.
  • Úpadok viery viedol k nárastu úmrtí zo zúfalstva a duševným problémom.
  • Religiozita pomáha mladým ľuďom osvojiť si pozitívne správanie a motiváciu.

Štúdia britskej Cambridgeskej univerzity zistila, že najviac veriaci ľudia najmenej trpeli počas uzamknutia.

Štúdia na vzorke 3 884 ľudí zistila, že “veriaci ľudia sa počas uzamknutia lepšie vyrovnávali s depresiou, ” pričom miera depresie u nich bola oveľa nižšia ako u tých, ktorí “v Boha neveria”.

Zpráva z 30. januára s názvom “Zvládajú veriaci ľudia krízu lepšie? Evidence from the UK Pandemic Lockdowns,” odpovedala na svoju vlastnú otázku kladne.

Ak by sme sa pýtali, či nábožensky založení ľudia lepšie zvládajú krízu, skúmanie šoku z pandémie COVID-19 by naznačovalo, že odpoveď je áno, a to aj v spoločnosti, akou sú Spojené Kráľovstvo, ktorá nie je zvlášť nábožensky založená …

Správa prispieva k narastajúcim dôkazom, že viera v Boha prispieva nielen k šťastnejšiemu životu, ale aj k zdravšej spoločnosti vo všeobecnosti.

Čítajte: Quebec’s highest court upholds law-banning public servants from wearing religious symbols

Širšie účinky

Poznámka pod čiarou v správe zdôrazňuje širší spoločenský vplyv náboženskej viery:

Existuje aj dôležitá literatúra, ktorá ukazuje, že náboženské zákazy môžu pomôcť pri samoregulácii a znížiť výskyt rizikového alebo sebadeštruktívneho správania (James a Wells 2003).

Dvadsať rokov stará práca Jamesa a Wellsa, “Náboženstvo a duševné zdravie,” v úvode konštatuje že “náboženstvo je v rámci klinickej oblasti často ignorované,” a že “je potrebné ďalšie úsilie o začlenenie náboženských a duchovných faktorov do klinickej oblasti.”

Politici ani klinickí lekári zatiaľ nevyvinuli žiadne úsilie o zahrnutie významu náboženského presvedčenia do verejnej politiky a politiky duševného zdravia. S pribúdajúcimi dôkazmi o prospešnosti viery v Boha by sa to mohlo zmeniť. V roku 2022 správe o vplyve silnej náboženskej viery na celosvetovú mieru duševného zdravia výskumníci zistili, že každodenná modlitba robí najšťastnejšími ľudí – zďaleka. 

Zdroj: Religia a duševné zdravie, Iyer a Rosso, február 2022

Ďalšie štúdie ukázali, že religiozita korelovala so znížením delikvencie a zlepšením správania a motivácie u mladých ľudí:

Fruehwirth a i. (2019) ukázali, že religiozita môže pomôcť adolescentom osvojiť si pozitívne správanie a byť viac motivovaní vo svojich aktivitách, a to prostredníctvom pôsobenia rovesníkov.

Prijala sa Freuhwirthova metodika, pretože zachytáva význam stupňa religiozity pri určovaní duševného zdravia. Čím viac ste nábožensky založený, tým lepšie. Žiaľ, platí to aj naopak.

Jedna z najvýznamnejších správ na túto tému ukázala tragické dôsledky úpadku viery v Amerike’

Smrť zo zúfalstva:

V roku 2023 štúdia v Spojených štátoch ukázala silný vzťah medzi úpadkom kresťanstva a “úmrtiami zo zúfalstva,” ako sú samovraždy a úmrtia spôsobené drogami a alkoholom:

V posledných desaťročiach sa v Spojených štátoch dramaticky zvýšil počet úmrtí v dôsledku otráv, samovrážd a alkoholových ochorení pečene.

Štúdia ukázala, že tieto ”úmrtia zo zúfalstva” sa začali zvyšovať začiatkom 90. rokov 20. storočia, pričom sa uvádza, že “tomuto nárastu predchádzal pokles účasti na náboženskom živote a že oba trendy boli spôsobené bielymi Američanmi v strednom veku.”

Zistenia poukázali na priamu súvislosť medzi nahradením náboženskej úcty konzumom.

Pri použití zrušenia [nedeľných obchodných] modrých zákonov ako šoku pre religiozitu sme potvrdili, že náboženská prax má významný vplyv na tieto miery úmrtnosti. Naše zistenia ukazujú, že sociálne faktory, ako napríklad organizované náboženstvo, môžu zohrávať dôležitú úlohu pri chápaní úmrtí zo zúfalstva.

Záver bol jasný:

Štáty, ktoré zaznamenali väčší pokles religiozity, mali najväčší nárast miery úmrtí zo zúfalstva.

Odstúpenie od viery v Boha viedlo ľudí k samovraždám – oveľa skôr, ako sa objavil lockdown.

Čítajte: Kristi Noem dostala rozhorčenú poznámku komunity na X za pokus o prepísanie rekordu COVID lockdown

U.Výsledky výskumu v USA potvrdzujú silu viery

Štúdia z minulého mesiaca’nadväzuje na podobný výskum, ktorý uskutočnili akademici z Cambridge v Spojených štátoch a ktorý ukázalv roku 2023, že “výskyt infekcie Covid-19 výrazne zhoršuje duševné zdravie – ale táto negatívna súvislosť je výrazne menšia u veriacich ľudí.” 

Údaje získané vo februári a marci 2021 preukázali, že u najvernejších ľudí je viac ako trikrát menšia pravdepodobnosť, že budú trpieť problémami s duševným zdravím, a to aj pri oveľa vyššej miere infekcie COVID”

Kľúčová motivácia pre prácu vyplýva z nasledujúceho pozorovania: Hoci u respondentov s vysokou mierou religiozity (alebo u niekoho z ich sociálnej siete) bola pravdepodobnosť nákazy KOVID-19 o 10 percentuálnych bodov vyššia v porovnaní s respondentmi s nízkou mierou religiozity, respondenti s vysokou mierou religiozity majú lepšie duševné zdravie ako respondenti s nízkou mierou religiozity.

Podľa údajov, kde nižšie skóre znamená lepšie duševné zdravie, dosiahli rehoľníci priemernú hodnotu 6,40 oproti hodnote 20,5 pre všeobecnú populáciu v USA.

Výskumnú vzorku’tvorili z dvoch tretín kresťania, pričom pätinu z viac ako 5 000 respondentov tvorili katolíci. Ukázalo sa, že osoby trpiace poruchami duševného zdravia mali najväčší úžitok z religiozity – meranej frekvenciou modlitieb, návštevou bohoslužieb a mierou zapojenia do náboženských praktík:

[P]olepšujúci prínos religiozity pri zvládaní následkov duševných porúch [COVID a výluky] je významnejší pre osoby s ťažším skóre duševného zdravia.

Prínosy náboženskej viery sa však výrazne znížili v prípadoch, keď výluky bránili v návšteve bohoslužobných miest:

[I]k respondent v minulosti vykazoval vysokú návštevnosť náboženstva, pomohlo mu to zmierniť účinky COVID-19 na jeho duševné zdravie … Výsledky sú pomerne výrazné – byť viac nábožensky založený má významný priaznivý vplyv na duševné zdravie len vtedy, keď je prísnosť [výluk] relatívne nízka. Vyššia prísnosť uzamknutia naopak vymazala všetky výhody, ktoré pramenili z toho, že boli nábožensky založení.

Sledovanie vedy – do politiky?

Štúdia z roku 2023 sa uzatvára návrhom smerom k tvorcom politík, aby sa znovu pozreli na úlohu náboženstva v spoločnosti:

Naše zistenia považujeme za dôležité pri navrhovaní účinných verejných politík, ktoré sa týkajú duševného zdravia a pohody jednotlivcov’

Rozumná spoločnosť má vyvažovať náklady s prínosmi. Je to tá, ktorá sama deklarovala, že jej najvyšším poslaním je “nasledovať vedu,” do zavedenia výluk, ktoré zatvárali miesta kultu a boli zničujúce pre duševné zdravie, živobytie a sociálnu súdržnosť. Tento liek bol predpísaný spolu s novou liečbou mRNA, pred ktorou teraz niektorí varujú, že môže viesť k ďalšej epidémii – ľudskou rukou spôsobenej “priónovej choroby, ktorá spôsobuje úbytok mozgu.”

Čítajte: Lekári varujú, že mRNA vakcíny by mohli podnietiť epidémiu priónových ochorení mozgu

Tieto štúdie sa objavili spolu s rozšíreným úpadkom iného systému viery – ktorý sa snažil nahradiť náboženstvo akousi vedeckou vierou. Kam nás to viedlo?"

Veda teraz ukazuje obrovský prínos silnej náboženskej viery pre jednotlivcov a spoločnosť spolu s ničivými nákladmi na ľudský život, ktoré sprevádzajú jej úpadok. Bude viera vo vedu dostatočne silná na to, aby prinútila jej stúpencov zvážiť najrozumnejší názor?